
'Besmetting operatiepersoneel Zuyderland niet op ok gebeurd'
GELEEN (ANP) - De besmetting met het coronavirus van operatiepersoneel van Zuyderland Medisch Centrum is waarschijnlijk niet op de operatiekamers gebeurd. Dat zei David Jongen, bestuursvoorzitter van het Limburgse ziekenhuis vrijdagochtend in het NOS Radio 1 Journaal.
Twintig medewerkers van de operatiekamers van het ziekenhuis met vestigingen in Geleen en Heerlen zijn anderhalve week geleden besmet geraakt. Onder hen drie chirurgen, van wie er één op de eigen ic ligt. In totaal bleken 33 medewerkers van het ziekenhuis het virus onder de leden te hebben, zei een woordvoerder van Zuyderland vrijdag.
Waar het operatiepersoneel besmet is geraakt, is volgens Jongen onduidelijk. Beter beschermd zijn dan op de ok kan bijna niet, zegt hij. "Het zal dan ook niet op de ok zijn gebeurd. We hebben contactonderzoek gedaan, maar daar komt geen eenduidige bron uit naar voren."
Uitvoerig getest
Omdat er mensen ziek werden en het coronavirus onder de leden bleken te hebben, is heel uitvoerig getest. Uit ongeveer 180 testen zijn deze twintig medewerkers gekomen, aldus Jongen. "Gelukkig hebben we sinds een dag of vijf, zes geen positieve mensen meer getest", voegde hij toe.
"We zijn erg geschrokken", aldus de woordvoerder van het ziekenhuis. "Opnieuw blijkt hoe snel het virus om zich heen kan grijpen zonder dat we weten hoe het hier binnen is gekomen." Het ziekenhuis heeft ook alle patiënten getest die tijdens de uitbraak onder behandeling waren. Ze bleken allen negatief en hadden het virus dus niet opgelopen.
Onvoldoende personeel
Het ziekenhuis heeft nu twee van de negentien ok’s gesloten, omdat er onvoldoende personeel is. De behandelingen die zijn uitgesteld, zijn behandelingen waarbij mensen geen risico’s lopen. Vrijdagmiddag wordt beslist of de ok's weer open kunnen.
Het ziekenhuis heeft de infectiepreventiemaatregelen verder opgeschaald, zegt Jongen. "Ook als er nu pauze is op de ok, draagt iedereen een mondkapje. Dat was twee weken geleden niet zo."
Meer uit Binnenland
ROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse wethouder Faouzi Achbar (DENK) heeft mogelijk zelf de opdracht gegeven om brand te stichten in zijn woning in Rotterdam-Lombardijen. De Rijksrecherche onderzoekt die lezing, die vrijdag naar voren kwam tijdens een rechtszitting tegen de 37-jarige Rotterdammer die wordt verdacht van de brandstichting in juli vorig jaar.
40 minuten geledenROOSENDAAL (ANP) - Organisaties in verschillende gemeenten in Nederland hebben de geplande hardloopwedstrijden voor dit weekend aangepast zodat ze kunnen doorgaan met het warme weer. In Roosendaal zijn de routes korter en is het wedstrijdelement eruit gehaald. Daardoor worden tijden niet vastgelegd en zijn er geen huldigingen van de winnaars. In Oss is de marathon een halve marathon geworden.
56 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken, NSC) bereidt een verbod voor op uitzendkrachten in de vleessector. Vanwege de stelselmatige misstanden daar wil Van Hijum dat werknemers in vaste dienst gaan. Het verbod kan op z'n vroegst over een jaar ingaan. Daarom laat Van Hijum de definitieve keuze aan een volgend kabinet.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Voetballer Quincy Promes wordt door Dubai uitgeleverd aan Nederland. Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie bevestigt berichtgeving daarover van De Telegraaf. Ze zegt dat hij nog niet op Nederlands grondgebied is, maar het OM verwacht hem snel.
1 uur geledenTER APEL (ANP) - Een 54-jarige man uit de gemeente Emmen is vrijdag aangehouden omdat hij als burger grenscontroles uitvoerde. De man wordt verdacht van zogeheten ambtsdwang, omdat hij met de controles de overheid probeerde te bewegen grenscontroles uit te voeren. De autoriteiten noemen dat eigenrichting, wat verboden is.
1 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - Zo'n vijftien Nederlandse deelnemers aan de actie Global March to Gaza zijn vrijdagochtend aangekomen op Schiphol. De groep werd ontvangen door enkele tientallen medestanders.
1 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Sendric S. (24), die wordt verdacht van drie moorden in het Rotterdamse stadsdeel IJsselmonde, wordt door het Openbaar Ministerie ook aangeklaagd voor een poging tot doodslag een half jaar eerder. Hij zou op 12 juni 2024 in Rotterdam hebben geprobeerd iemand van het leven te beroven door het slachtoffer met een mes in de rug, schouder of gezicht te steken. De nieuwe beschuldiging wordt toegevoegd aan zijn strafzaak, zegt zijn advocaat Marco Bos.
2 uur geleden