Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Berlijn heroverweegt verkoop Hamburgse terminal aan Chinees Cosco

Berlijn heroverweegt verkoop Hamburgse terminal aan Chinees Cosco

BERLIJN (ANP) - De Duitse regering bekijkt opnieuw of het Chinese bedrijf Cosco wel een flink belang van een terminal in de haven van Hamburg zou moeten kopen. Een overheidsinstelling classificeerde die terminal dit jaar als 'kritieke infrastructuur', zo werd onlangs bekend. Berlijn werkt momenteel aan een nieuw beleid voor het zakendoen met China.

Cosco wilde aanvankelijk een belang van 35 procent van de terminal kopen van het Hamburgse havenbedrijf HHLA. Maar dat leverde al kritiek op van enkele ministers in de regering die vonden dat Duitsland niet te veel belangrijke zaken aan China moet verkopen. Als compromis werd besloten dat Cosco 24,9 procent van de terminal in handen mocht krijgen. Dat is net minder dan de grens waarbij Cosco belangrijke beslissingen zou kunnen tegenhouden.

Maar goedkeuring voor die investering van de Duitse overheid laat nog op zich wachten en door de nieuwe aanduiding als kritieke infrastructuur is het onzekerder of die er komt. "Nu de omstandigheden veranderd zijn, bestudeert het ministerie van Economische Zaken de gevolgen", liet een woordvoerster van het ministerie weten.

In het nieuwe China-beleid neemt Duitsland naar verwachting een kritischer houding aan richting het Aziatische land. De vele bedreigingen van China richting Taiwan spelen daarbij een belangrijke rol. China zei donderdag al te hopen dat "Duitsland commerciële samenwerking niet zal politiseren en daarvoor geen barrières op zal werpen".

Meer uit Financieel

Alphabet haalt nieuwe financieel directeur bij farmaceut Eli Lilly

MOUNTAIN VIEW (ANP/BLOOMBERG) - Google-moederbedrijf Alphabet heeft Anat Ashkenazi benoemd tot nieuwe financieel directeur. Zij komt over van farmaceut Eli Lilly waar zij ook die functie vervulde. Ashkenazi treedt per 31 juli in dienst bij Alphabet.

19 minuten geleden
Bankmedewerker drie jaar geschorst om nepbeleggingen

AMSTERDAM (ANP) - Een voormalige bankmedewerker mag drie jaar niet in de bancaire sector werken omdat hij twee klanten bijna anderhalve ton afhandig maakte. Dat heeft de Tuchtcommissie Banken bepaald. De man haalde klanten over om grote bedragen naar zijn privérekening over te maken, met de belofte dat hij het geld zou investeren.

1 uur geleden
Japan wil exportwaarde anime en games verviervoudigen tegen 2033

TOKIO (ANP/AFP) - Japan wil meer inkomsten halen uit de verspreiding van videogames en animatiefilms en -series in de kenmerkende Japanse anime- en mangastijl in het buitenland. In tien jaar tijd moet de exportwaarde daarvan verviervoudigen tot 20 biljoen yen, omgerekend ongeveer 118 miljard euro. Daarvoor heeft de Japanse overheid een plan gepresenteerd.

2 uur geleden
Italiaanse toezichthouder beboet Meta voor privacyschendingen

MILAAN (ANP/AFP) - De Italiaanse toezichthouder heeft het socialemediabedrijf Meta Platforms een boete van 3,5 miljoen euro opgelegd voor datalekken en tekortkomingen in het beheer van Instagram- en Facebookaccounts.

3 uur geleden
Kipburger van McDonald's mag geen Big Mac heten

LUXEMBURG (ANP) - De hamburgerketen McDonald's mag in de Europese Unie het merk Big Mac niet langer gebruiken voor burgers gemaakt van kip of ander gevogelte. Het EU-gerechtshof vindt de klacht van een Ierse fastfood-keten terecht dat McDonald's de term Big Mac heeft geclaimd voor een al te brede waaier aan producten en diensten.

3 uur geleden
NXP bouwt samen met Taiwanees bedrijf chipfabriek in Singapore

EINDHOVEN (ANP/BLOOMBERG) - De Eindhovense chipfabrikant NXP gaat samen met het Taiwanees bedrijf Vanguard voor 7,8 miljard dollar een chipfabriek in Singapore bouwen. De fabriek moet in 2027 operationeel zijn.

5 uur geleden
KPN stijgt op Damrak na verdere samenwerking met ABP

AMSTERDAM (ANP) - KPN ging woensdag omhoog op de Amsterdamse beurs. Het telecomconcern gaat samenwerken met pensioenfonds ABP op het gebied van mobiele zendmasten. Ongeveer 3800 mobiele zendmasten en daklocaties van KPN, NOVEC en Open Tower Company (OTC) worden daarbij ondergebracht in een nieuwe onderneming. KPN en ABP werken al samen bij de uitrol van glasvezel.

5 uur geleden