Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beleggers rekenen op herstel na afvlakking coronavirus in Europa

Beleggers rekenen op herstel na afvlakking coronavirus in Europa

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Beleggers rekenen erop dat na de historische beursdalingen in maart weer herstel voor de boeg ligt. De beurs in Frankfurt maakte dinsdag na twee dagen van stevige winsten een groot deel van zijn verliezen dit jaar goed. De Italiaanse beurs kreeg dankzij de stevige opmars van afgelopen dagen er sinds 12 maart weer een vijfde bij. De Amsterdamse beurs tikte voor het eerst sinds de invoering van de 'intelligente' lockdown in Nederland de 500 punten aan.

De voornaamste reden voor het optimisme zijn tekenen dat het coronavirus afvlakt. De Europese epicentra, Spanje en Italië, laten zien dat de verspreiding van het longvirus vertraagt. In beide landen gaat dagelijks een steeds kleiner aantal mensen dood aan Covid-19. Ook uit China komen positieve geluiden. Daar ging dinsdag voor het eerst sinds januari niemand dood aan het virus uit Wuhan.

Daarnaast hopen beleggers op meer steun van Europese overheden. De ministers van Financiën van de 19 eurolanden vergaderen dinsdag over maatregelen om de klap van de coronacrisis op te vangen. De verwachtingen zijn hooggespannen omdat een reeks "ambitieuze" voorstellen op tafel ligt. Beleggers hopen bovendien dat de noordelijke landen bereid zijn tot concessies na een recente ruzie met de zuidelijke die hoog opliep.

Houdt het stand?

De grote vraag is of de opleving op de beurzen stand houdt. Het gebeurt namelijk vaker dat de markt na forse dalingen een korte tijd herstelt, maar daarna verder omlaag keldert. Terugkijkend naar de vorige eeuw, duurde een gemiddelde dalende markt iets korter dan een jaar. De mondiale beurzen begonnen in maart aan hun dalende trend.

Kenners bij Bloomberg benadrukken dat beleggers nu van het meest optimistische scenario uitgaan: dat het virus ingedamd is en dat de economische activiteit weer snel zijn gangetje vindt. Maar dat is niet realistisch, vooral omdat er nog geen medische oplossing is voor de pandemie, aldus een handelaar. Een andere marktkenner wijst erop dat de volledige economische impact van de coronacrisis nog niet zichtbaar is.

Meer uit Financieel

Sky: Britse overheid werkt aan maximumprijzen basisvoedsel

LONDEN (ANP) - De Britse regering werkt aan plannen om voor bepaalde basisproducten in de supermarkt een maximale prijs te stellen, schrijft nieuwssite Sky News. Het zou om een plan gaan waar supermarktketens op vrijwillige basis aan mee kunnen doen. Onder meer brood en melk zouden daardoor goedkoper moeten worden. Het plan zou moeten helpen om de hoge inflatie in het Verenigd Koninkrijk te helpen bestrijden.

4 uur geleden
Eerste vlucht C919 van Chinese rivaal Boeing geslaagd

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - Luchtvaartmaatschappij China Eastern Airlines heeft zondag de eerste commerciële vlucht uitgevoerd met een C919 van de Chinese vliegtuigbouwer Comac. Het toestel vloog zondagmorgen van Shanghai naar Peking.

8 uur geleden
Onderzoek ECB: klimaatverandering kan inflatie aanjagen

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Klimaatverandering kan de komende tien jaar de wereldwijde inflatie aan gaan jagen, bijvoorbeeld omdat voedselprijzen harder stijgen. Dat stelt de Europese Centrale Bank (ECB) op basis van nieuw onderzoek. Volgens de studie kan het jaarlijks om een stijging met meer dan 1 procentpunt gaan.

1 dag geleden
VDL dreigt met intrekking bonus bij doorgaan stakingen Nedcar

BORN (ANP) - VDL dreigt met het intrekken van een bonus van 7500 euro als de medewerkers van Nedcar doorgaan met staken. Dat blijkt uit een interne mededeling van Nedcar-directeur John van Soerland aan de medewerkers van de autofabriek in Born.

1 dag geleden
Peiling: meeste Duitsers sceptisch over digitale euro

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een meerderheid van de Duitsers staat sceptisch tegen de eventuele komst van een digitale euro, waaraan wordt gewerkt door de Europese Centrale Bank (ECB). Dat blijkt uit een peiling die de Duitse branchevereniging voor banken heeft laten uitvoeren. Uit de enquête kwam naar voren dat driekwart van de ondervraagden het er in meer of mindere mate mee eens is dat die digitale euro overbodig is omdat bestaande betalingsmogelijkheden toereikend zijn.

1 dag geleden
Frankrijk krijgt nieuwe waarschuwing over kredietwaardigheid

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Frankrijk heeft een nieuwe waarschuwing gekregen van een kredietbeoordelaar over zijn financiële status. Het kleinere Europese kredietbeoordelingsbureau Scope heeft de zogeheten outlook voor de Franse kredietwaardigheid verlaagd van stabiel naar negatief. Dat betekent dat Scope zijn oordeel over de Franse rating kan gaan verlagen, vooral vanwege zorgen over de hoge overheidsschuld.

1 dag geleden
Twitter stapt uit vrijwillige EU-overeenkomst rond desinformatie

BRUSSEL (ANP/DPA) - Twitter houdt zich niet langer aan een vrijwillige Europese gedragscode voor internetplatforms. Eurocommissaris Thierry Breton (Industrie) meldt op Twitter dat het sociale medium van Elon Musk uit de EU-overeenkomst is gestapt.

1 dag geleden