Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Besi klimt op beurs na sterke cijfers, Fugro hard onderuit

Besi klimt op beurs na sterke cijfers, Fugro hard onderuit

AMSTERDAM (ANP) - Het aandeel Besi was vrijdag een uitblinker op de Amsterdamse beurs. Het chipbedrijf kwam met beter dan verwachte resultaten en positieve vooruitzichten. Bodemonderzoeker Fugro ging daarentegen hard onderuit na een verlies in het coronajaar 2020. De Europese beurzen zagen de openingswinsten deels verdampen. Beleggers bleven voorzichtig door de recente koersverliezen en de zorgen over de oplopende rentes op de obligatiemarkten.

Bij de middelgrote bedrijven dikte Besi 3 procent aan. De toeleverancier van de chipsector wist in het vierde kwartaal toch een kleine omzetgroei te realiseren en versloeg daarmee zijn eigen verwachtingen. Topman Richard Blickman sprak van "indrukwekkende" resultaten in het jaar 2020. Voor het eerste kwartaal rekent Besi op een omzetstijging van 30 tot 40 procent. Branchegenoot ASMI won 2,1 procent.

Fugro kelderde bijna 10 procent. De bodemonderzoeker zag de omzet vorig jaar dalen en leed een verlies van 74 miljoen euro. Het bedrijf, dat veel olieproducenten als klant heeft, kampte met de effecten van de coronacrisis en de lagere olieprijzen. Fugro wist dat deels op te vangen door een sterke groei bij offshore windprojecten. De olie- en gasmarkt zal volgens Fugro dit jaar volatiel blijven.

Galapagos

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent lager op 672,43 punten. De MidKap klom 0,1 procent tot 987,42 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen tot 0,3 procent. Londen bleef vlak.

Galapagos daalde 0,7 procent bij de Amsterdamse hoofdbedrijven. Het concern gaat zijn ontwikkelingspijplijn tegen het licht houden. De stap volgt op teleurstellende resultaten bij een aantal recente testen met mogelijke medicijnen van de biotechnoloog. De tegenvallers hadden tot gevolg dat Galapagos zijn grote deal met de Amerikaanse farmaceut Gilead moest herzien. Het bedrijf leed daardoor een verlies van 311 miljoen euro in 2020.

Renault

In Parijs zakte Renault dik 3 procent. Het Franse autoconcern sloot het coronajaar 2020 af met een recordverlies van 8 miljard euro. Ook 2021 blijft volgens topman Luca de Meo een onzeker jaar vanwege de pandemie en het tekort aan chips in de auto-industrie. Luxeconcern Hermès klom 6 procent dankzij beter dan verwachte resultaten. Het Franse modehuis, bekend van de zijden sjaaltjes en Kelly- en Birkin-tassen, profiteerde vooral van sterke verkopen in China.

De euro was 1,2109 dollar waard, tegenover 1,2076 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,8 procent tot 59,41 dollar. Brentolie kostte 1,5 procent minder op 63 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Britse waakhond beboet TikTok om gebrekkige informatie

LONDEN (ANP) - De Britse mediatoezichthouder Ofcom heeft de populaire filmpjesapp TikTok een boete van omgerekend ruim 2,2 miljoen euro opgelegd omdat het geen nauwkeurige informatie verstrekte over zijn ouderlijk toezicht. TikTok reageerde te laat op verzoeken van Ofcom en de informatie bleek niet te kloppen.

30 minuten geleden
FrieslandCampina blijft last houden van een dalende melkaanvoer

AMERSFOORT (ANP) - Zuivelconcern FrieslandCampina blijft last houden van een dalende aanvoer van melk, mede doordat meerdere Nederlandse melkveehouders zijn gestopt met hun bedrijf. "De politieke onzekerheid helpt daar ook niet bij", zegt Jan Derck van Karnebeek, topman van het bedrijf, in een toelichting op de halfjaarresultaten.

44 minuten geleden
Amsterdamse groothandel in parfums waste 40 miljoen wit

AMSTERDAM (ANP) - Prestige Perfumes, een Amsterdamse groothandel in parfums en cosmetica, moet een boete van bijna 2 ton betalen, omdat via bankrekeningen van het bedrijf bijna 40 miljoen euro is witgewassen. De groothandel wist volgens justitie niet dat het om crimineel geld ging.

2 uur geleden
IEA verwacht dat vraag naar steenkool voorlopig niet afneemt

PARIJS (ANP) - De wereldwijde vraag naar steenkool zal voorlopig niet dalen, verwacht het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Ondanks de snelle groei van hernieuwbare energiebronnen blijft de vraag naar elektriciteit in de belangrijkste economieën zo groot dat het verbruik van steenkool tot volgend jaar grotendeels stabiel blijft.

3 uur geleden
Tieners geven volgens DNB-onderzoek makkelijker cash uit

AMSTERDAM (ANP) - Betalen doet pijn, maar minder als je een tiener bent en cashgeld in je portemonnee hebt. Dat concludeert De Nederlandsche Bank (DNB) na onderzoek. Volgens de centrale bank hangt het onder andere af van iemands leeftijd en van de betaalwijze hoe vervelend hij of zij het vindt om geld uit te geven.

3 uur geleden
Groei economische bedrijvigheid eurozone neemt verder af

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De economische bedrijvigheid in de eurozone is in juli opnieuw minder sterk gegroeid dan een maand eerder, meldt marktonderzoeker S&P Global. Dat kwam vooral door een onverwachte krimp in Duitsland, de grootste economie van de eurozone en de belangrijkste handelspartner van Nederland.

3 uur geleden
ASMI zakt op Damrak na publicatie resultaten

AMSTERDAM (ANP) - ASMI ging woensdag omlaag op de Amsterdamse beurs. Het bedrijf, dat systemen levert voor de bewerking van wafers, de dunne schijfjes waarvan halfgeleiders worden gemaakt, zag het aantal nieuwe orders afgelopen kwartaal flink stijgen. Ook de omzet viel hoger uit dan verwacht, dankzij de sterke vraag naar AI-gerelateerde producten. Voor de tweede jaarhelft rekent ASMI op een sterkere omzetgroei dan eerder voorzien. Het aandeel werd desondanks dik 2 procent lager gezet.

5 uur geleden