Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bestuurders wijzen informateur op problemen en budgetten

Bestuurders wijzen informateur op problemen en budgetten

DEN HAAG (ANP) - Vertegenwoordigers van de gemeenten, provincies en waterschappen hebben vrijdagochtend met informateur Mariëtte Hamer besproken welke thema's wat hen betreft hoog op de agenda van het nieuwe kabinet moeten staan, en hoe ze met dat kabinet zouden willen samenwerken. Ze spraken onder meer over de werkgelegenheid, rechtsstaat en mobiliteit, zeiden de bestuurders na afloop. En over hun eigen budgetten.

Namens de provincies en waterschappen was de Zeeuwse commissaris van de koning Han Polman aanwezig. De Haagse burgemeester Jan van Zanen zat erbij als voorzitter van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Ook Femke Halsema (Amsterdam), Ahmed Aboutaleb (Rotterdam) en Sybrand Buma (Leeuwarden) schoven aan. Ze hebben benadrukt dat het nieuwe kabinet de komende jaren nauwer moet samenwerken met lagere overheden, en ook moet zorgen dat die kunnen beschikken over voldoende geld om hun taken uit te voeren.

Femke Halsema sprak naar eigen zeggen vooral over de "sociale opgaven" in het land. Ze doelde op mensen die gebukt gingen onder het coronavirus en de crisis die daarop volgde. Ook vroeg ze aandacht voor politie, justitie en de rechtspraak. Ahmed Aboutaleb sprak over mobiliteit, de woningmarkt en de binnensteden. Sybrand Buma wees op het belang van een goede samenwerking met regio's buiten de randstad en de financiële huishouding bij gemeenten. Ook Polman vindt het tijd voor "rust, reinheid en regelmaat" in de samenwerking tussen verschillende overheden. Het Rijk heeft volgens hem te vaak "geshopt met de portemonnee" van andere overheden.

Buma

De aanwezigheid van Sybrand Buma riep bij de pers enige vragen op. Hamer sprak met vertegenwoordigers van de gemeenten, provincies en waterschappen en de burgemeesters van de twee grootste gemeenten. Buma's Leeuwarden is qua inwoneraantal de 21e gemeente van het land.

Buma zelf zei bewust maar niet gevraagd te hebben waarom hij werd uitgenodigd. Wel benadrukte hij dat hij daar was als onafhankelijke burgemeester en niet als voormalig CDA-leider met formatie-ervaring. Dat de vijf bestuurders lid zijn van de vijf partijen waarmee in ieder geval D66-leider Kaag het liefst een kabinet zou vormen (VVD, D66, CDA, GroenLinks en de PvdA), berust volgens een woordvoerder van de informateur op toeval. "Daar zijn ze niet op uitgekozen."

Meer uit Binnenland

Ruim 11.000 mensen vieren bijzondere 'schrikkelverjaardag'

DEN HAAG (ANP) - Ruim 11.000 mensen vieren vandaag, op schrikkeldag, hun verjaardag. Dat is bijzonder omdat een schrikkeldag maar eens in de vier jaar voorkomt. Op een gemiddelde dag zijn zo'n 40.000 mensen jarig, weet het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

52 minuten geleden
Oproep internationale media aan Israël: geef toegang tot Gaza

DEN HAAG (ANP) - Verschillende internationale nieuwsomroepen, waaronder CNN, Sky News en de Britse omroep BBC, hebben Israël en Egypte woensdag in een open brief opgeroepen om voor "een vrije en onbelemmerde toegang" te zorgen voor journalisten tot de Gazastrook. Sinds het begin van de oorlog op 7 oktober is het voor buitenlandse media nagenoeg onmogelijk toegang te krijgen tot de enclave.

3 uur geleden
Drie cipiers Nieuwersluis vervolgd voor aanranding en verkrachting

UTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie vervolgt drie bewakers van vrouwengevangenis Nieuwersluis voor aanranding van vrouwelijke gedetineerden. Een woordvoerster van het OM Midden-Nederland bevestigt berichtgeving van De Telegraaf hierover. Een van de bewakers wordt ook verdacht van verkrachting van een gevangene.

4 uur geleden
Raad van toezicht WNL steunt hoofdredacteur na kritiek

HILVERSUM (ANP) - De raad van toezicht van WNL noemt het "spijtig" dat oud-medewerkers "slechte herinneringen hebben aan hun tijd bij WNL." Desondanks prijst de raad "zich gelukkig" met hoofdredacteur Bert Huisjes. Dat is te lezen in een reactie op een artikel van het AD, waarin verscheidene (oud)-medewerkers over hun ervaringen met Huisjes vertellen.

4 uur geleden
TU-studenten willen recordpoging met waterstofauto op openbare weg

DELFT (ANP) - De waterstofautobouwers van de TU Delft gooien het dit jaar over een andere boeg. Studententeam Eco-Runner bouwt ditmaal een auto die moet voldoen aan alle eisen om op de openbare weg te mogen. Met rondjes langs de Friese steden van de Elfstedentocht willen ze in juni een nieuw wereldrecord met een dergelijke auto vestigen. Om dat voor elkaar te krijgen, willen ze op minder dan anderhalve kilo waterstof een afstand van in totaal 2056 kilometer afleggen.

4 uur geleden
Circa twintig Oekraïners geweigerd bij volle opvang Utrecht

UTRECHT (ANP) - Circa twintig mensen zijn sinds dinsdag bij de opvang voor Oekraïners in de Utrechtse Jaarbeurs gevraagd een andere verblijfsplek te zoeken, meldt Veiligheidsregio Utrecht. De zogenoemde HUB, waar vluchtelingen een verwijzing krijgen naar andere opvangplekken, sloot dinsdag tijdelijk haar deuren omdat het overvol is. Alleen kwetsbare mensen worden er nu opgevangen.

6 uur geleden
Presentatrices beschuldigen WNL-baas Bert Huisjes van wangedrag

HILVERSUM (ANP) - Bekende presentatrices als Nikki Herr, Eva Jinek, Leonie ter Braak en Merel Westrik zeggen dat WNL-baas Bert Huisjes bij de omroep zorgt voor "een angstcultuur" en dat hij "onvoorspelbaar en onveilig" zou zijn. Dat vertellen zij, en verscheidene anonieme (oud-)medewerkers aan het AD.

7 uur geleden