Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beroep chemiebedrijf België tegen besluit over beperken productie

Beroep chemiebedrijf België tegen besluit over beperken productie

ZWIJNDRECHT (ANP) - De Belgische vestiging van chemiebedrijf 3M in Zwijndrecht, een tiental kilometers van de Nederlandse grens, gaat in beroep tegen het besluit van de Vlaamse Omgevingsinspectie om een deel van de productie stil te leggen. Het bedrijf moest eind vorige week de productie beperken omdat het volgens de autoriteiten niet kon aantonen dat het geen schadelijke stoffen meer zou uitstoten.

Het bedrijf vindt dat het wel voldoende informatie over pfas-uitstoot verstrekt en goed samenwerkt met de bevoegde instanties. Daarom stapt het naar de Raad van State, meldde VRT Nieuws zondag.

Afgelopen week bleek dat honderden omwonenden van het bedrijf te veel van de chemicaliën in hun bloed hebben. Het goedje, dat lijkt op de pfas van Chemours waarmee delen van Dordrecht eerder vervuild raakten, is niet afbreekbaar en kan zich in bijvoorbeeld de lever ophopen. Dat kan mensen ziek of onvruchtbaar maken.

Mensen die binnen 5 kilometer wonen van de fabriek in Zwijndrecht, bij Antwerpen, kunnen de komende tijd bloed afgeven om het te laten onderzoeken op pfas.

Meer uit Buitenland

Uitgaven Brits koningshuis gedaald

LONDEN (ANP) - Het Britse koningshuis heeft in het afgelopen jaar minder uitgegeven. Dat staat in het financiële jaarverslag dat woensdag is verschenen. De uitgaven van het Britse koningshuis daalden met 17 procent van 107,5 miljoen pond (127,85 miljoen euro) naar 89,1 miljoen pond (105,9 miljoen euro). Dat kwam grotendeels door een verwachte daling van de uitgaven voor renovaties aan Buckingham Palace. Het bedrag dat de koninklijke familie ontving uit het zogeheten Sovereign Grant, het bedrag dat de Britse belastingbetaler betaalt, bleef voor het derde opeenvolgende jaar gelijk met 86,3 miljoen pond.

8 minuten geleden
Secret Service vraagt Trump geen buitenevenementen meer te houden

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse geheime dienst heeft oud-president Donald Trump "aangemoedigd" geen grote campagne-evenementen meer te houden in de buitenlucht. Dat melden bronnen aan de Washington Post.

1 uur geleden
Links blok kiest onbekende ambtenaar als Franse premierskandidaat

PARIJS (ANP/AFP) - Het Franse linkse blok dat de verkiezingen in Frankrijk won, heeft de Parijse ambtenaar en econoom Lucie Castets naar voren geschoven als kandidaat-premier. De vier partijen van het Nieuw Volksfront laten dat in een verklaring weten.

6 uur geleden
Democratische leiders: Harris wilde zelf haar nominatie verdienen

WASHINGTON (ANP) - De leiders van de Democraten in het Congres hebben naar eigen zeggen op verzoek van Kamala Harris gewacht met het uitspreken van hun steun. Harris vond het belangrijk dat de gedelegeerden haar van onderaf zouden steunen, in plaats van dat de partijtop haar naar voren zou schuiven, zei de leider van de partij in de Senaat, Chuck Schumer. Maandagavond bleek de steun van de meerderheid binnen te zijn.

6 uur geleden
Amerikaanse president Biden hersteld van corona

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft geen corona meer. Zijn lijfarts laat dat weten in een brief die het Witte Huis heeft gedeeld. Volgens de arts zijn alle ziektesymptomen verdwenen en heeft Biden na zijn besmetting geen koorts gehad.

7 uur geleden
Biden spreekt woensdag de natie toe over zijn presidentschap

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden geeft woensdagavond om 20.00 uur (Amerikaanse tijd) een toelichting op zijn besluit om zich terug te trekken uit de race voor herverkiezing. Dat laat de president weten op X.

9 uur geleden
Hoofd van Secret Service stapt op na kritiek op beveiliging Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het hoofd van de dienst die onder meer Amerikaanse presidenten beveiligt, is opgestapt. Kimberly Cheatle was als directeur van de Secret Service (USSS) verantwoordelijk voor de bewaking bij het evenement waar oud-president Donald Trump werd beschoten. De Amerikaanse president Joe Biden heeft haar bedankt voor haar werk.

10 uur geleden