
Betogers bijeen op luchthavens tegen vervuiling en overlast
SCHIPHOL (ANP) - In totaal honderden mensen hebben zaterdag op Schiphol en andere luchthavens actie gevoerd tegen overlast en vervuiling door het vliegverkeer. Om 12.05 uur was een 'stiltemoment' van tien minuten.
Buiten voor Schiphol Plaza was een podium neergezet. Er hingen spandoeken en mensen liepen met protestborden met teksten als 'Schiphol waar is je klimaatplan?', 'Schiphol is een grote vervuiler', 'Koninklijke Luchtvervuilings Maatschappij en 'Vluchten kan niet meer'. Een groep van enkele tientallen fietsers - zaterdagochtend vroeg vertrokken vanaf Rotterdam en Lelystad - werd in de loop van de ochtend onder luid applaus onthaald op Schiphol.
Tijdens de manifestaties, naast Schiphol ook bij de luchthavens van Eindhoven, Rotterdam, Lelystad, Eelde en Maastricht, waren onder meer toespraken en muziekoptredens. Sommige betogers gingen het gesprek aan met passagiers die voorbij kwamen. De aanwezige marechaussee hield van een afstandje de demonstratie in de gaten.
Fors inkrimpen
De demonstranten, onder wie omwonenden en aanhangers van organisaties als Greenpeace, Milieudefensie, Urgenda en Extinction Rebellion, vinden dat de luchtvaartsector fors moet inkrimpen. "Zonder krimp van de luchtvaart doen KLM en Schiphol niet serieus mee om de gevaarlijke klimaatverandering te stoppen", zei Bram van Liere van Milieudefensie.
Krimp is daarom volgens hem nodig "zodat we een groene wereld kunnen doorgeven aan onze kinderen en op een fatsoenlijke manier kunnen wonen en slapen in Nederland". Liere: "Krimp van een onzinnig aantal buitenlandse overstappers, krimp van de nachtvluchten, krimp van al die overbodige zakentripjes, krimp van het uitknijpen van personeel, krimp van de veelvliegers weekendstedentripjes, krimp van de geluidsoverlast, krimp van de schadelijke uitstoot in de omgeving en krimp van de klimaatschade."
Kleinere vliegvelden
Tijdens de coronapandemie werd veel minder gevlogen, maar nu het vliegverkeer weer aantrekt is volgens de actievoerders het moment gekomen om in te grijpen. Ze willen behalve dat Schiphol inkrimpt ook dat de kleinere vliegvelden in Rotterdam en Maastricht sluiten. In Limburg is een verwoed debat gaande over de toekomst van Maastricht Aachen Airport, waarover de Provinciale Staten van Limburg begin juni de knoop doorhakt. Een van de opties is sluiting van de luchthaven, waarvoor de demonstranten zich zaterdag sterk maken. Andere opties zijn laten zoals het is of uitbreiding.
Meer uit Binnenland
DORDRECHT (ANP) - Op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is vrijdagavond brand uitgebroken. De brand is ontstaan tijdens het laden van schroot, en woedt zowel op de kade als op het schip, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio.
1 uur geledenOISTERWIJK (ANP) - In een bosgebied in Oisterwijk heeft vrijdagavond een grote brand gewoed. De brandweer heeft het vuur inmiddels onder controle. Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio heeft de rook niet voor overlast gezorgd op het Intents festival, dat in de buurt aan de gang is.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - GroenLinks in Zuid-Holland laat een externe evaluatie uitvoeren naar de manier waarop de kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen is samengesteld. De partij wil hier "lessen uit trekken voor de toekomst", schrijven fractievoorzitter Sinan Özkaya en voorzitter Esther Punte van GroenLinks Zuid-Holland vrijdag in een mail aan hun leden. Aanleiding hiervoor is de rel die dinsdag ontstond rond Debora Fernald.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Rover heeft er geen enkel begrip voor dat door werkzaamheden op station Amsterdam Centraal vanaf juni volgend jaar maandenlang geen treinen rijden tussen Amsterdam en Londen. Reizigers tussen beide steden komen volgens de reizigersorganisatie "maanden in de kou te staan" en zij roept ProRail en staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) op de plannen zo aan te passen dat de verbinding in stand blijft.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het besluit van zorgminister Ernst Kuipers om niet alle aanbevelingen op te volgen om meer en sneller opgevraagde overheidsinformatie te openbaren, valt slecht bij het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI). Het college adviseerde het ministerie van VWS onlangs om "ruimhartiger en effectiever" documenten vrij te geven over de corona-pandemie.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Dierenactivist Roel Binnendijk, die undercover ging bij slachterij Gosschalk in Epe en daar ernstige misstanden vaststelde, wordt zelf verdacht van dierenmishandeling. Dat zegt hij in een interview in NRC en zijn deze week verschenen boek Onder de Beesten. Volgens Binnendijk is hij als verdachte verhoord op basis van de beelden die hij had ingeleverd bij de NVWA.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) woont op 1 juli in Paramaribo de herdenking bij van de afschaffing van de slavernij. Hij doet dat op uitnodiging van de Surinaamse regering. Het is dit jaar precies 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft in de toenmalige Nederlandse koloniën.
5 uur geleden