Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Berlijn en Londen sturen extra militairen naar Oost-Europa

Berlijn en Londen sturen extra militairen naar Oost-Europa

BERLIJN/LONDEN (ANP/RTR/AFP) - Duitsland en het Verenigd Koninkrijk sturen elk 350 extra militairen naar Oost-Europa om eventuele Russische agressie af te schrikken. De Duitsers versterken hun aanwezigheid in Litouwen en de Britten doen dat in Polen.

De NAVO heeft sinds 2017 zogenoemde multinationale battlegroups in Polen, Litouwen, Estland en Letland geplaatst in reactie op het "agressieve" optreden van Rusland. Duitsland leidt de operatie in Litouwen met momenteel zo’n vijfhonderd man. Daar zijn ook zo’n 270 Nederlandse militairen.

Het Verenigd Koninkrijk leidt de NAVO-troepen in Estland, maar had eerder honderd militairen naar Polen gestuurd om dat land bij te staan in de migrantencrisis aan de grens met Belarus. Als krachtig signaal van verbondenheid met Polen worden daar 350 man aan toegevoegd, zei defensieminister Ben Wallace.

Baerbock

De Amerikanen sturen troepenversterkingen naar Polen en Roemenië vanwege de Russische militaire activiteit langs de Oekraïense grens, zo werd eerder bekend. Het gaat in totaal om 3000 man, van wie er duizend in Duitsland waren gestationeerd. Mocht dat nodig zijn, dan staan er in de VS nog eens 8500 paraat om snel in actie te komen.

De afgelopen tijd zijn veel westerse regeringsleiders en ministers naar Oekraïne afgereisd om solidariteit te betuigen. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock reisde maandag af naar Kiev, maar een afspraak met president Volodimir Zelenski ging niet door, naar verluidt wegens agendaproblemen. Ze was er een paar weken terug ook al om met haar Franse collega te proberen te bemiddelen in het conflict tussen Rusland en Oekraïne.

"Dit gaat om niets minder dan vrede in Europa", aldus Baerbock voor haar vertrek. Ze herhaalde de mantra van westerse bewindslieden dat Moskou het zal bezuren als het Oekraïne binnenvalt. Ondertussen poogt de Franse president Emmanuel Macron in Moskou zijn ambtgenoot Vladimir Poetin ervan te overtuigen de spanningen te laten afnemen. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz is in Washington. Hij bespreekt later op de dag de crisis met president Joe Biden.

Meer uit Buitenland

Treinverkeer Spanje nog niet overal op gang

MADRID (ANP) - De Spaanse minister van Transport, Oscar Puente, heeft dinsdagochtend op X gedeeld welke treinen weer rijden na de grootschalige stroomstoring van maandag. Uit het overzicht blijkt dat op verschillende hogesnelheids- en langeafstandstrajecten de dienstregeling weer hervat is, al zijn er nog vertragingen en rijden niet al deze treinen op tijd.

6 minuten geleden
99 procent van de stroomvoorziening in Spanje hersteld

MADRID (ANP) - Bijna heel Spanje heeft de stroom weer terug na de grootschalige storing die maandag was ontstaan. Netbeheerder Red Eléctrica meldt dat weer kan worden voldaan aan 99,16 procent van de vraag. Alle onderstations van het elektriciteitsnetwerk zouden weer actief zijn.

7 minuten geleden
Exitpoll CBC: Liberale Partij wint parlementsverkiezingen Canada

OTTAWA (ANP) - De Liberale Partij wint de Canadese parlementsverkiezingen, meldt CBC News in een exitpoll. Nieuwszender CTV News voorspelt dat de partij van premier Mark Carney niet genoeg stemmen heeft gekregen voor een meerderheid in het 343 zetels tellende parlement.

1 uur geleden
Zelensky biedt Spanje hulp aan bij herstel stroomnet

KYIV/MADRID (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft aangeboden om Spanje te helpen bij het herstellen van de elektriciteit na de grote stroomstoring maandag. Tientallen miljoenen inwoners van Spanje en Portugal kwamen maandag zonder stroom te zitten. "Door jaren van oorlog en Russische aanvallen op ons elektriciteitsnet hebben wij ervaring opgedaan met stroomuitval", schreef Zelensky maandagavond op X.

2 uur geleden
Eerste stembussen Canada gesloten

OTTAWA (ANP) - In het oosten van Canada zijn de eerste stembussen gesloten. Om 20.30 uur lokale tijd gingen de stembureaus in de provincie Newfoundland en Labrador dicht. Het uitgestrekte Canada telt zes tijdzones, waardoor het naar verwachting nog enkele uren duurt voordat de eerste exitpolls van de parlementsverkiezingen verschijnen.

5 uur geleden
Treinstations Spanje blijven open voor gestrande reizigers

MADRID (ANP) - Dertig treinstations in Spanje houden hun deuren in de nacht van maandag op dinsdag open voor gestrande reizigers. Het gaat onder meer om stations in Madrid, Barcelona, Bilbao, Valencia, Sevilla, Córdoba, Zaragoza, Málaga en Pamplona, meldt het ministerie van Transport.

5 uur geleden
Amnesty: Trump-effect zorgt voor wereldwijde mensenrechtencrisis

BRUSSEL (ANP) - De eerste honderd dagen van Donald Trump als president van de Verenigde Staten hebben voor een wereldwijde mensenrechtencrisis gezorgd, stelt Amnesty International. De mensenrechtenorganisatie spreekt in het jaarrapport van een "Trump-effect" en zegt dat zijn beleid miljarden mensen in gevaar brengt.

5 uur geleden