
Beslist.nl: verkeerd medicijngebruik zorgt voor meeste ongevallen
ARNHEM (ANP) - Verkeerde inname van medicijnen zorgt voor bijna 60 procent van alle vergiftigingen. Dat zegt Beslist.nl op basis van informatie van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum van ziekenhuis UMC Utrecht. Het centrum onderschrijft de cijfers.
Tussen 2011 en 2021 kwamen er volgens de vergelijkingssite in totaal zo'n 106.000 meldingen over verkeerd gebruik binnen bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) van het UMC Utrecht. Huishoudmiddelen zoals chloor en cosmetische producten zoals shampoo zijn samen goed voor zo'n 60.000 meldingen (bijna 33 procent).
In tien jaar tijd zijn er volgens Beslist.nl zo'n 180.000 meldingen gedaan bij het NVIC over ongevallen met alledaagse producten in en rondom het huis en geneesmiddelen. Een kwart van alle meldingen in de categorie geneesmiddelen ging over paracetamol. Ook werden er zo'n 26.500 meldingen (25 procent) gedaan van vergiftiging door ibuprofen en oxazepam, een slaap- en kalmeringsmiddel.
Huishoudelijke producten
De meest ongelukken met huishoudelijke producten gebeurden volgens Beslist.nl met bleekmiddelen (bijna 20 procent) gevolgd door vaatwasmiddelen (ruim 10 procent). Tandpasta (17 procent) en nagellakremover (bijna 17 procent) zorgden voor de meeste vergiftigingen in de categorie cosmetica. Waar tot 2014 nagellakremover zorgde voor de meeste meldingen, is dat de laatste jaren volgens Beslist.nl tandpasta. Wanneer mensen te veel tandpasta in een keer nemen, kan dat zorgen voor fluoridevergiftiging. Fluoride is een bestanddeel in tandpasta dat het gebit beschermt tegen gaatjes. Een overdosis kan zorgen voor onder meer misselijkheid, ademhalingsproblemen en diarree. Het NVIC kreeg vooral meldingen van jonge kinderen die te veel tandpasta hadden ingenomen.
Ook sommige (binnen)planten zoals klim- en lepelplanten kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Zo'n 18 procent van alle meldingen gaat over vergiftiging door planten. De ongelukken komen het vaakst voor bij kinderen onder de 13 jaar.
Meer uit Gezond
BRUSSEL (ANP/RTR) - De EU en de VS hebben afgesproken intensiever te onderhandelen over een mogelijke handelsovereenkomst, zei Eurocommissaris Maroš Šefčovič (Handel) voorafgaand aan de bijeenkomst van EU-handelsministers. Šefčovič zei te hebben gebeld met de Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick hierover. Hij verwacht Lutnick binnenkort in Brussel voor besprekingen.
2 dagen geledenMECHELEN (ANP) - Biotechnoloog Galapagos komt terug op een in januari aangekondigde splitsing van het bedrijf. De aan de Amsterdamse beurs genoteerde onderneming meldt de splitsing te heroverwegen "naar aanleiding van ontwikkelingen in regelgeving en de markt". Om dit proces in goede banen te leiden stelt Galapagos een nieuwe topman aan in de persoon van Henry Gosebruch. Hij volgt Paul Stoffels op, die eerder al had aangekondigd met pensioen te gaan.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna 40 procent van 12- tot en met 16-jarigen die vapen zegt daaraan verslaafd te zijn, aldus onderzoekers van Motivaction in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Ongeveer een derde van hen vapet dagelijks. Ook heeft 1 op de 10 van alle 12-jarigen al eens gevaped. Het kabinet start een campagne om ouders bewust te maken van de gevaren van vapen.
5 dagen geledenAMSTERDAM (ANP) - De afgelopen dagen hebben ongeveer 850 mensen gratis hun lever laten testen bij de RAI Amsterdam. Daar vond tot en met zaterdag het artsencongres van de European Association for the Study of the Liver (EASL) plaats.
6 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.
1 week geledenGRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
1 week geleden