Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bereidheid EU-bedrijven om te investeren in China op dieptepunt

Bereidheid EU-bedrijven om te investeren in China op dieptepunt

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China verliest zijn glans als topland voor Europese bedrijven om in te investeren, meldt de Kamer van Koophandel van de Europese Unie in China. Slechts 13 procent van de ondervraagde bedrijven ziet het land nog als een topbestemming voor investeringen. Dat is het laagste niveau sinds het begin van het verzamelen van de gegevens in 2010.

In 2021 beschouwde nog 27 procent van de EU-bedrijven China als topland voor investeringen. Bedrijven waren toen optimistischer over de groei van de op een na grootste economie ter wereld. Nu verplaatsen steeds meer Europese bedrijven hun investeringen naar Zuidoost-Azië en het Europese continent om geopolitieke risico's te vermijden. De oplopende handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China en de problemen in de Chinese economie, die kampt met een vastgoedcrisis en lage consumentenbestedingen, spelen ook een rol.

Ruim twee derde van de ondervraagde bedrijven geeft aan dat zakendoen in China in 2023 moeilijker is geworden. Dat is het hoogste percentage sinds die vraag voor het eerst werd gesteld in 2014. Vooral bouwbedrijven spreken van lastige omstandigheden, waarbij Chinese bouwers worden voorgetrokken bij projecten.

Overspoelen

In november vorig jaar beloofde de Chinese president Xi Jinping nog om de toegang voor buitenlandse bedrijven tot het land te vergemakkelijken. In de afgelopen weken hebben veel buitenlandse leiders, onder wie de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen, echter in Beijing geklaagd over de ongelijke behandeling van buitenlandse bedrijven die in het land actief zijn.

De EU en de VS hebben ook hun campagnes tegen de "oneerlijke" Chinese handels- en economische praktijken opgevoerd. Volgens de westerse landen gebruikt China zijn industriële overcapaciteit om de eigen groei aan te jagen door de wereldmarkten te overspoelen met goedkope producten, waaronder elektrische auto's en staal. De EU dreigt dan ook met nieuwe tarieven op elektrische auto's uit China, waarbij Beijing wordt beschuldigd van illegale overheidssteun aan de sector.

Meer uit Financieel

Econoom: heffing VS raakt Nederlandse economie, meer onzekerheid

DEN HAAG (ANP) - De heffing van 30 procent die de Amerikaanse president Donald Trump wil invoeren op de import van goederen uit de Europese Unie remt naar verwachting de groei van de Nederlandse economie. Dat laat ING-econoom Bert Colijn weten aan het ANP. Naast het directe effect op de economie kunnen vooral de onzekerheden die met de heffingen gepaard gaan gevolgen hebben voor Nederland.

27 minuten geleden
WSJ: SpaceX investeert 2 miljard dollar in Musks xAI

NEW YORK (ANP) - Ruimtebedrijf SpaceX van techondernemer Elon Musk heeft toegezegd om 2 miljard dollar (ruim 1,7 miljard euro) te investeren in xAI, het bedrijf voor kunstmatige intelligentie (AI) van de miljardair. Dat schrijft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Dit zou de banden versterken tussen de ondernemingen van Musk en xAI moet daardoor beter kunnen concurreren met OpenAI, het bedrijf achter de bekende chatbot ChatGPT.

3 uur geleden
Macron wil EU-belangen 'resoluut' verdedigen na nieuw VS-tarief

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft het dreigement van de Amerikaanse president Donald Trump om per 1 augustus 30 procent invoerrechten op te leggen aan de Europese Unie veroordeeld. Hij riep de EU op "de Europese belangen resoluut te verdedigen".

17 uur geleden
Duitsland vreest dat Trumps tarieven Europa en VS hard treffen

BERLIJN (ANP/DPA/RTR) - De aanstaande importheffingen van 30 procent van de Amerikaanse president Donald Trump op EU-import zullen schadelijk zijn voor zowel Europa als de Verenigde Staten. Dat zei de Duitse minister van Economische Zaken, Katherina Reiche, in een eerste reactie op de aankondiging. Ze riep op tot een pragmatische oplossing voor de escalerende handelsoorlog.

17 uur geleden
Trumps grote uitgavenwet maakt bezoek WK voetbal flink duurder

WASHINGTON (ANP) - De onlangs aangenomen uitgavenwet van president Donald Trump, bekend als 'one big beautiful bill', omvat forse verhogingen van de visumkosten voor niet-immigranten die volgend jaar ingaan. Dat is net het jaar dat de Verenigde Staten buitenlandse supporters hopen te lokken voor het WK voetbal in eigen land, schrijft zakenblad Forbes.

18 uur geleden
Costa over tarieven Trump: EU blijft haar belangen beschermen

BRUSSEL (ANP/RTR) - De Europese Unie "blijft standvastig, verenigd en klaar om haar belangen te beschermen", zei António Costa, voorzitter van de Europese Raad, in een reactie op de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump om de EU per 1 augustus een invoertarief van 30 procent op te leggen.

18 uur geleden
Mexico veroordeelt 'oneerlijke' importheffingen van Trump

MEXICO-STAD (ANP/AFP) - Mexico heeft geplande Amerikaanse importheffingen veroordeeld. Het land zou vooraf al zijn geïnformeerd over het plan om op 1 augustus heffingen van 30 procent op te leggen. "We gaven aan de onderhandelingstafel al aan dat het een oneerlijke deal was en dat we het er niet mee eens waren", melden Mexicaanse ministeries in een gezamenlijke verklaring.

19 uur geleden