
Berichten over 'verkiezingsfraude' VS massaal gedeeld op Facebook
WASHINGTON (ANP) - In groepen op Facebook zijn in aanloop naar de bestorming van het Amerikaanse parlement zeker 650.000 berichten verschenen waarin de rechtmatigheid van de verkiezingsoverwinning van Joe Biden in twijfel werd getrokken. Het ging gemiddeld om 10.000 berichten per dag, schrijft The Washington Post, dat daar met ProPublica onderzoek naar deed.
Uit het onderzoek komt volgens de krant naar voren dat het sociale medium een sleutelrol speelde bij het verspreiden van onjuiste informatie over de verkiezingen. Er zou te laat en te zwak zijn ingegrepen om verspreiding van valse beweringen aan banden te leggen. Daardoor kon een basis worden gelegd voor de gewelddadige rellen van 6 januari 2021.
Op die dag bestormden aanhangers van toenmalig president Donald Trump het Capitool, waar parlementariërs op het punt stonden de verkiezingsoverwinning van zijn rivaal Biden goed te keuren. Er vielen meerdere doden. Trump had zonder bewijs volgehouden dat hij de verkiezingen door fraude had verloren.
Verontwaardiging
De krant schrijft dat in veel van de Facebookberichten in de voorgaande periode werd herhaald dat Trump had verloren door grootschalige fraude. Er moest desnoods met geweld worden ingegrepen om te voorkomen dat "verraders" de macht zouden overnemen. "Een burgeroorlog lijkt onvermijdelijk te worden", schreef iemand een maand voor de bestorming op Facebook.
Het moederbedrijf van Facebook, Meta, reageert verontwaardigd op het bericht. Een woordvoerder zegt dat het belachelijk is om de suggestie te wekken dat zonder Facebook ook geen bestorming had plaatsgevonden. "De verantwoordelijkheid voor het geweld van 6 januari ligt bij de mensen die ons Capitool aanvielen en degenen die ze hebben aangemoedigd."
Taskforce
Gebruikers van Facebook kunnen groepen aanmaken om met mensen te praten over gedeelde interesses. Discussies in groepen over Amerikaanse politiek zouden zo verbitterd zijn geworden dat Facebook een speciale taskforce in het lieven riep in aanloop naar de verkiezingen van november 2020. Die zou honderden groepen met hatelijke berichten of oproepen tot geweld hebben verwijderd.
Die taskforce is kort na de verkiezingen weer opgedoekt, schrijft de krant. Ook andere controlemaatregelen zouden in die periode zijn afgebouwd. Daarop verschenen grote aantallen berichten met kritiek op de verkiezingen. Een anonieme ex-medewerker zei in The Washington Post dat "Facebook niet zat op te letten in de periode tussen de verkiezingsdag en 6 januari".
Meer uit Buitenland
MELITOPOL (ANP/AFP) - In de Oekraïense stad Melitopol in de regio Zaporizja is een bronzen buste van Jozef Stalin onthuld. Volgens de plaatselijke pro-Russische Communistische Partij is het beeld het eerste monument voor Stalin in het door Rusland ingenomen deel van Oekraïne.
4 minuten geledenBOEDAPEST (ANP/RTR) - Hongarije heeft twee Oekraïense diplomaten het land uitgezet die als spion zouden hebben gewerkt, maakte de Hongaarse buitenlandminister Péter Szijjártó bekend op Facebook. Eerder op de dag meldde de Oekraïense veiligheidsdienst juist twee mensen te hebben opgepakt die spioneerden voor de Hongaarse staat.
17 minuten geledenOSLO (ANP) - De leiders van de coalitie van bereidwillige landen houden zaterdag een videovergadering met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Ze bespreken dan onder meer het werk aan een staakt-het-vuren, dat idealiter nog dit weekend van kracht zou worden, zeggen Noord-Europese leiders.
33 minuten geledenMOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin en de Amerikaanse president Donald Trump hebben via hun medewerkers felicitaties uitgewisseld op de tachtigste herdenkingsdag van het einde van de Tweede Wereldoorlog. Dat schrijft het Russische staatspersbureau TASS op basis van het Kremlin.
36 minuten geledenVATICAANSTAD (ANP/RTR) - De inauguratie van paus Leo vindt op 18 mei plaats. De mis voor het begin van zijn pontificaat begint dan om 10.00 uur op het Sint-Pietersplein, aldus het Vaticaan.
50 minuten geledenBERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bondskanselier Friedrich Merz heeft drie dagen na zijn aantreden gebeld met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. De twee bespraken de ontwikkelingen in Gaza.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Duitse bondskanselier Friedrich Merz denkt dat de opvattingen van de Verenigde Staten over de samenwerking met de Europeanen en de NAVO "positief zijn veranderd". Na Merz' verkiezingswinst in februari betwijfelde hij nog of de NAVO in de huidige vorm kan blijven bestaan, omdat de Amerikaanse president Donald Trump zich weinig zou bekommeren om het lot van Europa.
1 uur geleden