Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beleggers zetten eigenaar Mall of the Netherlands hoger op beurs

Beleggers zetten eigenaar Mall of the Netherlands hoger op beurs

AMSTERDAM (ANP) - Winkelvastgoedbedrijf Unibail-Rodamco-Westfield hoorde donderdag bij de winnaars op de beurs in Amsterdam. Beleggers zetten de eigenaar van de Westfield Mall of the Netherlands in Leidschendam beduidend hoger na een goed kwartaalbericht. Het was sowieso een drukke cijferdag op de beurzen. Shell wist beleggers ook gerust te stellen bij het openen van de boeken. Buiten Nederland verwerkte de markt de resultaten van grote bedrijven als AB InBev en Volkswagen.

Unibail won bijna 3 procent. Shoppers hebben in het tweede kwartaal meer uitgegeven in winkelcentra van het concern dan voor de coronapandemie. De onderneming haalde dankzij die opleving weer meer huur binnen en verhoogde zijn winstverwachtingen.

Shell deed het met een plus van bijna 1 procent ook goed. Het olie- en gasconcern boekte opnieuw een miljardenwinst door de hoge prijzen voor energie en brandstof vanwege de oorlog in Oekraïne. Ook gaat Shell voor 6 miljard dollar aan aandelen inkopen.

ASML

De grootste winnaars in de lijst met hoofdfondsen waren evenwel de chipbedrijven ASML en ASMI. Zij kregen er tot bijna 5 procent bij. Woensdag was de chipsector ook al in trek bij beleggers.

ArcelorMittal kwam eveneens met resultaten. De grootste staalfabrikant ter wereld profiteerde van de hogere staalprijzen en werd een kleine 2 procent hoger gezet. In de MidKap wist sectorgenoot AMG de aandacht op zich gericht door na een update bijna 8 procent aan beurswaarde te winnen.

Volkswagen

Elders in Europa vielen de resultaten van Volkswagen (plus 3,7 procent) in de smaak. AB InBev, de grootste bierbrouwer ter wereld, stelde evenwel teleur en verloor meer dan 4 procent procent. In het kielzog ging Heineken in Amsterdam bijna 1 procent omlaag.

Het algehele sentiment op de beurzen was uiteindelijk positief. De AEX-index op Beursplein 5 won 1,2 procent tot 722,38 punten. De MidKap steeg 0,9 procent naar 936,58 punten en de beurzen in Frankfurt en Parijs kregen er tot 1,3 procent bij. Alleen de graadmeter in Londen sloot een fractie lager.

Renteverhoging

Beleggers verwerkten ook de rentestap van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank verhoogde de rente woensdag weer flink. Donderdagmiddag werd vervolgens bekend dat de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal licht is gekrompen ten opzichte van de voorgaande drie maanden. Daarmee zijn de Verenigde Staten officieus in een recessie beland.

De euro was 1,0158 dollar waard, tegen 1,0125 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,9 procent duurder op 98,09 dollar. Brentolie klom 1 procent in prijs tot 107,64 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Chinese bedrijven dalen op Wall Street na schrappen noteringen

NEW YORK (ANP) - De Chinese bedrijven met beursnoteringen in New York stonden vrijdag onder druk. De koersdalingen volgden op de aankondigingen van een aantal grote Chinese staatsbedrijven om hun noteringen op Wall Street te schrappen. De stappen zijn het gevolg van een langlopende ruzie tussen China en de VS over de toegang tot informatie van de Chinese bedrijven. Het besluit onderstreept ook de spanningen tussen China en de VS, die verder zijn opgelopen na het bezoek van de Amerikaanse toppolitica Nancy Pelosi aan Taiwan.

14 minuten geleden
Nederlandse bedrijven zien kansen door klimaatwet president Biden

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse bedrijven die actief zijn in de hernieuwbare energie verwachten opdrachten te krijgen dankzij de nieuwe klimaatwet van de Amerikaanse president Joe Biden. Dat zeggen bedrijven zoals elektrische bussenbouwer Ebusco, ingenieursbureau Arcadis en SIF, bouwer van funderingen voor windmolenparken, zogeheten monopiles.

17 minuten geleden
Mercedes-Benz partner bij bouw grote accufabriek in Hongarije

STUTTGART (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Het Duitse automerk Mercedes-Benz doet mee aan de bouw van een grote fabriek voor accu's voor elektrische auto's in Hongarije. Die fabriek wordt gebouwd door het Chinese Contemporary Amperex Technology CATL). Daarmee is een investering gemoeid van 7,3 miljard euro.

1 uur geleden
NS dreigt met gang naar rechter als spoorbonden gaan staken

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Spoorwegen dreigen naar de rechter te gaan als de spoorvakbonden gaan staken. Volgens het spoorbedrijf kunnen acties "zeer schadelijke gevolgen" hebben, onder meer voor reizigers die sterk afhankelijk zijn van vervoer per spoor.

1 uur geleden
Prada wil 1 miljard ophalen met tweede beursnotering in Milaan

MILAAN (ANP/BLOOMBERG) - Het Italiaanse modehuis Prada wil minstens 1 miljard dollar ophalen met een tweede beursnotering in Milaan. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De in Milaan gevestigde maker van luxe kleding, parfums en designerhandtassen heeft al een beursnotering in Hongkong en zou de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs in de arm hebben genomen om een notering in het thuisland voor te bereiden.

1 uur geleden
Eerste omzetgroei voor techconcern Huawei sinds sancties VS

SHENZHEN (ANP/BLOOMBERG) - Het Chinese techconcern Huawei heeft voor het eerst sinds eind 2020 de omzet in een kwartaal opgevoerd. Toen stelden de Verenigde Staten sancties in tegen het bedrijf, dat daardoor een grote afzetmarkt voor met name zijn mobiele telefoons zag verdwijnen. Ook de apparatuur voor mobiele netwerken van het bedrijf worden in de VS en steeds meer Europese landen geweerd.

1 uur geleden
Reuters: ING keurt Russische betaling voor oliedoorvoer goed

PRAAG (ANP) - De Slowaakse olieraffinaderij Slovnaft meldt dat een Europese bank een betaling goedkeurt waardoor olietoevoer via de Droezjba-pijpleiding naar Tsjechië kan worden hervat. Een ingewijde laat aan persbureau Reuters weten dat het om ING zou gaan.

2 uur geleden