
Berlijn en Londen sturen extra militairen naar Oost-Europa
BERLIJN/LONDEN (ANP/RTR/AFP) - Duitsland en het Verenigd Koninkrijk sturen elk 350 extra militairen naar Oost-Europa om eventuele Russische agressie af te schrikken. De Duitsers versterken hun aanwezigheid in Litouwen en de Britten doen dat in Polen.
De NAVO heeft sinds 2017 zogenoemde multinationale battlegroups in Polen, Litouwen, Estland en Letland geplaatst in reactie op het "agressieve" optreden van Rusland. Duitsland leidt de operatie in Litouwen met momenteel zo’n vijfhonderd man. Daar zijn ook zo’n 270 Nederlandse militairen.
Het Verenigd Koninkrijk leidt de NAVO-troepen in Estland, maar had eerder honderd militairen naar Polen gestuurd om dat land bij te staan in de migrantencrisis aan de grens met Belarus. Als krachtig signaal van verbondenheid met Polen worden daar 350 man aan toegevoegd, zei defensieminister Ben Wallace.
Baerbock
De Amerikanen sturen troepenversterkingen naar Polen en Roemenië vanwege de Russische militaire activiteit langs de Oekraïense grens, zo werd eerder bekend. Het gaat in totaal om 3000 man, van wie er duizend in Duitsland waren gestationeerd. Mocht dat nodig zijn, dan staan er in de VS nog eens 8500 paraat om snel in actie te komen.
De afgelopen tijd zijn veel westerse regeringsleiders en ministers naar Oekraïne afgereisd om solidariteit te betuigen. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock reisde maandag af naar Kiev, maar een afspraak met president Volodimir Zelenski ging niet door, naar verluidt wegens agendaproblemen. Ze was er een paar weken terug ook al om met haar Franse collega te proberen te bemiddelen in het conflict tussen Rusland en Oekraïne.
"Dit gaat om niets minder dan vrede in Europa", aldus Baerbock voor haar vertrek. Ze herhaalde de mantra van westerse bewindslieden dat Moskou het zal bezuren als het Oekraïne binnenvalt. Ondertussen poogt de Franse president Emmanuel Macron in Moskou zijn ambtgenoot Vladimir Poetin ervan te overtuigen de spanningen te laten afnemen. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz is in Washington. Hij bespreekt later op de dag de crisis met president Joe Biden.
Meer uit Buitenland
MEXICO STAD (ANP/AFP) - Mexico heeft het Amerikaanse bedrijf Google aangeklaagd omdat het de naam van de Golf van Mexico heeft veranderd in Golf van Amerika voor gebruikers van Google Maps in de Verenigde Staten. Google nam de stap nadat de Amerikaanse president Donald Trump de naamswijziging had bevolen.
4 minuten geledenLONDEN (ANP/AFP) - Een grote Afrikaanse liefdadigheidsinstelling heeft toegegeven dat haar rangers van natuurparken in Congo-Brazzaville mensenrechten hebben geschonden. "African Parks erkent dat bij sommige incidenten mensenrechten geschonden zijn en we betreuren de pijn en het lijden van de slachtoffers ten zeerste", stelt African Parks in een verklaring. De Britse prins Harry is bestuurslid van African Parks.
30 minuten geledenMOSKOU (ANP/RTR) - Het Kremlin weigert een reactie op plannen van Europese landen voor een speciaal tribunaal voor de vervolging van de hoofdverantwoordelijken van de Russische inval in Oekraïne. "We reageren hier niet op", zei een woordvoerder volgens staatspersbureau TASS.
2 uur geledenOSLO (ANP) - Nederland en negen andere Noord-Europese landen nodigen voortaan Oekraïne uit voor vergaderingen van hun militaire verbond. Ook mag Oekraïne in het vervolg meedoen met hun militaire oefeningen en gaan ze van elkaar leren, zegt defensieminister Ruben Brekelmans.
2 uur geledenMELITOPOL (ANP/AFP) - In de Oekraïense stad Melitopol in de regio Zaporizja is een bronzen buste van Jozef Stalin onthuld. Volgens de plaatselijke pro-Russische Communistische Partij is het beeld het eerste monument voor Stalin in het door Rusland ingenomen deel van Oekraïne.
2 uur geledenBOEDAPEST (ANP/RTR) - Hongarije heeft twee Oekraïense diplomaten het land uitgezet die als spion zouden hebben gewerkt, maakte de Hongaarse buitenlandminister Péter Szijjártó bekend op Facebook. Eerder op de dag meldde de Oekraïense veiligheidsdienst juist twee mensen te hebben opgepakt die spioneerden voor de Hongaarse staat.
3 uur geledenOSLO (ANP) - De leiders van de coalitie van bereidwillige landen houden zaterdag een videovergadering met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Ze bespreken dan onder meer het werk aan een staakt-het-vuren, dat idealiter nog dit weekend van kracht zou worden, zeggen Noord-Europese leiders. Een aantal leiders reist mogelijk naar Oekraïne voor de vergadering.
3 uur geleden