
België vraagt Nederlanders die komen bewijs van noodzaak
BRUSSEL (ANP) - Nederlanders en andere niet-inwoners die naar België komen, moeten de noodzaak daarvan aantonen. Minister Pieter De Crem (Binnenlandse Zaken) raadt zakenreizigers aan een "geloofwaardige werkgeversverklaring" op zak te hebben. Dat geldt ook voor grensarbeiders. Toeristen, automobilisten die komen om goedkoper te tanken en eigenaren van een vakantiehuis op Belgisch grondgebied worden weggestuurd.
De bewindsman zei dat tijdens een persconferentie waar hij een toelichting gaf op het besluit vrijdagmiddag van de Belgische regering om in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus de grenzen te sluiten voor personen die niets van belang in het land te zoeken hebben. Vooral de honderden Nederlanders die de afgelopen dagen in de grensstreek met België kwamen tanken, maar ook in groten getale naar de kust en de Ardennen afzakten, hebben het kabinet doen besluiten de Belgische coronamaatregelen streng te gaan handhaven.
De politie controleert ook in de havens, vliegvelden en eindstations van internationale treinen. Wie zich niet houdt aan het verbod op "niet-essentiële verplaatsingen" riskeert een boete tot 4000 euro of drie maanden gevangenisstraf.
Volgens De Crem heeft hij zijn collega's in de buurlanden (Nederland, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk) op de hoogte gesteld van het besluit. Zij toonden volgens hem "veel begrip". De politie controleert overigens ook inwoners van België die in het land reizen of naar het buitenland willen vertrekken. Het reisverbod geldt evenzeer voor hen.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft acht jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 27-jarige man uit Den Haag voor het online misbruiken van jonge meisjes van 4 tot 13 jaar oud in Nederland en België. Ibrahim A. bekent dat hij zich voordeed als een vrouwelijke modellenscout die jonge slachtoffers vroeg naaktfoto's te sturen en video's waarop ze seksuele handelingen met zichzelf verrichten.
27 minuten geledenDRIEBERGEN (ANP) - De politie heeft woensdag vier mannen aangehouden voor drugssmokkel naar Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk. Het gaat om 750 kilo cocaïne, verstopt in bloemenkarren, meldt de politie. De verdachten zijn een 49-jarige man uit Ridderkerk, twee 37-jarige mannen uit Urk en een 50-jarige man uit Maassluis. Bij doorzoekingen op verschillende plekken zijn tienduizenden euro's contant geld en gegevensdragers in beslag genomen. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om laptops of harde schijven.
43 minuten geledenAMERSFOORT (ANP) - De poederbrief die woensdag aan ongeveer tweehonderd gemeenten is verstuurd, was een reclame-actie. Er zat meel in "en een recept voor koekjes", laat de gemeente Amersfoort weten. Die is een van de ontvangers.
1 uur geledenVRIES (ANP) - In totaal tweehonderd gemeenten hebben een poederbrief ontvangen. Dat meldt de gemeente Tynaarlo woensdag, die ook een brief ontving. In de envelop die de Drentse gemeente binnenkreeg, bleek na onderzoek meel te zitten.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Voor nabestaanden van de slachtoffers van vlucht MH17 is het "een enorme steun in de rug" dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) Rusland verantwoordelijk houdt voor het neerhalen van het toestel. "Het is erkenning voor wat wij als nabestaanden allang wisten. Toch is het belangrijk om die erkenning te krijgen. Het kan niet zo zijn dat een land hier zomaar mee wegkomt", reageert voorzitter Piet Ploeg van de Stichting Vliegramp MH17 op de uitspraak.
3 uur geledenUTRECHT (ANP) - De NS heeft meer dan 100.000 aanvragen ontvangen van mensen die een vergoeding willen voor de reiskosten die ze moesten maken toen het treinverkeer onlangs stillag door stakingen. In een mail aan gedupeerden meldt de spoorvervoerder dat de behandeling van aanvragen hierdoor langer kan duren. Normaal gebeurt dat binnen vier weken, maar de NS heeft iets meer tijd nodig om elke aanvraag "met zorg" te behandelen.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De rechter doet geen uitspraak over de "buitensporige winsten" die de Amerikaanse farmaceut AbbVie zou hebben gemaakt met het reumamedicijn Humira. Een eis van de stichting Farma ter Verantwoording is woensdag afgewezen. Volgens de rechtbank in Amsterdam is de organisatie niet ontvankelijk en daarom komt er geen inhoudelijk oordeel. De stichting denkt nog na over volgende stappen.
4 uur geleden