
Beleggers willen scherpere klimaatplannen van TotalEnergies
LONDEN (ANP/RTR) - Een belangrijke groep beleggers heeft zich aangesloten bij de activistische aandeelhoudersorganisatie Follow This om het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies te dwingen om ambitieuzere doelstellingen voor emissiereducties na te streven. Ze hebben een beheerd vermogen van 1,1 biljoen dollar en hebben 1,5 procent van de aandelen TotalEnergies in handen.
De activisten willen via een aandeelhoudersresolutie die is ingediend voor de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering op 26 mei, proberen de vergroening te versnellen. Follow This probeert dit ook bij onder meer BP, Chevron en Shell.
"Om het doel van het Klimaatakkoord van Parijs te bereiken, moet de wereld de uitstoot tegen 2030 bijna halveren, maar TotalEnergies heeft geen plan om de uitstoot dit decennium terug te dringen", stelt Mark van Baal van Follow This, die zich hard maakt voor beter klimaatbeleid in de oliesector. "Deze klimaatresoluties zullen laten zien welke investeerders serieus bezig zijn met het oplossen van de klimaatcrisis en welke er liever gewoon over praten."
Aanscherping doelen uitstoot
TotalEnergies scherpte vorige maand zijn doelen aan voor de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. De uitstoot van alle verkochte olieproducten moet over twee jaar met 30 procent zijn gedaald ten opzichte van 2015. Eerder gold die doelstelling nog voor 2030. Ook de totale uitstoot van de eigen installaties en de energie die TotalEnergies zelf inkoopt mag in 2025 niet boven de 38 miljoen ton CO2 uitkomen, terwijl het bedrijf eerst 40 miljoen ton CO2 als bovengrens voor dat jaar had gesteld. In 2021 lukte het TotalEnergies al om onder die nieuwe grens voor CO2-uitstoot te blijven.
BP en Shell hebben aandeelhouders aanbevolen om tegen de resoluties van Follow This te stemmen.
Meer uit Financieel
STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement heeft met een ruime meerderheid ingestemd met de toetreding van Bulgarije tot de eurozone. Dit betekent dat Bulgarije op 1 januari 2026 de euro kan invoeren.
11 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Vastgoedpartijen en woningcorporaties vertegenwoordigd in Aedes, IVBN, NEPROM, Professioneel Platform Vastgoed.nl en Vastgoed Belang roepen de overheid op het investeringsklimaat op de woningmarkt te verbeteren. Volgens de organisaties is de situatie de afgelopen tijd verslechterd, ondanks eerdere beleidsafspraken zoals de Woontop en de Nationale Prestatieafspraken.
19 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Nederlandse ondernemers hebben sinds 1992 te hoge transactiekosten afgedragen aan Visa en Mastercard. Dat stelt Stichting MIFC, die daarom heeft besloten rechtszaken aan te spannen tegen de creditcardmaatschappijen. Het gaat specifiek om betalingen met creditcards die buiten Europa zijn uitgegeven.
1 uur geledenSTUTTGART (ANP/DPA) - Porsche heeft in de eerste helft van dit jaar minder auto's verkocht, mede door een lagere verkoop op de Chinese markt. In de Verenigde Staten groeide de verkoop juist.
2 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Eindhoven Airport breidt parkeerterrein P3 op de luchthaven fors uit. Er komt een extra parkeergarage met 1125 parkeerplaatsen bij, is in een persbericht naar buiten gebracht.
2 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - De wachttijden voor vrachtwagens om goederen te laden of lossen op Schiphol zijn "onacceptabel lang" geworden. Vrachtwagens wachten soms vier tot acht uur voordat ze kunnen lossen, stelt managing director Maarten van As van brancheorganisatie Air Cargo Nederland (ACN). De afhandeling van luchtvracht op Schiphol kampt volgens hem al langer met problemen.
2 uur geledenSEOUL (ANP/AFP) - De winst van het grote Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung Electronics is in het afgelopen kwartaal flink gedaald. Dit komt mede door een zwakkere vraag naar zijn chips voor toepassingen rond kunstmatige intelligentie (AI) door de Amerikaanse exportbeperkingen tegen China. Daarnaast ondervindt Samsung meer concurrentie op de AI-chipmarkt.
3 uur geleden