Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bereidheid EU-bedrijven om te investeren in China op dieptepunt

Bereidheid EU-bedrijven om te investeren in China op dieptepunt

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China verliest zijn glans als topland voor Europese bedrijven om in te investeren, meldt de Kamer van Koophandel van de Europese Unie in China. Slechts 13 procent van de ondervraagde bedrijven ziet het land nog als een topbestemming voor investeringen. Dat is het laagste niveau sinds het begin van het verzamelen van de gegevens in 2010.

In 2021 beschouwde nog 27 procent van de EU-bedrijven China als topland voor investeringen. Bedrijven waren toen optimistischer over de groei van de op een na grootste economie ter wereld. Nu verplaatsen steeds meer Europese bedrijven hun investeringen naar Zuidoost-Azië en het Europese continent om geopolitieke risico's te vermijden. De oplopende handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China en de problemen in de Chinese economie, die kampt met een vastgoedcrisis en lage consumentenbestedingen, spelen ook een rol.

Ruim twee derde van de ondervraagde bedrijven geeft aan dat zakendoen in China in 2023 moeilijker is geworden. Dat is het hoogste percentage sinds die vraag voor het eerst werd gesteld in 2014. Vooral bouwbedrijven spreken van lastige omstandigheden, waarbij Chinese bouwers worden voorgetrokken bij projecten.

Overspoelen

In november vorig jaar beloofde de Chinese president Xi Jinping nog om de toegang voor buitenlandse bedrijven tot het land te vergemakkelijken. In de afgelopen weken hebben veel buitenlandse leiders, onder wie de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen, echter in Beijing geklaagd over de ongelijke behandeling van buitenlandse bedrijven die in het land actief zijn.

De EU en de VS hebben ook hun campagnes tegen de "oneerlijke" Chinese handels- en economische praktijken opgevoerd. Volgens de westerse landen gebruikt China zijn industriële overcapaciteit om de eigen groei aan te jagen door de wereldmarkten te overspoelen met goedkope producten, waaronder elektrische auto's en staal. De EU dreigt dan ook met nieuwe tarieven op elektrische auto's uit China, waarbij Beijing wordt beschuldigd van illegale overheidssteun aan de sector.

Meer uit Financieel

AI-chipbedrijf Nvidia hoger op Wall Street in aanloop cijfers

NEW YORK (ANP) - Nvidia, 's werelds belangrijkste producent van chips voor kunstmatige intelligentie (AI), stond maandag bij de winnaars op de aandelenbeurzen in New York in aanloop naar de kwartaalcijfers die woensdag worden gepubliceerd. Verder zakte de toonaangevende Dow-Jonesindex weer onder de 40.000 punten, na vrijdag voor het eerst boven die symbolische puntengrens te zijn gesloten.

56 minuten geleden
Laadpalenmaker Alfen heeft tijdelijke financieel directeur gevonden

ALMERE (ANP) - Alfen, producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet, heeft een tijdelijke financieel directeur gevonden. Onno Krap gaat vanaf dinsdag die functie op interim-basis vervullen bij het bedrijf dat dan op zoek gaat naar een vaste financieel directeur.

3 uur geleden
Besi koploper in AEX op kalme handelsdag, Ryanair lager

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is maandag na een kalme handelsdag in verband met Pinksteren met een kleine plus gesloten. Chiptoeleverancier Besi was koploper bij de hoofdfondsen op het Damrak. In Dublin kwam luchtvaartmaatschappij Ryanair met cijfers. Het aandeel Ryanair ging daarop omlaag.

5 uur geleden
Prijzen van goud en koper naar recordniveaus

LONDEN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De prijzen van goud en koper zijn maandag gestegen naar nieuwe recordniveaus. Bij goud speelde de dood van de Iraanse president Ebrahim Raisi een rol, want op de markt zijn er zorgen over meer instabiliteit in het Midden-Oosten door zijn overlijden bij een helikopterongeluk. Beleggers zoeken in onzekere tijden naar veilig geachte investeringen, zoals goud.

6 uur geleden
Order uit Saudi-Arabië voor 105 Airbus-vliegtuigen

JEDDAH (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Vliegtuigbouwer Airbus heeft een grote order ontvangen van de Saudische nationale luchtvaartmaatschappij Saudia. In totaal gaat het om 105 toestellen. Saudi-Arabië spreekt van de grootste vliegtuigorder in de geschiedenis van het land.

6 uur geleden
Alphabet bij winnaars Wall Street, Dow weer onder 40.000 punten

NEW YORK (ANP) - Google-moederbedrijf Alphabet hoorde maandag bij de winnaars op Wall Street. Het Amerikaanse techconcern heeft aangekondigd 1 miljard euro te investeren in de uitbreiding van zijn belangrijkste datacentrum in Finland. De locatie is interessant voor Google door de gemakkelijke toegang tot groene energie. Het aandeel noteerde in de eerste handelsminuten in New York 0,8 procent hoger.

7 uur geleden
Tata akkoord met Britse netbeheerder over vergroenen staalproces

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Tata Steel heeft een deal gesloten met de Britse stroomnetbeheerder National Grid voor het bouwen van nieuwe energie-infrastructuur. Die is nodig om de vestiging in Port Talbot in Wales te vergroenen. Volgens het staalconcern gaat het om een belangrijke stap in de overschakeling van vervuilende hoogovens op een "ultramoderne" vlamboogoven.

8 uur geleden