Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Betonschade in Westerscheldetunnel, 'maar tunnel is veilig te gebruiken'

Betonschade in Westerscheldetunnel, 'maar tunnel is veilig te gebruiken'

ELLEWOUTSDIJK - In de oostbuis van de Westerscheldetunnel is een breuk gevonden. ‘De situatie is stabiel en de tunnel is veilig te gebruiken’, laat N.V. Westerscheldetunnel donderdag weten. ‘De tunnel blijft open voor alle verkeer. Op termijn is reparatie wel noodzakelijk.’ Wanneer en hoe is nog niet bekend.

Tijdens onderhoud van de oostbuis is eind vorig jaar een lekkage waargenomen, staat in een persbericht van N.V. Westerscheldetunnel. ‘Het gaat om het laatste gedeelte van de oostbuis vanuit Terneuzen richting Borssele. Wat eerder een normale lekkage leek, wat vaker voorkomt, bleek bij nader onderzoek een scheur in het beton. Deze scheur loopt over meerdere betonnen tunnelringen, waarbij een ring bestaat uit acht segmenten. In één segment is sprake van een breuk. De scheur en de breuk zitten onder het land bij Ellewoutsdijk, dus niet onder water. Er is sprake van een stabiele situatie dankzij voldoende ondersteuning door de omliggende tunnelsegmenten.’ 

De scheur is volgens de N.V. circa dertig meter lang en loopt over vijftien ringen. ‘De breuk is maximaal één centimeter breed en loopt over de breedte van het segment, dat is twee meter. Met de kennis van nu hebben we teruggekeken naar de metingen uit het verleden. Er zijn geen aanwijzingen voor andere breuken of scheuren gevonden.’

Onderzoek loopt

Een team van externe experts houdt de situatie continu in de gaten, staat in het persbericht. ‘Om de eventuele ontwikkeling van de breuk en scheur goed te kunnen volgen, zijn eind juni scheurwijdte-meters geïnstalleerd. Op 5 september wordt aanvullende apparatuur geplaatst om een beter beeld te krijgen.’ 

Het afsluiten van de oostbuis is op basis van de huidige meetresultaten niet aan de orde. ‘Het onderzoek naar de oorzaak en oplossing loopt. Reparatie is op termijn noodzakelijk.’ Hoe dat eruit gaat zien, wanneer dat plaatsvindt en of de tunnel hiervoor (deels) moet worden afgesloten voor het verkeer, is nog niet bekend. 

Meer uit Beveland

Bouw brandweerkazerne Goes is begonnen

GOES - De bouw van de nieuwe brandweerkazerne Goese Poort, aan de 's-Heer Hendrikskinderendijk in Goes, is begonnen. Woensdag gaven wethouder Joan Veldhuizen van de gemeente Goes en directeur Joke Gaemers van de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) het startsein door symbolisch de eerste paal van de kazerne de grond in te slaan.

4 uur geleden
Jaarlijkse Dodenherdenking en kranslegging Colijnsplaat

COLIJNSPLAAT - Programma Dodenherdenking Colijnsplaat 4 mei 2024

19 uur geleden
Hertenkamp 's-Heerenhoek in handen van dorpsbewoners

's-HEERENHOEK - "We hebben er een paar huisdieren bijgekregen", vertelt Elina Janse uit 's-Heerenhoek. Met haar buurman René Ars heeft ze het beheer van het hertenkamp, bij hen om de hoek, overgenomen van de gemeente Borsele. Bij het ondertekenen van het contract dinsdag deden ze ook nieuwe plannen uit de doeken. "We willen het hertenkamp uitbreiden met extra dieren en meer ruimte en een natuurlijke drinkpoel aanleggen."

23 uur geleden
Hoedekenskerke herdenkt op 4 mei

HOEDEKENSKERKE - Op zaterdag 4 mei zullen ook in Hoedekenskerke de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en militaire handelingen nadien worden herdacht. 

1 dag geleden
Afsluitingen N57 Oosterscheldekering uitgesteld

KAMPERLAND - Op donderdag 2, maandag 6 en woensdag 8 mei is de N57 van De Banjaard (Kamperland) tot de Kraaijensteinweg (Westenschouwen) tussen 9.00 en 15.00 uur een half uur afgesloten, vanwege werkzaamheden aan de Oosterscheldekering.

1 dag geleden
Gratis ambachtelijke moederdagappelkruimeltaart van de Smulkamer in Goes voor Vrienden van de Bode

GOES - Zondag 12 mei is het Moederdag en dankzij de Smulkamer in Goes kun je je moeder een overheerlijk cadeau geven: een verse, ambachtelijke roomboter appelkruimeltaart. En nog feestelijker: Vrienden van de Bode krijgen zo'n zespersoonstaart gratis!

1 dag geleden
Wereldberoemd schrijverspaar Nicci French bezoekt Goes

GOES - Vrijdag 10 mei komt het wereldwijd succesvolle, Britse schrijversduo Nicci French naar Goes voor de promotie van hun nieuwe boek.

1 dag geleden