Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beloofde lenteweer iets verlaat: morgen eerst mist maar dan komt de zon

Beloofde lenteweer iets verlaat: morgen eerst mist maar dan komt de zon

BEVELAND - De lente gaat frisjes van start. Waar een zonnige dag werd beloofd, valt de start van de astronomische lente toch koud uit. Niet getreurd, het zonnetje en het bijbehorende lenteweer is onderweg. 

Hoewel er een zonnige dag was beloofd, is een frisse start van de lente niet vreemd. De astronomische lente gaat officieel vandaag om 16:33 uur van start, met een tempratuur rond de negen graden. Dit is aardig in de trend met de afgelopen tien jaar, waar het in de middag meestal niet boven de tien graden kwam. Negen jaar geleden, op 20 maart 2013, lag er zelfs een laagje sneeuw. 

Negen jaar terug lag er sneeuw in Breda - Foto: Henk Voermans

Eerst mist, dan zon

Wie het zonnetje nu al mist, hoeft niet lang te wachten. “Morgenochtend komt de eerste uren lokaal nevel of mist voor. De zon schijnt ook volop en de lokale grijzigheid verdwijnt snel. Het is overal droog en het warmt snel op.” Volgens Weeronline zal na de ochtend de temperatuur in een rap tempo oplopen. In delen van Brabant wordt tussen de 14 en 18 graden verwacht. Dinsdag kan het kwik zelf nog verder omhoog schieten. “De temperatuur loopt op naar 16 graden in het noorden, naar 17 of 18 graden in het midden en naar 19, lokaal 20 graden in het zuiden.”

Naar verwachting zal het lenteweer tot zeker vrijdag aanhouden. 

Meer uit Beveland

Nieuw project voor jongeren in Oosterschelderegio

GOES - In september start het RBL Oosterschelderegio/Doorstroompunt met een gratis maatschappelijk dienst tijd-traject (MDT). Het biedt jongeren de kans om gedurende tien weken hun talenten te ontwikkelen, mensen te ontmoeten buiten hun leefwereld en iets te doen voor een ander en/of de samenleving. Het is bedoeld voor jongeren tussen de 16 en 23 jaar, die geen startkwalificatie hebben en niet naar school gaan. Jongeren kunnen zich vanaf nu aanmelden.

22 minuten geleden
Schrijfsel burgemeester Dijksterhuis: Zomer

Als burgemeester draag ik vaak een pak. Soms met en soms zonder stropdas, dat hoort er nu eenmaal bij. Meestal vind ik dat helemaal niet erg. Ik hoef 's ochtends nooit lang na te denken over wat ik aan moet en het staat netjes. Maar nu de zomer (eindelijk!) is begonnen, is het toch best warm.

20 uur geleden
Auto belandt in sloot bij eenzijdig ongeval op A58 bij Goes: Eén persoon gewond

GOES- Bij een eenzijdig ongeval op de A58 tussen Goes en 's-Heer Arendskerke is zondagmorgen een personenauto in de sloot beland. De auto raakte van de weg tussen de oprit bij knooppunt De Poel en het viaduct bij de Sinoutskerkseweg. Eén persoon raakte gewond en is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. 

23 uur geleden
Rubriek Albert Kort: Bevelandse jongens in dienst voor Napoleon

Wat zal er door de hoofden van al die Bevelandse jongens zijn gegaan toen ze in 1811 hoorden dat ze het leger van Napoleon in moesten? Was de Franse bezetting nog voor veel mensen een ver-van-hun-bed-show, met de invoering van de dienstplicht drong de 'grote' politiek je persoonlijk leven binnen. Iedere jongeman in 1788 geboren, moest zich bij de burgemeester melden. Niet iedereen moest in dienst. Napoleon had slechts een beperkt aantal jongens uit iedere streek nodig en wie dat waren, werd door het lot bepaald. De loting vond plaats in de dorpsherberg. Degenen die een laag nummer trokken waren de pineut. Tenzij ze werden afgekeurd, of een remplaçant vonden: een persoon die tegen betaling hun plaats wilde innemen. Of ze stonden te popelen om in 1812 met het leger naar Moskou te trekken, weten we niet. Sommigen zullen het als avontuur hebben gezien, maar er waren er ook, zoals Jan de Ruiter in zijn boek Geloot voor Napoleon schreef, die klachten simuleerden om maar uit dienst te blijven. Zoals twee jongens uit Krabbendijke en Yerseke, die zich zwakzinnig voordeden. Kennelijk met succes, want achter hun namen staat 'extreme debiliteit' vermeld. Zij hadden geluk, want we weten dat de oorlog in Rusland een regelrechte hel was. Met zware bepakking moesten de soldaten ruim 2500 kilometer afleggen. Zelden was er genoeg voedsel en door uitdroging was men vaak gedwongen de eigen urine op te drinken! En dan hebben we het nog niet eens gehad over de bloedige gevechten onderweg met de vijand. Slagvelden die na afloop vergeven waren van verminkte lijken met uitpuilende ingewanden en afgehakte ledematen. Zwaar gewonde soldaten die om hulp schreeuwden of om een genadeschot smeekten. Gewonden die zich onder de paarden probeerden uit te worstelen, maar die vaak door de paarden werden vermorzeld.

1 dag geleden
35e Zeeuwse fietsvierdaagse trapt dinsdag 23 juli af

GOES - Hij gaat door: eind juli vindt de, inmiddels 35e, Zeeuwse Fietsvierdaagse plaats vanuit Goes.

1 dag geleden
Hulpdiensten bevrijden automobilist na ongeval op Europaweg Zuid

NIEUWDORP - Een automobilist kwam zaterdagochtend vast te zitten in zijn auto na een eenzijdig ongeluk op de Europaweg Zuid. Na een uur wisten de hulpdiensten het slachtoffer uit de auto te bevrijden. Daarna is hij met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

1 dag geleden
Activiteiten voor kids tijdens het Vakantiefestival van Bibliotheek Oosterschelde

GOES - In de zomervakantie is er weer van alles te beleven in de Bibliotheek Oosterschelde. In verschillende vestigingen worden er leuke activiteiten georganiseerd voor kinderen tussen de 2 en 14 jaar. Van uitdagende workshops tot gezellige voorleesfeestjes: er is van alles te ontdekken.

2 dagen geleden