
Bestaande koopwoningen in september 18,5 procent duurder
DEN HAAG (ANP) - De prijzen van bestaande koopwoningen waren in september 18,5 procent hoger vergeleken met een jaar eerder. Dat is de grootste prijsstijging na juli 2000. Tegelijk wisselden voor de derde maand op rij duidelijk minder woningen van eigenaar dan een jaar eerder, zo melden het statistiekbureau CBS en het Kadaster.
Na een dieptepunt halverwege 2013 zijn de prijzen van koopwoningen almaar aan het stijgen. De afgelopen maanden bereikte de prijsstijging keer op keer de hoogste stand in jaren.
In september kregen 17.575 Nederlanders de sleutels van hun nieuwe huis, 15 procent minder dan een jaar eerder. In juli en augustus waren ook al duidelijke dalingen te zien. In de eerste drie maanden van dit jaar kochten nog opvallend veel mensen een huis. Zo steeg het aantal transacties in januari met bijna 40 procent. Mede daarom ligt het aantal transacties in de eerste negen maanden van 2021 samen nog steeds relatief hoog vergeleken met voorgaande jaren.
In het derde kwartaal is in alle provincies het aantal transacties van bestaande koopwoningen gedaald. In Overijssel was de daling ten opzichte van een jaar eerder het grootst, namelijk ruim 20 procent. In Flevoland was de daling met zo'n 7 procent het kleinst. In de laatstgenoemde provincie stegen de woningprijzen voor het vierde kwartaal op rij het meest van het land, deze keer met bijna 22 procent.
In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag gingen de prijzen van bestaande koopwoningen in het afgelopen kwartaal minder hard omhoog dan gemiddeld. Utrecht had als enige van de vier grote steden te maken met een bovengemiddelde prijsstijging.
Makelaarsvereniging NVM kwam eerder deze maand ook al met cijfers over de woningmarkt, over het derde kwartaal. Die zijn niet één op één te vergelijken met de gegevens van het CBS en het Kadaster. Maar de trend was hetzelfde: de woningprijzen stijgen door, terwijl het aantal transacties daalt.
Meer uit Financieel
STRAATSBURG (ANP) - Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen accepteert niet dat China handel blijft drijven met Rusland gezien de oorlog in Oekraïne. Dat zei ze dinsdag in een toespraak in het Europees Parlement.
28 minuten geledenSTRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement heeft met een ruime meerderheid ingestemd met de toetreding van Bulgarije tot de eurozone. Dit betekent dat Bulgarije op 1 januari 2026 de euro kan invoeren.
42 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Vastgoedpartijen en woningcorporaties vertegenwoordigd in Aedes, IVBN, NEPROM, Professioneel Platform Vastgoed.nl en Vastgoed Belang roepen de overheid op het investeringsklimaat op de woningmarkt te verbeteren. Volgens de organisaties is de situatie de afgelopen tijd verslechterd, ondanks eerdere beleidsafspraken zoals de Woontop en de Nationale Prestatieafspraken.
50 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Nederlandse ondernemers hebben sinds 1992 te hoge transactiekosten afgedragen aan Visa en Mastercard. Dat stelt Stichting MIFC, die daarom heeft besloten rechtszaken aan te spannen tegen de creditcardmaatschappijen. Het gaat specifiek om betalingen met creditcards die buiten Europa zijn uitgegeven.
1 uur geledenSTUTTGART (ANP/DPA) - Porsche heeft in de eerste helft van dit jaar minder auto's verkocht, mede door een lagere verkoop op de Chinese markt. In de Verenigde Staten groeide de verkoop juist.
2 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Eindhoven Airport breidt parkeerterrein P3 op de luchthaven fors uit. Er komt een extra parkeergarage met 1125 parkeerplaatsen bij, is in een persbericht naar buiten gebracht.
2 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - De wachttijden voor vrachtwagens om goederen te laden of lossen op Schiphol zijn "onacceptabel lang" geworden. Vrachtwagens wachten soms vier tot acht uur voordat ze kunnen lossen, stelt managing director Maarten van As van brancheorganisatie Air Cargo Nederland (ACN). De afhandeling van luchtvracht op Schiphol kampt volgens hem al langer met problemen.
2 uur geleden