Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bestaande koopwoningen in september 18,5 procent duurder

Bestaande koopwoningen in september 18,5 procent duurder

DEN HAAG (ANP) - De prijzen van bestaande koopwoningen waren in september 18,5 procent hoger vergeleken met een jaar eerder. Dat is de grootste prijsstijging na juli 2000. Tegelijk wisselden voor de derde maand op rij duidelijk minder woningen van eigenaar dan een jaar eerder, zo melden het statistiekbureau CBS en het Kadaster.

Na een dieptepunt halverwege 2013 zijn de prijzen van koopwoningen almaar aan het stijgen. De afgelopen maanden bereikte de prijsstijging keer op keer de hoogste stand in jaren.

In september kregen 17.575 Nederlanders de sleutels van hun nieuwe huis, 15 procent minder dan een jaar eerder. In juli en augustus waren ook al duidelijke dalingen te zien. In de eerste drie maanden van dit jaar kochten nog opvallend veel mensen een huis. Zo steeg het aantal transacties in januari met bijna 40 procent. Mede daarom ligt het aantal transacties in de eerste negen maanden van 2021 samen nog steeds relatief hoog vergeleken met voorgaande jaren.

In het derde kwartaal is in alle provincies het aantal transacties van bestaande koopwoningen gedaald. In Overijssel was de daling ten opzichte van een jaar eerder het grootst, namelijk ruim 20 procent. In Flevoland was de daling met zo'n 7 procent het kleinst. In de laatstgenoemde provincie stegen de woningprijzen voor het vierde kwartaal op rij het meest van het land, deze keer met bijna 22 procent.

In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag gingen de prijzen van bestaande koopwoningen in het afgelopen kwartaal minder hard omhoog dan gemiddeld. Utrecht had als enige van de vier grote steden te maken met een bovengemiddelde prijsstijging.

Makelaarsvereniging NVM kwam eerder deze maand ook al met cijfers over de woningmarkt, over het derde kwartaal. Die zijn niet één op één te vergelijken met de gegevens van het CBS en het Kadaster. Maar de trend was hetzelfde: de woningprijzen stijgen door, terwijl het aantal transacties daalt.

Meer uit Financieel

Techbedrijven stijgen op Wall Street, olieprijzen zakken weer

NEW YORK (ANP) - Techbedrijven als chipmaker AMD, Facebook-moederbedrijf Meta en elektrische autofabrikant Tesla stonden donderdag tussen de stijgers op de beurzen in New York. De bedrijven kregen er tot 4,8 procent bij. Verder ging de prijs van olie weer omlaag, na een flinke opmars een dag eerder.

4 uur geleden
Tesla aangeklaagd om racisme op de werkvloer

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla is aangeklaagd door een Amerikaans agentschap dat optreedt tegen discriminatie op de werkvloer. De elektrische autofabrikant zou een racistische werkomgeving hebben gecreëerd voor zwarte werknemers in een fabriek in Californië.

5 uur geleden
ASR in cassatie tegen uitspraak gerechtshof rond 'woekerpolis'

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar ASR stapt naar de Hoge Raad na een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag op dinsdag. Centraal in die zaak staan drie beleggingsverzekeringsproducten die in de periode tussen 1989 en 2004 werden aangeboden door Aegon, waarvan ASR onlangs de Nederlandse activiteiten overnam. De zaak is aangespannen door de vereniging Woekerpolis.nl.

6 uur geleden
ABN AMRO schrapt 70 procent van de banen in New York

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Het personeelsbestand van ABN AMRO in New York krimpt tegen het einde van het jaar met 70 procent. Het gaat om in totaal 52 van de 73 functies in de Amerikaanse stad. Het schrappen van die banen is onderdeel van de strategie van de bank om de focus meer te leggen op Europa.

7 uur geleden
Bronnen: bedrijf achter game Fortnite schrapt honderden banen

CARY (ANP/BLOOMBERG) - Epic Games, de ontwikkelaar van de populaire videogame Fortnite, ontslaat 870 werknemers. Dat melden bronnen aan persbureau Bloomberg. Het bedrijf zou dat hebben aangekondigd in een memo gericht aan het personeel, maar heeft zelf nog niet gereageerd op een verzoek om commentaar.

8 uur geleden
UWV: wetten soms te complex om benodigde hulp te kunnen bieden

AMSTERDAM (ANP) - Uitkeringsinstantie UWV kan mensen niet altijd de hulp bieden die ze nodig hebben, omdat Nederlandse wetten soms te ingewikkeld zijn. Dit zei de instantie donderdag in een gesprek met leden van de Tweede Kamer.

8 uur geleden
Afvalverwerker Renewi maakt koerssprong op Damrak na overnamebod

AMSTERDAM (ANP) - Afvalverwerker Renewi heeft donderdag een koerssprong van bijna 39 procent gemaakt. Dat gebeurde na een bod van een Australisch beleggingsfonds, dat het Nederlands-Britse bedrijf wil overnemen. Renewi werd daarmee gewaardeerd op zo'n 636 miljoen pond, omgerekend 736 miljoen euro. De afvalverwerker zelf vindt die prijs echter te laag.

8 uur geleden