Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Besi klimt op beurs na sterke cijfers, Fugro hard onderuit

Besi klimt op beurs na sterke cijfers, Fugro hard onderuit

AMSTERDAM (ANP) - Het aandeel Besi was vrijdag een uitblinker op de Amsterdamse beurs. Het chipbedrijf kwam met beter dan verwachte resultaten en positieve vooruitzichten. Bodemonderzoeker Fugro ging daarentegen hard onderuit na een verlies in het coronajaar 2020. De Europese beurzen zagen de openingswinsten deels verdampen. Beleggers bleven voorzichtig door de recente koersverliezen en de zorgen over de oplopende rentes op de obligatiemarkten.

Bij de middelgrote bedrijven dikte Besi 3 procent aan. De toeleverancier van de chipsector wist in het vierde kwartaal toch een kleine omzetgroei te realiseren en versloeg daarmee zijn eigen verwachtingen. Topman Richard Blickman sprak van "indrukwekkende" resultaten in het jaar 2020. Voor het eerste kwartaal rekent Besi op een omzetstijging van 30 tot 40 procent. Branchegenoot ASMI won 2,1 procent.

Fugro kelderde bijna 10 procent. De bodemonderzoeker zag de omzet vorig jaar dalen en leed een verlies van 74 miljoen euro. Het bedrijf, dat veel olieproducenten als klant heeft, kampte met de effecten van de coronacrisis en de lagere olieprijzen. Fugro wist dat deels op te vangen door een sterke groei bij offshore windprojecten. De olie- en gasmarkt zal volgens Fugro dit jaar volatiel blijven.

Galapagos

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent lager op 672,43 punten. De MidKap klom 0,1 procent tot 987,42 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen tot 0,3 procent. Londen bleef vlak.

Galapagos daalde 0,7 procent bij de Amsterdamse hoofdbedrijven. Het concern gaat zijn ontwikkelingspijplijn tegen het licht houden. De stap volgt op teleurstellende resultaten bij een aantal recente testen met mogelijke medicijnen van de biotechnoloog. De tegenvallers hadden tot gevolg dat Galapagos zijn grote deal met de Amerikaanse farmaceut Gilead moest herzien. Het bedrijf leed daardoor een verlies van 311 miljoen euro in 2020.

Renault

In Parijs zakte Renault dik 3 procent. Het Franse autoconcern sloot het coronajaar 2020 af met een recordverlies van 8 miljard euro. Ook 2021 blijft volgens topman Luca de Meo een onzeker jaar vanwege de pandemie en het tekort aan chips in de auto-industrie. Luxeconcern Hermès klom 6 procent dankzij beter dan verwachte resultaten. Het Franse modehuis, bekend van de zijden sjaaltjes en Kelly- en Birkin-tassen, profiteerde vooral van sterke verkopen in China.

De euro was 1,2109 dollar waard, tegenover 1,2076 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,8 procent tot 59,41 dollar. Brentolie kostte 1,5 procent minder op 63 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Nieuwste iPhone kan erg heet worden, Apple werkt aan oplossing

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - De nieuwste iPhone kan in de eerste dagen na aanschaf erg heet worden vanwege een bug in de nieuwste iOS 17-software en de overuren die het apparaat dan moet maken voor het updaten van apps. Dat heeft Apple toegegeven na klachten van gebruikers dat hun iPhone 15 Pro soms te warm werd om aan te raken. Het Amerikaanse concern zegt binnenkort met oplossingen te komen. Gebruikers zouden niet bang hoeven te zijn dat hun telefoon schade ondervindt.

1 uur geleden
Makelaars: 55.000 woningzoekers op Open Huizen Dag

NIEUWEGEIN (ANP) - Ongeveer 55.000 geïnteresseerde woningzoekers hebben zaterdag meegedaan aan de Open Huizen Dag. Dat laat makelaarsorganisatie NVM weten. In totaal konden ongeveer 9000 deelnemende huizen tussen 11.00 en 15.00 uur bezichtigd worden zonder een afspraak te maken.

17 uur geleden
Maandenlange staking truckers langs Duitse snelweg voorbij

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een maandenlange staking van voornamelijk vrachtwagenchauffeurs uit Georgië en Oezbekistan op een parkeerterrein langs een Duitse snelweg is voorbij. De truckers hadden ruim twee maanden geleden het werk neergelegd op een parkeerterrein van een pompstation bij Gräfenhausen ten zuiden van Frankfurt, omdat ze niet kregen uitbetaald door hun Poolse werkgever.

20 uur geleden
Oliebedrijf BP ziet in korte tijd opnieuw topbestuurder opstappen

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het grote Britse olie- en gasconcern BP ziet binnen enkele weken opnieuw een topbestuurder vertrekken. Nu gaat het om het hoofd van de Amerikaanse activiteiten van BP die weggaat. Eerder deze maand stapte al topman Bernard Looney onverwacht op vanwege relaties met collega's bij BP in het verleden.

21 uur geleden
Turkse minister reist naar Europa voor buitenlandse investeringen

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse minister van Financiën Mehmet Simsek gaat naar Europa om te praten met internationale investeerders over meer buitenlandse investeringen in Turkije. Hij zal komende week een bijeenkomst in Londen bijwonen die wordt georganiseerd door de grote banken Citigroup en Bank of America en later in de maand dan praten met investeerders in Parijs.

22 uur geleden
Lobbygroep Italiaans bedrijfsleven somber over economie

ROME (ANP/BLOOMBERG) - De grootste bedrijfslobbygroep van Italië is somber gesteld over de economie voor de rest van dit jaar. Volgens Confindustria is er zwakte in de industrie en dienstensector en zorgen de renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB) en stijgende energiekosten voor tegenwind.

23 uur geleden
Topbestuurders Ford en GM boos over uitbreiding autostaking

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De hoogste bestuurders van de Amerikaanse autobedrijven Ford Motor en General Motors (GM) zijn boos op autovakbond UAW nu een grote staking is uitgebreid. Vrijdag werd bekend dat nog meer werknemers van autofabrieken van Ford en GM in de Verenigde Staten het werk neerleggen. De staking is inmiddels de derde week ingegaan en er lijkt geen einde in zicht.

1 dag geleden