Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Betogers bijeen op luchthavens tegen vervuiling en overlast

Betogers bijeen op luchthavens tegen vervuiling en overlast

SCHIPHOL (ANP) - In totaal honderden mensen hebben zaterdag op Schiphol en andere luchthavens actie gevoerd tegen overlast en vervuiling door het vliegverkeer. Om 12.05 uur was een 'stiltemoment' van tien minuten.

Buiten voor Schiphol Plaza was een podium neergezet. Er hingen spandoeken en mensen liepen met protestborden met teksten als 'Schiphol waar is je klimaatplan?', 'Schiphol is een grote vervuiler', 'Koninklijke Luchtvervuilings Maatschappij en 'Vluchten kan niet meer'. Een groep van enkele tientallen fietsers - zaterdagochtend vroeg vertrokken vanaf Rotterdam en Lelystad - werd in de loop van de ochtend onder luid applaus onthaald op Schiphol.

Tijdens de manifestaties, naast Schiphol ook bij de luchthavens van Eindhoven, Rotterdam, Lelystad, Eelde en Maastricht, waren onder meer toespraken en muziekoptredens. Sommige betogers gingen het gesprek aan met passagiers die voorbij kwamen. De aanwezige marechaussee hield van een afstandje de demonstratie in de gaten.

Fors inkrimpen

De demonstranten, onder wie omwonenden en aanhangers van organisaties als Greenpeace, Milieudefensie, Urgenda en Extinction Rebellion, vinden dat de luchtvaartsector fors moet inkrimpen. "Zonder krimp van de luchtvaart doen KLM en Schiphol niet serieus mee om de gevaarlijke klimaatverandering te stoppen", zei Bram van Liere van Milieudefensie.

Krimp is daarom volgens hem nodig "zodat we een groene wereld kunnen doorgeven aan onze kinderen en op een fatsoenlijke manier kunnen wonen en slapen in Nederland". Liere: "Krimp van een onzinnig aantal buitenlandse overstappers, krimp van de nachtvluchten, krimp van al die overbodige zakentripjes, krimp van het uitknijpen van personeel, krimp van de veelvliegers weekendstedentripjes, krimp van de geluidsoverlast, krimp van de schadelijke uitstoot in de omgeving en krimp van de klimaatschade."

Kleinere vliegvelden

Tijdens de coronapandemie werd veel minder gevlogen, maar nu het vliegverkeer weer aantrekt is volgens de actievoerders het moment gekomen om in te grijpen. Ze willen behalve dat Schiphol inkrimpt ook dat de kleinere vliegvelden in Rotterdam en Maastricht sluiten. In Limburg is een verwoed debat gaande over de toekomst van Maastricht Aachen Airport, waarover de Provinciale Staten van Limburg begin juni de knoop doorhakt. Een van de opties is sluiting van de luchthaven, waarvoor de demonstranten zich zaterdag sterk maken. Andere opties zijn laten zoals het is of uitbreiding.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

150 opvangplekken per veiligheidsregio moeten Ter Apel ontlasten

UTRECHT (ANP) - De 25 veiligheidsregio’s streven ernaar om de komende drie weken per regio 150 opvangplekken voor asielzoekers te realiseren. Daarmee wordt het asielzoekerscentrum in Ter Apel ontlast. Het betreft een kortetermijnoplossing. Over drie weken wordt er in het Veiligheidsberaad gesproken over een structurele oplossing.

1 uur geleden
Sinan Can en Erik Mouthaan winnen journalistieke Tegel

DEN HAAG (ANP) - Bij de uitreiking van De Tegels, de Nederlandse journalistieke prijzen, hebben maandag in Amare in Den Haag onder anderen Sinan Can en Erik Mouthaan een award gekregen.

3 uur geleden
Hofpleinfontein toch vol met water voor Feyenoordsupporters

ROTTERDAM (ANP) - De Hofpleinfontein in Rotterdam komt deze week toch vol water te staan. Dat bevestigt een woordvoerster van de gemeente Rotterdam na een bericht van RTV Rijnmond. Eerder gaf burgemeester Ahmed Aboutaleb nog aan dat de fontein mogelijk leeg zou zijn om ongelukken en verkeerschaos te voorkomen, maar als Feyenoord woensdagavond wint van AS Roma dan zouden Feyenoordfans dat toch kunnen proberen te vieren met een duik in de fontein.

4 uur geleden
Interpolis heeft 1137 schademeldingen door noodweer binnen

TILBURG (ANP) - Bij verzekeraar Interpolis zijn tot dusver 1137 schademeldingen binnengekomen vanwege het noodweer in delen van het land van afgelopen donderdag en vrijdag. De meeste meldingen komen uit Limburg, Gelderland en Noord-Brabant, aldus Interpolis. De verzekeraar verwacht dat er nog meer zullen komen.

6 uur geleden
Schiphol: lange wachtrijen door minder beveiligers dan gepland

SCHIPHOL (ANP) - Het is maandag opnieuw druk op Schiphol. Volgens een woordvoerder zijn de rijen de hele dag langer doordat er minder beveiligingspersoneel is dan gepland. Er zijn berichten van reizigers die uren in de rij staan bij de security, het deel op de luchthaven waar de handbagage wordt gecontroleerd. Schiphol noemt de "erg lange" wachtrijen vervelend.

9 uur geleden
1000 nieuwe Oekraïners in Nederland, bezetting bedden stabiel

DEN HAAG (ANP) - Het aantal Oekraïense vluchtelingen in Nederland nam dit weekend toe met ruim duizend. De bezettingsgraad van het aantal beschikbare bedden bleef vrijwel gelijk. De afgelopen weken nam deze nog toe.

12 uur geleden
Code geel in zuiden en oosten wegens onweersbuien en windstoten

DE BILT (ANP) - In het zuiden en oosten van het land is maandag code geel van kracht wegens verwachte stevige onweersbuien, meldt het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI). Daarbij is er kans op hagel en op windstoten van 60 tot 70 kilometer per uur.

14 uur geleden