Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurs Amsterdam flink omhoog op eerste handelsdag van maart

Beurs Amsterdam flink omhoog op eerste handelsdag van maart

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is maandag, op de eerste handelsdag van de nieuwe beursmaand, met stevige winst gesloten. Ook de beurzen elders in Europa deden het goed. Op het Damrak behoorde PostNL tot de sterkste stijgers. De post- en pakketbezorger profiteerde in 2020 volop van de coronacrisis.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde met een plus van 2,1 procent op 664,58 punten, waarmee het verlies van vrijdag werd weggepoetst. De MidKap won 1,7 procent tot 995,23 punten. De hoofdgraadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tot 1,7 procent.

De stemming op de markten werd daarnaast gesteund door het akkoord in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over de 1900 miljard dollar aan extra coronasteun voor de economie. Het voorstel moet nu nog door de Senaat. Ook werd positief gereageerd op de noodgoedkeuring die de Amerikaanse medicijnwaakhond FDA heeft gegeven voor het coronavaccin van de Leidse farmaceut Janssen. De Europees toezichthouder EMA zal het vaccin, waarvan slechts één prik nodig is, naar verwachting op 11 maart goedkeuren.

PostNL meer waard, geen verliezers in AEX

PostNL werd 3,7 procent meer waard in de MidKap. Het postbedrijf bezorgde afgelopen jaar veel meer pakketjes doordat mensen vanwege de coronapandemie thuis moesten blijven en gingen internetshoppen. De onderneming boekte daardoor flink meer winst en omzet en rekent ook voor 2021 op een verdere groei. Het bedrijf keert daarnaast weer dividend uit.

Koploper bij de hoofdfondsen op het Damrak was winkelvastgoedinvesteerder Unibail-Rodamco-Westfield met een winst van 4,8 procent. Andere stijgers waren bijvoorbeeld telecombedrijf KPN, staalconcern ArcelorMittal en chipmachinefabrikant ASML met plussen tot 3,4 procent. Er waren geen verliezers in de AEX.

In Parijs ging Danone 1,7 procent omhoog. Het Franse voedingsconcern heeft onder druk van activistische aandeelhouders een verdere stap gezet richting de verkoop van zijn belang in het Chinese zuivelbedrijf Mengniu Dairy. Logitech klom 1,9 procent in Zürich. De Zwitserse maker van computermuizen, toetsenborden en webcams profiteert sterk van het vele thuiswerken door de coronapandemie en verhoogde zijn winstverwachting voor 2021.

De euro noteerde op 1,2049 dollar, tegen 1,2095 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie zakte 0,3 procent tot 61,46 dollar. Brentolie klom licht in prijs tot 64,58 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Lamborghini: nog te vroeg voor volledig elektrische sportauto

SANT'AGATA BOLOGNESE (ANP/BLOOMBERG) - De Italiaanse sportwagenfabrikant Lamborghini wacht voorlopig met het volledig elektrisch maken van zijn sportwagens. Volgens Lamborghini-baas Stephan Winkelmann is het op zich geen probleem om snelle elektrische auto's te produceren. Alleen emotionele aspecten, zoals het brullende geluid van de V10-motor van de Huracan, kunnen niet zomaar worden nagebootst.

1 uur geleden
Ierse zakenman en rugbyspeler Tony O'Reilly overleden

DUBLIN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De spraakmakende Ierse zakenman en rugbyspeler Tony O'Reilly is zaterdag op 88-jarige leeftijd overleden.

4 uur geleden
Meldingen van nieuwe pinstoring in winkels

DEN HAAG (ANP) - Er zijn meldingen van een nieuwe pinstoring in winkels, na de landelijke storing bij pinbetalingen op donderdagavond. Bij de website allestoringen.nl zijn er honderden meldingen gekomen. De storing zou met name winkels in Amsterdam en Rotterdam treffen, aldus de website.

21 uur geleden
Russische rechtbank legt beslag op bezittingen Deutsche Bank

SINT-PETERSBURG (ANP/RTR) - Een Russische rechtbank heeft beslag laten leggen op bezittingen van Deutsche Bank in Rusland als onderdeel van een rechtszaak waarbij de Duitse bank is betrokken. Het gaat om geld, vastgoed en aandelen die Deutsche Bank in Rusland heeft.

22 uur geleden
Corruptieonderzoek naar landbouwminister China

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Chinese autoriteiten doen onderzoek naar landbouwminister Tang Renjian om ernstige schendingen van "wet en discipline". Dat heeft de nationale toezichthouder CCDI bekendgemaakt.

23 uur geleden
Flinke stijging nikkelprijs door onrust Nieuw-Caledonië

LONDEN (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - De prijs van nikkel, dat bijvoorbeeld wordt gebruikt voor roestvrij staal en batterijen, is gestegen naar het hoogste niveau sinds augustus vorig jaar door de onrust in Nieuw-Caledonië. Het Franse overzeese gebied is een belangrijke producent van nikkel en door de rellen is de productie van het metaal op de eilandengroep ten oosten van Australië behoorlijk verstoord.

1 dag geleden
Canada bekijkt hogere importheffingen elektrische auto's China

OTTAWA (ANP/BLOOMBERG) - Canada overweegt de importheffingen op elektrische auto's uit China te verhogen, in navolging van de forse verhogingen door de Verenigde Staten. Dat heeft de Canadese minister voor Handel gezegd.

1 dag geleden