Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Berlijn en Londen sturen extra militairen naar Oost-Europa

Berlijn en Londen sturen extra militairen naar Oost-Europa

BERLIJN/LONDEN (ANP/RTR/AFP) - Duitsland en het Verenigd Koninkrijk sturen elk 350 extra militairen naar Oost-Europa om eventuele Russische agressie af te schrikken. De Duitsers versterken hun aanwezigheid in Litouwen en de Britten doen dat in Polen.

De NAVO heeft sinds 2017 zogenoemde multinationale battlegroups in Polen, Litouwen, Estland en Letland geplaatst in reactie op het "agressieve" optreden van Rusland. Duitsland leidt de operatie in Litouwen met momenteel zo’n vijfhonderd man. Daar zijn ook zo’n 270 Nederlandse militairen.

Het Verenigd Koninkrijk leidt de NAVO-troepen in Estland, maar had eerder honderd militairen naar Polen gestuurd om dat land bij te staan in de migrantencrisis aan de grens met Belarus. Als krachtig signaal van verbondenheid met Polen worden daar 350 man aan toegevoegd, zei defensieminister Ben Wallace.

Baerbock

De Amerikanen sturen troepenversterkingen naar Polen en Roemenië vanwege de Russische militaire activiteit langs de Oekraïense grens, zo werd eerder bekend. Het gaat in totaal om 3000 man, van wie er duizend in Duitsland waren gestationeerd. Mocht dat nodig zijn, dan staan er in de VS nog eens 8500 paraat om snel in actie te komen.

De afgelopen tijd zijn veel westerse regeringsleiders en ministers naar Oekraïne afgereisd om solidariteit te betuigen. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock reisde maandag af naar Kiev, maar een afspraak met president Volodimir Zelenski ging niet door, naar verluidt wegens agendaproblemen. Ze was er een paar weken terug ook al om met haar Franse collega te proberen te bemiddelen in het conflict tussen Rusland en Oekraïne.

"Dit gaat om niets minder dan vrede in Europa", aldus Baerbock voor haar vertrek. Ze herhaalde de mantra van westerse bewindslieden dat Moskou het zal bezuren als het Oekraïne binnenvalt. Ondertussen poogt de Franse president Emmanuel Macron in Moskou zijn ambtgenoot Vladimir Poetin ervan te overtuigen de spanningen te laten afnemen. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz is in Washington. Hij bespreekt later op de dag de crisis met president Joe Biden.

Meer uit Buitenland

Doden door botsing tussen treinen in India

NEW DELHI (ANP/RTR/AFP) - In India zijn zeker dertien mensen omgekomen doordat een passagierstrein en een goederentrein in botsing waren gekomen. Een aantal inzittenden is gewond.

1 uur geleden
Russische zaak tegen Amerikaan Gershkovich achter gesloten deuren

JEKATERINENBURG (ANP/RTR) - Het Russische proces tegen de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich zal achter gesloten deuren plaatsvinden, meldt staatspersbureau TASS. De zaak begint op 26 juni.

2 uur geleden
EU-leiders beginnen optimistisch aan verdeling 'topbanen' EU

BRUSSEL (ANP) - De leiders van de EU-landen zijn weleens met meer hoofdbrekens aan de vijfjaarlijkse verdeling van de belangrijkste EU-posten begonnen. De meestal hoogst ingewikkelde puzzel, waar demissionair premier Mark Rutte en zijn collega's zich maandag in Brussel over buigen, kreeg de afgelopen dagen al voorzichtig vorm. Zwaargewichten Duitsland en Frankrijk denken alle stukjes gauw te kunnen leggen.

5 uur geleden
Onderzoeksinstituut: rol van kernwapens steeds prominenter

STOCKHOLM (ANP/AFP) - De rol van kernwapens is prominenter geworden en kernmachten moderniseren hun arsenalen terwijl de geopolitieke betrekkingen verslechteren. Dit hebben onderzoekers van het internationale vredesonderzoeksinstituut Stockholm (SIPRI) maandag gezegd. Ze drongen er bij de wereldleiders op aan "een stap terug te doen en na te denken".

8 uur geleden
Tienduizenden geëvacueerd om overstromingen in zuidoosten China

FUZHOU (ANP/DPA) - Ongeveer 36.000 mensen zijn in de Chinese provincie Fujian, in het zuidoosten van het land, geëvacueerd wegens overstromingen na zware regenval. Dat meldt het Chinese staatspersagentschap Xinhua op basis van de plaatselijke autoriteiten.

10 uur geleden
Netanyahu noemt keuze leger voor gevechtspauzes 'onaanvaardbaar'

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft kritiek geuit op de plannen die het leger zondag heeft aangekondigd om dagelijkse tactische gevechtspauzes in te lassen. Het leger zei dit te willen doen om de levering van humanitaire hulp aan de Palestijnen in de Gazastrook te vergemakkelijken.

13 uur geleden
Mbappé spreekt zich uit tegen extremisme in de Franse politiek

PADERBORN (ANP/AFP) - Kylian Mbappé heeft zich uitgesproken tegen extremisme in de Franse politiek. Ook riep hij Franse jongeren op te gaan stemmen bij de parlementsverkiezingen over twee weken.

14 uur geleden