Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Belgische minister wil overwinst van energiebedrijven afromen

Belgische minister wil overwinst van energiebedrijven afromen

BRUSSEL (ANP) - De Belgische energieminister wil met een extra belasting de overwinsten van energiebedrijven afromen. Die zouden een kwart van de extra winst moeten afdragen, als het aan minister Tinne Van der Straeten ligt.

De energieprijzen zijn al ruim een jaar uitzonderlijk hoog. Bedrijven en burgers raken daardoor in de knel, ook al hebben overheden hier en daar geprobeerd de nood te verlichten.

Onder meer het Verenigd Koninkrijk, Italië, Spanje en Roemenië gaan energiebedrijven al zwaarder belasten nu zij hoge winsten boeken. De Tweede Kamer voelt er ook voor. Het kabinet ziet wel wat bezwaren en buigt zich er nog over.

De nieuwe Belgische belasting zou gelden voor alle elektriciteits-, gas en olieleveranciers, schetste de Groen-minister in het parlement. Hun winst wordt elk kwartaal vergeleken met die van dezelfde periode vorig jaar. Als die met minstens 100.000 euro en minstens 10 procent is gestegen, dan volgt een aanslag van 25 procent.

Van der Straeten moet voor het plan nog de instemming vragen van de regering en het parlement. Dat doet ze bij het opstellen van de begrotingsplannen na de zomer.

Meer uit Financieel

British Steel verhoogt prijzen vanwege energiecrisis

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - British Steel, een van de belangrijkste staalproducenten in het Verenigd Koninkrijk, verhoogt de prijzen voor sommige staalproducten vanwege de stijgende energiekosten. De marges van producenten in Europa staan al langer onder druk sinds energie nog duurder is geworden als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

22 minuten geleden
Uitzondering Nederland drukt groei broeikasgassen in EU nog wat

LUXEMBURG (ANP) - Nederland is zowat het enige EU-land waar de uitstoot van broeikasgassen afgelopen winter flink lager was dan een jaar eerder, toen het coronavirus nog huishield. In bijna de hele Europese Unie gingen juist meer CO2 en andere gassen die het klimaat schaden de lucht in. De uitstoot is weer nagenoeg net zo groot als vóór de pandemie.

1 uur geleden
Europese gasprijzen naar hoogste piek in zes maanden

DEN HAAG (ANP/AFP) - De Europese gasprijzen zijn dinsdag naar het hoogste niveau in zes maanden gestegen, waarmee de vrees voor een recessie verder toenam. Europa wordt geconfronteerd met het vooruitzicht van rantsoenering nu de levering van gas door Rusland onder druk staat als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

2 uur geleden
WSJ: Duitsland wil sluiting laatste kerncentrales uitstellen

NEW YORK (ANP/RTR) - Duitsland zou zijn laatste nog in gebruik zijnde kerncentrales voorlopig open willen houden. De meldde althans de Amerikaanse krant The Wall Street Journal op basis van bronnen. Vanwege de impact van de oorlog in Oekraïne, en vooral de energiecrisis die deze veroorzaakt, zou besloten zijn om de drie centrales langer in gebruik te houden. De Duitse minister van Economische Zaken ontkende dat er al een beslissing is gevallen over de levensduur van de centrales.

3 uur geleden
Philips bij winnaars op Damrak na aangekondigd vertrek topman

AMSTERDAM (ANP) - Zorgtechnologiefonds Philips stond dinsdag bij de winnaars in de AEX-index in Amsterdam. De onderneming maakte bekend dat topman Frans van Houten per 15 oktober vertrekt als baas van de onderneming. Hij stond 12 jaar aan het roer bij Philips. Het bedrijf heeft met Roy Jakobs intern een opvolger voor Van Houten gevonden. Jakobs is nu nog de eindverantwoordelijke voor de grote terugroepactie van de slaapapneu-apparaten van het bedrijf.

3 uur geleden
Duitse industrie waarschuwt voor lage waterstand in Rijn

ESSEN (ANP/DPA) - De Duitse industrie waarschuwt voor de lage waterstand in de Rijn. Deze zit de commerciële scheepvaart op de belangrijke vaarroute in de weg. De waterstand in sommige delen heeft al een historisch dieptepunt bereikt.

3 uur geleden
Consumentenbond wil ruimere compensatieregeling voor woekerrentes

DEN HAAG (ANP) - De Consumentenbond wil met banken opnieuw in gesprek over een ruimere compensatieregeling voor zogeheten woekerrentes. Aanleiding is een uitspraak van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) vorige week over klanten van ABN AMRO die een vergoeding moeten krijgen voor te veel betaalde rentes.

5 uur geleden