Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beschikken boa's binnenkort over een wapenstok?

Beschikken boa's binnenkort over een wapenstok?

THOLEN - Er komt een nieuwe regeling voor de uitrusting met geweldsmiddelen van handhavende boa's. Dat meldt de Nederlandse Boa Bond. 

De korte wapenstok komt met de nieuwe regeling het eerst in aanmerking voor ruimhartige toekenning. Met betrekking tot pepperspray is nader onderzoek nodig. Daarnaast kunnen, net als nu, met de huidige criteria alle geweldsmiddelen die de politie tot haar beschikking heeft, ook aan boa’s worden toegekend. Na onderzoek kan dat ook voor de taser gelden.

Criterium

Op dit moment geldt het zogeheten noodzaakscriterium, wat betekent dat er sprake moet zijn van voortdurend en blijvend fysiek geweld tegen boa’s. "Met andere woorden: je moet eerst flink op je bek geslagen worden, en dat moet vaker gebeuren. Dit criterium wordt gewijzigd in een veiligheidscriterium", aldus de bond. 

De laatste tijd is steeds vaker sprake van geweld tegen boa's. Zo werden in IJmuiden op Hemelvaartsdag nog enkele boa's mishandeld. 

Doorslaggevend

De veiligheid van de boa’s wordt doorslaggevend. Er moet een veiligheidsplan komen, waarbij de risico’s van de taak (toezichthouden of handhaven) in kaart worden gebracht, ook voor de eerste minuten. Als die niet beperkt (kunnen) worden, mogen boa’s worden uitgerust met geweldsmiddelen. Het lokale gezag beslist aan de hand van het veiligheidscriterium over de toekenning van geweldsmiddelen en de minister toetst achteraf. 

Pilots

De Nederlandse Boa Bond spreekt van een grote stap voorwaarts. "Als je moet handhaven en vaak als eerste ter plaatse bent, heb je te maken met agressie en geweld en moet jij je de eerste minuten kunnen verdedigen. Met het veiligheidscriterium in de nieuwe regeling wordt wat ons betreft hieraan invulling gegeven."

Er was al eerder afgesproken dat er pilots zouden komen met betrekking tot geweldsmiddelen. Deze pilots zullen op de kortst mogelijke termijn starten. De Boabonden worden nauw betrokken bij de uitwerking.

Meer uit Tholen

Weerbericht Tholen: “Tropische dagen met 'plaknachten' op komst"

THOLEN - Tover je zwemkleding en zonnebrand maar vast uit de kast, want dit weekend wordt het tropisch warm. Dat meldt weeronline. Vanaf vrijdag loopt de temperatuur op naar zo’n dertig graden. En lokaal kan het zelfs nog warmer worden.

1 uur geleden
Provincie stelt opnieuw geld beschikbaar voor aanpak verouderde woningen

THOLEN - Er is weer geld beschikbaar voor de aanpak van verouderde woningen. De provincie Zeeland heeft de subsidieregeling Provinciale Impuls Wonen (PIW) opengesteld tot en met 1 november 2023.

4 uur geleden
Scouting Heenetrecht start petitie tegen aanlegsteiger cruiseschepen

THOLEN - Scouting Heenetrecht is een petitie gestart tegen de (mogelijke) komst van een aanlegsteiger voor cruiseschepen in de haven van Tholen. Inmiddels hebben al bijna 1000 mensen deze petitie getekend. De gemeente Tholen heeft plannen om in de haven, aan de buitenzijde van de keersluis, een aanlegsteiger met plaats voor twee cruiseschepen te realiseren. Voor Scouting Heenetrecht betekent dit het einde van het laatste stukje vaarwater in de haven van Tholen voor ruim 100 jeugdleden. Daarom zijn zij onlangs een petitie gestart tegen de komst van de steiger. “De plannen voor de nieuwe aanlegsteiger in de haven van Tholen betekenen het einde van het vaarwater waar Scouting Heenetrecht nu het spel speelt”, aldus de scouting. “Varen naar het Zoommeer op 3,5 kilometer afstand brengt kosten en risico met zich mee. Het huidige vaarwater zal ook worden gebruikt door grote cruiseschepen (met een lengte van 90 tot 135 meter). Het verplaatsen van het Zoommeer brengt ons langs een van de drukst bevaren kanalen van Nederland.”

22 uur geleden
'Geen Kind Achterop': Lever een tweedehands fiets in om kinderen in armoede te helpen

SINT MAARTENSDIJK - Stichting Leergeld organiseert op zaterdag 10 juni in samenwerking met het ANWB Kinderfietsenplan een grote fietsinzamelingsactie in Zeeland met de titel: ‘Geen Kind Achterop’. 

1 dag geleden
A4 tussen knooppunt Markiezaat en Belgische grens nachtje dicht door werkzaamheden

THOLEN - De A4 tussen knooppunt Markiezaat en de Belgische grens is volgende week een nachtje dicht wegens werkzaamheden. Verkeer wordt omgeleid via gele borden.

1 dag geleden
Auto in de sloot na eenzijdig ongeval op Oud Vossemeersedijk: bestuurder spoorloos

THOLEN - Aan de Oud Vossemeersedijk heeft zojuist een eenzijdig ongeval plaatsgevonden. Bij het voertuig werd geen bestuurders aangetroffen. 

1 dag geleden
Tholensebrug vanaf woensdagavond enkele uren dicht vanwege spoedreparatie

THOLEN - De Tholensebrug is vanaf woensdag tot en met donderdag gesloten voor verkeer. Dit komt door een spoedreparatie.

2 dagen geleden