Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beleggers wacht relatief rustige beursweek

Beleggers wacht relatief rustige beursweek

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers wacht komende week een relatief rustige beursweek. Het cijferseizoen is goeddeels achter de rug en de markten lijken zich vooral te moeten optrekken aan macro-economisch nieuws. Zo volgen er de komende week cijfers over de economische groei en het consumentenvertrouwen in grote economieën als Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten.

De Amerikaanse president Joe Biden onthult komende week ook zijn gedetailleerde begrotingsvoorstel. Het is voor het eerst dat er een volledige lijst volgt van de programma's die de president wil uitbreiden of verlagen, van infrastructuur en kinderopvang tot buitenlandse hulp, immigratie en politie. Ook zal worden aangegeven hoe de regering de economie na de coronapandemie wil gaan herstellen.

Verder gaat de aandacht uit naar de strategie-update van elektronicaconcern Sony. De Organisatie voor Economische en Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) komt op haar beurt met een rapport over de internationale handel.

Chipsector

Ook gaat de aandacht uit naar de chipsector als het Amerikaanse NVIDIA met cijfers over het eerste kwartaal naar buiten komt. Verschillende landen en economieën willen de investeringen in de sector opvoeren om wat te doen aan de wereldwijde tekorten aan halfgeleiders.

Ook zal er aandacht zijn voor de aandeelhoudersvergadering van Air France-KLM. Op de agenda staat onder meer het beloningsbeleid van de top van het concern. Minister van Financiën Wopke Hoekstra benadrukte eerder al dat hij tegen bonussen voor de top is, nu Air France-KLM met Franse en Nederlandse overheidssteun op de been wordt gehouden en het personeel flinke loonoffers moet brengen. Nederland heeft net als Frankrijk een aanzienlijk belang in het concern.

Sowieso staat de luchtvaart in de schijnwerpers nu steeds meer landen hun grenzen weer openstellen voor toeristen. Topman Michael O'Leary van prijsvechter Ryanair zei dit weekend dat het aantal boekingen fors stijgt. De Ierse luchtvaartmaatschappij verwacht in september qua aantal boekingen op 90 procent van het niveau van voor de coronacrisis te zitten.

Shell

Olie- en gasconcern Shell hoort woensdag de uitspraak in de klimaatzaak tegen het bedrijf. Milieuclubs als Milieudefensie en Greenpeace vinden dat Shell te weinig doet aan het terugdringen van de CO2-uitstoot en het voorkomen van ernstige klimaatschade.

Verder zal de aandacht uitgaan naar CBS-cijfers over de detailhandel, de producentenprijzen en de prijsontwikkelingen. Ook wordt in Brussel gestemd over de verdeling van de 5 miljard euro die is bedoeld om de negatieve effecten van de brexit in EU-landen tegen te gaan.

Meer uit Financieel

Wall Street sluit flink lager na renteverhoging Federal Reserve

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn woensdag flink lager gesloten nadat de Federal Reserve de rente opnieuw had opgevoerd om de hoge inflatie te bestrijden. Vanwege de recente onrust in de bankensector had Wall Street voorzichtige hoop op een pauze van de Fed bij het verder opkrikken van de rente. Maar dat gebeurde niet. Sterker nog, Fed-baas Jerome Powell stelde in een persconferentie na afloop van het rentebesluit dat er mogelijk later nog meer renteverhogingen komen.

58 minuten geleden
Banensite Indeed schrapt 2200 banen, impact Nederland onduidelijk

AUSTIN (ANP) - De zoekmachine voor vacatures Indeed gaat 2200 banen schrappen, heeft topman Chris Hyams in een bericht aan het personeel meegedeeld. Dat staat gelijk aan ongeveer 15 procent van alle werknemers. Volgens Indeed koelt de arbeidsmarkt in onder andere de Verenigde Staten sterk af na de sterke stijging van het aantal vacatures van vlak na de coronacrisis, toen de economie zich krachtig herstelde. Het Amerikaanse bedrijf moet daarom zelf nu ook stevig inkrimpen.

2 uur geleden
Topman TikTok: nog nooit Amerikaanse gegevens gedeeld met Peking

WASHINGTON (ANP) - Filmpjesapp TikTok heeft nog nooit Amerikaanse gebruikersgegevens gedeeld met de Chinese overheid, of een verzoek ontvangen om deze te delen. Het dochterbedrijf van het Chinese ByteDance zou een dergelijk verzoek ook niet honoreren als dat ooit zou gebeuren, zal TikTok-topman Shou Zi Chew donderdag verklaren voor een commissie van het Amerikaanse Congres.

3 uur geleden
Microsoft-dochterbedrijf verklapt met AI manieren om te coderen

REDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Het platform voor softwareontwikkelaars GitHub verklapt binnenkort met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) hoe mensen het best bepaalde coderingsopdrachten kunnen uitvoeren. Daarvoor gebruikt het dochterbedrijf van Microsoft technologie van OpenAI, het bedrijf dat de afgelopen maanden veel aandacht kreeg voor zijn programma's ChatGPT en Dall-E.

3 uur geleden
Kaag wil voor besluit over Volksbank opties met Kamer bespreken

DEN HAAG (ANP) - Minister Sigrid Kaag (Financiën) wil de Tweede Kamer laten meepraten over de toekomst van de Volksbank, voordat zij met een besluit komt. Gezien het grote belang van het onderwerp voor de maatschappij en het bankenlandschap mikt zij op een "breed draagvlak" voor de richting die zij kiest.

3 uur geleden
Fed verhoogt rente VS weer ondanks onrust bankensector

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Federal Reserve voert de rente in de Verenigde Staten verder op om de hoge inflatie te bestrijden. Net als de Europese Centrale Bank (ECB) vorige week laten de beleidsmakers bij de Fed in Washington zich daarmee niet van de wijs brengen door de recente onrust in de bankensector.

3 uur geleden
ING en ABN AMRO geven eerdere winsten prijs op gemengd Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is woensdag met een gemengd beeld geëindigd. De banken ING en ABN AMRO gaven veel van hun eerdere winsten op de dag prijs. Beleggers kijken nu vooral uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve in de Verenigde Staten dat later op de dag bekend wordt.

4 uur geleden