Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beleggers wacht relatief rustige beursweek

Beleggers wacht relatief rustige beursweek

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers wacht komende week een relatief rustige beursweek. Het cijferseizoen is goeddeels achter de rug en de markten lijken zich vooral te moeten optrekken aan macro-economisch nieuws. Zo volgen er de komende week cijfers over de economische groei en het consumentenvertrouwen in grote economieën als Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten.

De Amerikaanse president Joe Biden onthult komende week ook zijn gedetailleerde begrotingsvoorstel. Het is voor het eerst dat er een volledige lijst volgt van de programma's die de president wil uitbreiden of verlagen, van infrastructuur en kinderopvang tot buitenlandse hulp, immigratie en politie. Ook zal worden aangegeven hoe de regering de economie na de coronapandemie wil gaan herstellen.

Verder gaat de aandacht uit naar de strategie-update van elektronicaconcern Sony. De Organisatie voor Economische en Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) komt op haar beurt met een rapport over de internationale handel.

Chipsector

Ook gaat de aandacht uit naar de chipsector als het Amerikaanse NVIDIA met cijfers over het eerste kwartaal naar buiten komt. Verschillende landen en economieën willen de investeringen in de sector opvoeren om wat te doen aan de wereldwijde tekorten aan halfgeleiders.

Ook zal er aandacht zijn voor de aandeelhoudersvergadering van Air France-KLM. Op de agenda staat onder meer het beloningsbeleid van de top van het concern. Minister van Financiën Wopke Hoekstra benadrukte eerder al dat hij tegen bonussen voor de top is, nu Air France-KLM met Franse en Nederlandse overheidssteun op de been wordt gehouden en het personeel flinke loonoffers moet brengen. Nederland heeft net als Frankrijk een aanzienlijk belang in het concern.

Sowieso staat de luchtvaart in de schijnwerpers nu steeds meer landen hun grenzen weer openstellen voor toeristen. Topman Michael O'Leary van prijsvechter Ryanair zei dit weekend dat het aantal boekingen fors stijgt. De Ierse luchtvaartmaatschappij verwacht in september qua aantal boekingen op 90 procent van het niveau van voor de coronacrisis te zitten.

Shell

Olie- en gasconcern Shell hoort woensdag de uitspraak in de klimaatzaak tegen het bedrijf. Milieuclubs als Milieudefensie en Greenpeace vinden dat Shell te weinig doet aan het terugdringen van de CO2-uitstoot en het voorkomen van ernstige klimaatschade.

Verder zal de aandacht uitgaan naar CBS-cijfers over de detailhandel, de producentenprijzen en de prijsontwikkelingen. Ook wordt in Brussel gestemd over de verdeling van de 5 miljard euro die is bedoeld om de negatieve effecten van de brexit in EU-landen tegen te gaan.

Meer uit Financieel

Beursweek met rentebesluit ECB en Fed-voorzitter in Congres

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat deze week onder meer uit naar een nieuw rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Naar alle waarschijnlijkheid zal de ECB opnieuw de rente in de eurozone onveranderd laten. Verder verschijnt voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve in het Congres om uitleg te geven over het monetair beleid.

6 uur geleden
Oliekartel OPEC+ verlengt productieverlaging, aldus bronnen

WENEN/MOSKOU (ANP/AFP) - Oliekartel OPEC+ verlengt de huidige productieverlaging tot en met het einde van juni. Dat melden bronnen bij de groep van grote olieproducerende landen waaronder Saudi-Arabië en Rusland aan persbureau Bloomberg. Op de oliemarkt was al verwacht dat de productievermindering langer door zou gaan om zo de prijzen te stutten.

7 uur geleden
NS-topman hoopt op politieke oplossing tegen duurdere prijzen

AMSTERDAM (ANP) - President-directeur Wouter Koolmees van de Nederlandse Spoorwegen (NS) hoopt met de politiek tot een oplossing te komen om een forse stijging van de prijzen voor tickets en abonnementen volgend jaar te voorkomen. Dat heeft Koolmees zondag gezegd in het televisieprogramma Buitenhof. Hij is dinsdag in de Tweede Kamer voor een hoorzitting.

8 uur geleden
Economie hoog op agenda bij Volkscongres China

BEIJING (ANP/AFP) - De staat van de Chinese economie zal hoog op de agenda staan bij de jaarlijkse bijeenkomst van het Volkscongres van de Chinese Communistische Partij (CCP), die dinsdag begint. Duizenden afgevaardigden van de CCP komen dan in Beijing bijeen voor die jaarlijkse vergadering.

10 uur geleden
Duitse topeconoom: opkomst extreemrechts gevaar voor groei

BERLIJN (ANP) - De opkomst van extreemrechts in Duitsland is een gevaar voor de economie omdat buitenlandse vakkrachten kunnen worden afgeschrikt om te komen werken in het land. Dat heeft de Duitse topeconoom Veronika Grimm gezegd. Grimm behoort tot de zogenoemde Sachverständigenrat, die bestaat uit vijf economische experts. Die raad is het belangrijkste economische adviesorgaan van de Duitse bondskanselier.

13 uur geleden
Nicotinezakjes volgens aanklacht in VS verslavend en schadelijk

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Nicotinezakjes, de nieuwste vinding waarop de tabaksindustrie haar hoop heeft gevestigd, zijn verslavend en schadelijk voor jongeren. Dat staat in de aanklacht van een rechtszaak die is aangespannen tegen de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris International.

1 dag geleden
Maker ChatGPT is het 'categorisch oneens' met klachten Elon Musk

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, is het "categorisch oneens" met de klachten van Elon Musk die een rechtszaak tegen het bedrijf heeft aangespannen. Dat staat volgens financieel persbureau Bloomberg in een interne memo die het bedrijf heeft gestuurd naar het eigen personeel.

1 dag geleden