Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beleggers zetten eigenaar Mall of the Netherlands hoger op beurs

Beleggers zetten eigenaar Mall of the Netherlands hoger op beurs

AMSTERDAM (ANP) - Winkelvastgoedbedrijf Unibail-Rodamco-Westfield hoorde donderdag bij de winnaars op de beurs in Amsterdam. Beleggers zetten de eigenaar van de Westfield Mall of the Netherlands in Leidschendam beduidend hoger na een goed kwartaalbericht. Het was sowieso een drukke cijferdag op de beurzen. Shell wist beleggers ook gerust te stellen bij het openen van de boeken. Buiten Nederland verwerkte de markt de resultaten van grote bedrijven als AB InBev en Volkswagen.

Unibail won bijna 3 procent. Shoppers hebben in het tweede kwartaal meer uitgegeven in winkelcentra van het concern dan voor de coronapandemie. De onderneming haalde dankzij die opleving weer meer huur binnen en verhoogde zijn winstverwachtingen.

Shell deed het met een plus van bijna 1 procent ook goed. Het olie- en gasconcern boekte opnieuw een miljardenwinst door de hoge prijzen voor energie en brandstof vanwege de oorlog in Oekraïne. Ook gaat Shell voor 6 miljard dollar aan aandelen inkopen.

ASML

De grootste winnaars in de lijst met hoofdfondsen waren evenwel de chipbedrijven ASML en ASMI. Zij kregen er tot bijna 5 procent bij. Woensdag was de chipsector ook al in trek bij beleggers.

ArcelorMittal kwam eveneens met resultaten. De grootste staalfabrikant ter wereld profiteerde van de hogere staalprijzen en werd een kleine 2 procent hoger gezet. In de MidKap wist sectorgenoot AMG de aandacht op zich gericht door na een update bijna 8 procent aan beurswaarde te winnen.

Volkswagen

Elders in Europa vielen de resultaten van Volkswagen (plus 3,7 procent) in de smaak. AB InBev, de grootste bierbrouwer ter wereld, stelde evenwel teleur en verloor meer dan 4 procent procent. In het kielzog ging Heineken in Amsterdam bijna 1 procent omlaag.

Het algehele sentiment op de beurzen was uiteindelijk positief. De AEX-index op Beursplein 5 won 1,2 procent tot 722,38 punten. De MidKap steeg 0,9 procent naar 936,58 punten en de beurzen in Frankfurt en Parijs kregen er tot 1,3 procent bij. Alleen de graadmeter in Londen sloot een fractie lager.

Renteverhoging

Beleggers verwerkten ook de rentestap van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank verhoogde de rente woensdag weer flink. Donderdagmiddag werd vervolgens bekend dat de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal licht is gekrompen ten opzichte van de voorgaande drie maanden. Daarmee zijn de Verenigde Staten officieus in een recessie beland.

De euro was 1,0158 dollar waard, tegen 1,0125 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,9 procent duurder op 98,09 dollar. Brentolie klom 1 procent in prijs tot 107,64 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Macron: toezeggingen voor handelsverdrag Mercosur niet voldoende

DUBAI (ANP/BLOOMBERG) - De onderhandelingen voor een handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en vier Zuid-Amerikaanse landen lijkt extra vertraging op te lopen. Volgens de Franse president Emmanuel Macron zijn de toezeggingen op het gebied van milieu die Brussel heeft gekregen, namelijk niet voldoende. Daarmee boort hij recente hoop op een spoedig akkoord weer de grond in.

41 minuten geleden
Amazon laat satellieten door rivaal SpaceX de ruimte inschieten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft een contract getekend met Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX voor de lancering van satellieten voor zijn Project Kuiper. Het webwinkel- en techbedrijf wil een netwerk van duizenden satellieten opzetten om internetdiensten aan te bieden op aarde, maar vertrouwt daarbij voortaan dus deels op zijn belangrijkste rivaal. SpaceX heeft voor het eigen Starlink al zo'n 5000 satellieten de ruimte ingeschoten om eveneens internet aan te bieden.

19 uur geleden
OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

23 uur geleden
Uber treedt op Wall Street toe tot veel bekeken S&P 500-index

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Uber, het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app, wordt op de beurs in New York onderdeel van de brede en veel bekeken S&P 500-index. De organisatie achter de bekende beursgraadmeter heeft aangekondigd dat Uber vóór de marktopening op 18 december wordt toegevoegd, samen met nog twee bedrijven. Er verdwijnen ook drie ondernemingen uit de lijst met in totaal vijfhonderd fondsen.

1 dag geleden
Wall Street hoger na speech Powell, Pfizer bij verliezers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst het weekend ingegaan. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar een speech van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Bij de bedrijven stond farmaceut Pfizer bij de verliezers vanwege een tegenvaller met een afslankmiddel.

1 dag geleden
Goudprijs evenaart bijna oude recordniveau uit 2020

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is bijna op het oude recordniveau dat in 2020 werd bereikt. De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) staat nu op ongeveer 2071 dollar. Goud steeg in augustus 2020 naar een recordniveau van ruim 2075 dollar per troy ounce.

1 dag geleden
Franse bankpresident: ECB zal in 2024 renteverlaging overwegen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) zal in de loop van volgend jaar een verlaging van de rente overwegen, nu de inflatie sterk aan het afzwakken is. Dat heeft de Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau gezegd. Nu is het nog te vroeg om te praten over een renteverlaging, aldus de Fransman die ook bestuurder is bij de ECB.

1 dag geleden