Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beleggers schuiven Amerikaanse rentezorgen aan de kant

Beleggers schuiven Amerikaanse rentezorgen aan de kant

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen krabbelden maandag wat op na de zware verliezen van afgelopen week. Beleggers schoven de zorgen over een sneller dan verwachte renteverhoging in de Verenigde Staten aan de kant en gingen op zoek naar koopjes. De rentevrees laaide vrijdag verder op nadat het hoofd van de centrale bank van St. Louis, James Bullard, verklaarde dat de Amerikaanse rente mogelijk eind volgend jaar al wordt verhoogd. Een hogere rente maakt beleggingen in aandelen minder aantrekkelijk.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,5 procent in de plus op 723,23 punten. Vrijdag raakte de hoofdindex nog ruim 2 procent kwijt. De MidKap daalde 0,3 procent tot 1038,02 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen klommen tot 0,5 procent.

ASML was de sterkste stijger bij de hoofdbedrijven op het Damrak met een winst van 1,4 procent. Analisten van Barclays schroefden het koersdoel voor de chipmachinemaker op. Fintechbedrijf Adyen sloot de rij met een verlies van 1 procent. Zorgtechnologiebedrijf Philips verloor 0,3 procent na een adviesverlaging door HSBC.

Prosus

Prosus kwam met resultaten en won 0,3 procent. De techinvesteerder profiteerde afgelopen boekjaar onder meer van de activiteiten op het gebied van maaltijdbezorging tijdens de coronapandemie. Prosus is een grote aandeelhouder van onder meer maaltijdbezorger Delivery Hero. Verder deed het bedrijf ook goede zaken met zijn andere e-commerce-activiteiten, waaronder het grote belang in het Chinese technologieconcern Tencent.

In Londen maakte Morrisons een koerssprong van 32 procent. De Britse supermarktketen wees het overnamebod van de Amerikaanse investeerder Clayton Dubilier & Rice af. Volgens het bedrijf is het bod van omgerekend 6,4 miljard euro te laag. Morrisons is de op drie na grootste supermarktketen van het Verenigd Koninkrijk. De overnamespeculatie in de sector leidde ook tot koerswinsten bij concurrenten als Tesco en Sainsbury, die tot 3,7 procent stegen.

HSBC

HSBC daalde 0,8 procent. De Britse bank verkoopt zijn noodlijdende Franse consumententak aan investeerder Cerberus voor een symbolisch bedrag van 1 euro. De transactie resulteert in een verlies voor belastingen van 2,3 miljard dollar voor HSBC.

De euro stond op 1,1895 dollar, tegen 1,1860 dollar op vrijdag. De goudprijs veerde wat op na de grootste koersdaling in vijftien maanden. Bitcoin daalde daarentegen in waarde doordat China het zogenoemde 'minen' van digitale munten in de zuidwestelijke provincie Sichuan heeft verboden. Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent duurder op 72,04 dollar. Brentolie kostte 0,5 procent meer op 73,88 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Noodlijdend IT-bedrijf Atos stelt deadline reddingsplan uit

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Het noodlijdende Franse IT-bedrijf Atos heeft de deadline van zijn reddingsplan uitgesteld tot 3 mei. Atos, dat ook in Nederland diensten levert aan overheidsinstellingen en bedrijven, diende eerder deze maand een herstructureringsplan in bij banken en andere schuldeisers. Het bedrijf stelde daarin 1,2 miljard euro aan nieuw kapitaal nodig te hebben om zijn activiteiten voort te zetten en de schulden met ongeveer de helft te verminderen. Ook wil het bedrijf de looptijd van andere schulden met vijf jaar verlengen.

53 minuten geleden
Modebedrijf Hermès verkoopt meer, met name in Azië

PARIJS (ANP) - Het Franse modebedrijf Hermès, vooral bekend van de Birkin- en Kelly-handtassen, heeft in het eerste kwartaal de verkoop verhoogd, geholpen door sterke groei op de grote Aziatische markt. Maar ook in de andere regio's verkocht het concern meer dure handtassen en zijden sjaals.

54 minuten geleden
Privacywaakhond bezorgd over gebruik bodycam in supermarkt

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vindt het "zorgelijk" dat supermarktketen Dirk van den Broek personeel gaat voorzien van bodycams. De privacywaakhond gaat het bedrijf daarom snel om opheldering vragen.

1 uur geleden
Blokker werkt aan laatste details herfinanciering, zegt topman

AMSTERDAM (ANP) - De herfinanciering van Blokker is nog steeds niet rond, meldt topman Ynse Stapert van moederbedrijf Mirage Retail Group. Stapert zei twee weken geleden al dat de herfinanciering bijna rond was en dat hij naar verwachting deze week meer kan vertellen over de toekomst van de winkelketen. "We zijn er nog steeds heel druk mee bezig en zetten nu de laatste puntjes", zegt hij donderdag.

1 uur geleden
Duits consumentenvertrouwen op hoogste niveau in twee jaar

NEURENBERG (ANP/AFP) - Het vertrouwen van Duitse consumenten is verder toegenomen tot het hoogste niveau in twee jaar, meldt marktonderzoeksbureau GfK. Hoewel het consumentenvertrouwen over het geheel genomen nog altijd op een laag niveau ligt, zijn consumenten de laatste tijd positiever geworden over hun inkomen, na een reeks van overeenkomsten over loonsverhogingen die onlangs door de vakbonden in heel Duitsland zijn gesloten.

1 uur geleden
Accountantsorganisatie wil breder onderzoek naar examenfraude

HOOFDDORP (ANP) - Veel meer accountantskantoren moeten onderzoeken of medewerkers en partners zich schuldig hebben gemaakt aan examenfraude, vindt de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA). De brancheorganisatie heeft alle kantoren met minstens drie externe accountants een brief gestuurd met die oproep.

1 uur geleden
Investeerder KKR neemt Hans Anders-moederbedrijf nexeye over

GORINCHEM (ANP) - De grote Amerikaanse investeringsmaatschappij KKR neemt het moederbedrijf nexeye van optiek- en hoorzorgketen Hans Anders over van het Britse investeringsbedrijf 3i Group. De partijen hebben daarvoor een definitieve koopovereenkomst getekend.

2 uur geleden