Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bellingcat brengt FSB in verband met vergiftiging Navalni

Bellingcat brengt FSB in verband met vergiftiging Navalni

DEN HAAG (ANP) - Onderzoekscollectief Bellingcat heeft het team van de Russische inlichtingen en -veiligheidsdienst FSB geïdentificeerd dat heeft geprobeerd oppositieleider Aleksej Navalni te vermoorden. Dat zegt Bellingcat-oprichter Eliot Higgins op Twitter.

Higgins schrijft op de berichtensite dat onderzoekers zich baseren op telefoon- en vluchtgegevens. Daaruit zou blijken dat een FSB-team de politicus "meer dan 30 keer volgde sinds hij aankondigde dat hij zich kandidaat zou stellen om president te worden".

Navalni, een van de meest uitgesproken critici van president Vladimir Poetin, werd eind augustus ernstig ziek aan boord van een Russische binnenlandse vlucht. Hij belandde aanvankelijk in een ziekenhuis in het Russische Omsk. De Russische autoriteiten gaven na enkele dagen toestemming om de politicus naar Duitsland te laten vliegen.

Zenuwgif

Internationale experts stelden later vast dat Navalni is vergiftigd met een novitsjok-zenuwgif. Hij overleefde die aanslag en kon na 32 dagen worden ontslagen uit het Charité-ziekenhuis in de Duitse hoofdstad Berlijn.

Er zouden nu drie FSB-agenten zijn geïdentificeerd die Navalni volgden naar Tomsk, waar hij zou zijn vergiftigd. Twee van die FSB'ers gebruikten een alias en hadden een medische achtergrond. Zeker vijf andere FSB-agenten zouden die groep hebben ondersteund. De communicatie binnen de eenheid zou kort voor de vergiftiging flink zijn toegenomen.

Kremlin

De FSB-agenten die de oppositieleider schaduwden, behoorden volgens Bellingcat tot een clandestiene eenheid die zich specialiseert in het omgaan met giftige stoffen. Het onderzoekscollectief, dat samenwerkt met diverse media, zegt dat niet kan worden uitgesloten dat al eerder is geprobeerd om Navalni te vergiftigen.

Bellingcat zegt dat de onderzoeksresultaten doen vermoeden dat de moordaanslag "in de hoogste echelons van het Kremlin is goedgekeurd". De Russische regering heeft steeds tegengesproken dat het iets te maken heeft met de vergiftiging van Navalni.

De onderzoekers zeggen ook te zijn gestuit op informatie die wijst op het bestaan van een "clandestien programma voor chemische wapens". Dat zou worden gerund door medewerkers van de FSB die zich op papier bezighouden met forensisch onderzoek naar terreurdaden en het voorkomen van high-tech misdrijven.

Meer uit Buitenland

Israël zegt dat grensovergang opnieuw is beschoten

KEREM SHALOM (ANP/AFP) - De Israëlische krijgsmacht zegt dat de grensovergang met Gaza bij Kerem Shalom opnieuw is beschoten. Er zouden acht raketten zijn afgevuurd. Een persoon raakte lichtgewond.

18 minuten geleden
Kroatië slaat rechtsaf met nieuwe coalitie

ZAGREB (ANP/AFP) - In Kroatië hebben politieke partijen een nieuwe coalitie gevormd. De conservatieven, die in de vorige coalitie vrijwel alleen regeerden, gaan nu samenwerken met een rechts-nationalistische partij.

1 uur geleden
Verenigd Koninkrijk zet Russische diplomaat uit

LONDEN (ANP/AFP) - De Britse regering heeft een Russische defensieattaché het land uitgezet. Volgens de Britten werkte de diplomaat voor de militaire inlichtingendiensten. Rusland ontkent en noemt de beschuldigingen "regelrechte leugens".

1 uur geleden
Universiteit Brussel stapt uit project met Israëlische partners

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Vrije Universiteit Brussel (VUB) stapt uit een internationaal samenwerkingsproject met Israëlische partners. Het gaat om wetenschappelijk onderzoek naar Artificiële Intelligentie (AI) waaraan onder meer twee Israëlische instellingen deelnemen. De beslissing volgt op de "onaanvaardbare" escalatie van het conflict tussen Israël en de militante Palestijnse organisatie Hamas in de Gazastrook, laat de VUB weten.

2 uur geleden
Dodental door overstromingen Brazilië stijgt tot honderd

PORTO ALEGRE (ANP/RTR) - De overstromingen in het zuiden van Brazilië hebben inmiddels honderd mensen het leven gekost. De reddingsdiensten melden dat er bovendien nog 128 mensen vermist worden.

4 uur geleden
EU eens: opbrengst bevroren tegoeden Rusland naar wapens Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie gaat het leeuwendeel van de opbrengst van bevroren Russische tegoeden in de verdediging van Oekraïne steken. De EU-landen zijn het daarover eens geworden, zegt huidig EU-voorzitter België.

5 uur geleden
Duitse regeringsleider haalt fel uit naar aanvallers van politici

BERLIJN (ANP) - De Duitse regeringsleider Olaf Scholz heeft fel uitgehaald naar personen die politici gewelddadig belagen. De bondskanselier noemde de aanvallen schandalig en laf.

5 uur geleden