Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bespaarhuis helpt inwoners Goes met duurzaam wonen

Bespaarhuis helpt inwoners Goes met duurzaam wonen

GOES - Aan de Lijnbaan in Goes heeft de gemeente Goes een Bespaarhuis geopend. Hier informeren medewerkers van de gemeente inwoners vrijblijvend over de mogelijkheden om hun huis en tuin te verduurzamen. “We geven onafhankelijk informatie over isolatie, energieopwekking en verwarming en kunnen hier allerlei toepassingen laten zien”, vertelt Arne Dorleijn, beleidsmedewerker klimaat bij de gemeente Goes.

Zo kunnen bezoekers in het nieuwe Bespaarhuis het verschil tussen verschillende soorten glasisolatie ‘voelen’ bij een display met een warmtelamp (foto). Er staan verschillende toepassingen van duurzame technieken opgesteld, zoals een warmtepomp, zonnecollector en windturbine. Bezoekers kunnen zich laten informeren over welke vernieuwingen bij hun huis en tuin passen en wat die toepassingen kosten. Ook is in het Bespaarhuis informatie over subsidieregelingen beschikbaar en kunnen bezoekers advies op maat bij hen thuis aanvragen.

Keuzes

In Nederland is afgesproken om voor een duurzame toekomst vanaf 2050 geen aardgas meer te gebruiken om huizen en gebouwen te verwarmen. Goes streeft er zelfs naar om al in 2045 energieneutraal te zijn. “Dit kunnen we alleen bereiken als onze inwoners zich ook inzetten om hun huizen te verduurzamen”, zegt de Goese wethouder Joost de Goffau. “Daarom hebben we dit Bespaarhuis opgezet, om hen te helpen bij energiebesparende keuzes.”
Ook zonder grote verbouwplannen loont het om na te denken over groene aanpassingen, zegt De Goffau. “Een duurzame woning heeft veel minder energie nodig en zo bespaar je op energiekosten.”

Experts

De gemeente bekijkt hoe ze in het Bespaarhuis het beste kan aansluiten bij wat er leeft onder de bezoekers. “Dit kan er bijvoorbeeld toe leiden dat we in de toekomst vaker opengaan, experts uitnodigen voor bijeenkomsten of aanvullende activiteiten organiseren”, vertelt de wethouder. Buiten wordt ter inspiratie een klimaatvriendelijke tuin aangelegd en er is een lokaal beschikbaar voor bewoners die in de toekomst een workshop of lezing willen organiseren. Ook schoolklassen zijn straks welkom. Vanwege de coronamaatregelen is het Bespaarhuis voorlopig alleen op afspraak te bezoeken op dinsdagen tussen 15.00 en 21.00 uur.

Afspraak

Een afspraak maken kan via www.goes.nl/bespaarhuis.

Meer uit Beveland

Avondvierdaagse terug van weggeweest in Kamperland

KAMPERLAND - Oranjevereniging Kamperland/VDK organiseert, na een paar jaar afwezigheid, weer een avondvierdaagse voor jong en oud in Kamperland. Zij gaan wandelen van dinsdag 6 juni tot en met vrijdag 9 juni.

17 uur geleden
17-jarige jongen uit Goes overleden na ongeval met scooter

GOES - Een jongen van 17 uit Goes is overleden nadat hij gisteren betrokken raakte bij een eenzijdig ongeluk. Hij reed met zijn scooter tegen een geparkeerde auto.

1 dag geleden
Badeendjesrace in Goes zorgt voor veel drukte bij de Oostvest

GOES - Gisteren kleurde de Oostvest knalgeel. Hier was namelijk de allereerste editie van de ‘What Goes On’-badeendjesrace. Honderden, misschien wel duizenden badeendjes gaven het water in de Oostvest een zonnige kleur en gingen de strijd aan om prijzen te winnen.

1 dag geleden
Toer Club Arendskerke houdt op 4 juni twee ritten

‘s-HEER ARENDSKERKE - Toer Club Arendskerke houdt zondag 4 juni fietstoertochten van 80 en 105 kilometer. Vertrekpunt is het terrein van tennisvereniging de Schaepskooi in ‘s-Heer Arendskerke. 

1 dag geleden
Tractor belandt in sloot, bestuurder gewond

‘S-HEERENHOEK - Een tractor is zaterdag aan het begin van de middag in een droge sloot terecht gekomen. De bestuurder raakte bij het ongeluk gewond.

2 dagen geleden
Winnaars bandcompetitie Spectra zijn bekend

OVEZANDE - De finale van bandcompetite Spectra vond gisteren plaats op het Klomppop Festival. In de finale streden de bands Grainbait, Baneham, TheTraveling Trashcans en Grote Geelstaart om de Spectra seizoenswinst. Grote Geelstaart ging er uiteindelijk met de winst vandoor.

2 dagen geleden
Bakkerij van Piet de Koster in Wolphaartsdijk bestaat 39 jaar en houdt open dag

WOLPHAARTSDIJK - Maandag 29 mei, tweede pinksterdag, is er een open dag in de ambachtelijke bakkerij van Piet de Koster in Wolphaartsdijk.

2 dagen geleden