Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Besluit Akwasi niet te vervolgen leidt tot procedure bij hof

Besluit Akwasi niet te vervolgen leidt tot procedure bij hof

AMSTERDAM (ANP) - Minstens tien van de 44 mensen die aangifte hebben gedaan tegen rapper Akwasi spannen een zogeheten artikel 12-procedure aan bij het gerechtshof. Ze zijn het er niet mee eens dat het Openbaar Ministerie heeft besloten de rapper niet te vervolgen voor zijn uitspraak over Zwarte Piet tijdens de Black Lives Matter-demonstratie op 1 juni op de Dam in Amsterdam. Ze willen dat justitie Akwasi alsnog gaat vervolgen.

De belanghebbenden vinden dat dat de zaak toch voor de rechter moet worden gebracht en starten daarom een klachtenprocedure, zegt Pieter Hollenberg. Hij is een van de 44 mensen die in juni aangifte hebben gedaan tegen Akwasi. De rapper zei op de Dam dat hij een zwarte piet hoogstpersoonlijk op zijn gezicht zou trappen als hij hem in november tegenkomt.

Hollenberg heeft inmiddels elf mensen benaderd van de 44 mensen die aangifte tegen Akwasi deden. "Twee van hen gaan op eigen houtje een artikel 12-procedure starten. Eentje twijfelt nog en acht mensen besloten om samen op te trekken", zegt de voorman. De initiatiefnemer heeft voormalig advocaat Bram Moszkowicz benaderd om de groep bij te staan.

Principekwestie

Hollenberg had er al rekening mee gehouden dat het OM de zaak zou seponeren. "Toen ik bij het politiebureau aangifte wilde doen, werd ik aanvankelijk weggestuurd met de mededeling dat er al aangiftes binnen waren. Ik werd ontmoedigd. Later ben ik opnieuw naar het politiebureau gegaan om alsnog aangifte te doen zodat ik nu het recht heb een artikel 12-procedure aan te spannen."

Hollenberg vindt het een principekwestie dat Akwasi zich voor de rechter moet verantwoorden voor zijn uitspraken. "In Nederland mag je zeggen wat je vindt, dat is juist het mooie van de rechtsstaat waarin we leven. Maar wat Akwasi deed, was oproepen tot geweld en intimideren en dat moeten we niet willen." Hollenberg is een liefhebber van Zwarte Piet. "Door mijn kleinkinderen komt het sinterklaasfeest terug in de familie. Het is een kinderfeestje waar niemand racistische intenties mee heeft. Ik ben niet tegen roetveegpieten, dat moet ieder voor zich weten."

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Entertainment

Gerechtshof buigt zich over coronalied Lex Gaarthuis

AMSTERDAM (ANP) - Het gerechtshof in Amsterdam bekijkt of Radio 10-dj Lex Gaarthuis alsnog moet worden vervolgd vanwege zijn carnavalslied Voorkomen is beter dan Chinezen, dat gaat over het coronavirus.

1 dag geleden
Lange Frans: YouTube heeft kanaal opnieuw verwijderd

AMSTERDAM (ANP) - Rapper Lange Frans zegt dat YouTube zijn kanaal opnieuw heeft verwijderd. Dat zou zijn gebeurd omdat hij de regels over intimidatie, bedreigingen en cyberpesten zou hebben overtreden. Google, het moederbedrijf van YouTube, laat in een reactie weten dat het niet ingaat op individuele gevallen.

1 dag geleden
Thrillerauteur Jo Nesbø schrijft geschenk voor lezend Nederland

AMSTERDAM (ANP) - De Noorse thrillerauteur Jo Nesbø schrijft het 'Zomerlezengeschenk' voor dit jaar. Het boekje zal door de boekhandel cadeau worden gedaan aan wie in juni voor minstens 15 euro aan Nederlandstalige boeken besteedt.

1 dag geleden
Acteurs- en mediavakbond wil Trump voorgoed verbannen

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse vakbond voor acteurs en mediapersoonlijkheden SAG-AFTRA komt dinsdag bij elkaar om uitzetting van scheidend president Donald Trump te bespreken. Als Trump verbannen wordt uit de bond zou dat kunnen betekenen dat hij nooit meer terug kan keren naar zijn geliefde show The Apprentice, meldt de website Deadline.

1 dag geleden
Abdelkader Benali houdt voordracht 4 mei in Nieuwe Kerk

AMSTERDAM (ANP) - Schrijver Abdelkader Benali (45) houdt op 4 mei de voordracht tijdens de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk, voorafgaand aan de plechtigheid op de Dam in Amsterdam. Dat heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei bekendgemaakt.

2 dagen geleden
Muziekproducent Phil Spector (81) overleden

LOS ANGELES (ANP) - Muziekproducent Phil Spector is overleden. De Amerikaan, die sinds 2009 in de gevangenis zat na de moord op actrice Lana Clarkson, stierf vermoedelijk aan de gevolgen van het coronavirus. Dat meldt TMZ.

3 dagen geleden
Digitale Vrienden van Amstel trekt 1,7 miljoen kijkers

AMSTERDAM (ANP) - Zo'n 1,7 miljoen mensen hebben zaterdagavond naar de digitale editie van de Vrienden van Amstel LIVE gekeken. Die schatting doet de organisatie op basis van de 750.000 vergeven kaartjes. Het eenmalige evenement is daarmee verreweg een van de best bekeken livestreamconcerten ooit.

3 dagen geleden