Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beleggers rekenen op herstel na afvlakking coronavirus in Europa

Beleggers rekenen op herstel na afvlakking coronavirus in Europa

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Beleggers rekenen erop dat na de historische beursdalingen in maart weer herstel voor de boeg ligt. De beurs in Frankfurt maakte dinsdag na twee dagen van stevige winsten een groot deel van zijn verliezen dit jaar goed. De Italiaanse beurs kreeg dankzij de stevige opmars van afgelopen dagen er sinds 12 maart weer een vijfde bij. De Amsterdamse beurs tikte voor het eerst sinds de invoering van de 'intelligente' lockdown in Nederland de 500 punten aan.

De voornaamste reden voor het optimisme zijn tekenen dat het coronavirus afvlakt. De Europese epicentra, Spanje en Italië, laten zien dat de verspreiding van het longvirus vertraagt. In beide landen gaat dagelijks een steeds kleiner aantal mensen dood aan Covid-19. Ook uit China komen positieve geluiden. Daar ging dinsdag voor het eerst sinds januari niemand dood aan het virus uit Wuhan.

Daarnaast hopen beleggers op meer steun van Europese overheden. De ministers van Financiën van de 19 eurolanden vergaderen dinsdag over maatregelen om de klap van de coronacrisis op te vangen. De verwachtingen zijn hooggespannen omdat een reeks "ambitieuze" voorstellen op tafel ligt. Beleggers hopen bovendien dat de noordelijke landen bereid zijn tot concessies na een recente ruzie met de zuidelijke die hoog opliep.

Houdt het stand?

De grote vraag is of de opleving op de beurzen stand houdt. Het gebeurt namelijk vaker dat de markt na forse dalingen een korte tijd herstelt, maar daarna verder omlaag keldert. Terugkijkend naar de vorige eeuw, duurde een gemiddelde dalende markt iets korter dan een jaar. De mondiale beurzen begonnen in maart aan hun dalende trend.

Kenners bij Bloomberg benadrukken dat beleggers nu van het meest optimistische scenario uitgaan: dat het virus ingedamd is en dat de economische activiteit weer snel zijn gangetje vindt. Maar dat is niet realistisch, vooral omdat er nog geen medische oplossing is voor de pandemie, aldus een handelaar. Een andere marktkenner wijst erop dat de volledige economische impact van de coronacrisis nog niet zichtbaar is.

Meer uit Financieel

Eenmalige investering microchipsector niet genoeg, vindt industrie

ZOETERMEER (ANP) - Een eenmalige investering is niet genoeg om het verslechterende investeringsklimaat structureel te verbeteren. Dit zegt de ondernemersorganisatie van de technologische industrie FME over de ruim 2,5 miljard euro die het demissionaire kabinet en de regio Eindhoven uittrekken voor het verbeteren van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector.

5 minuten geleden
VNO-NCW vindt snelle keuze over vergroening Tata Steel belangrijk

DEN HAAG (ANP) - Het advies aan het kabinet over eventuele financiële hulp voor de vergroening van Tata Steel Nederland laat zien dat een snel besluit daarover belangrijk is, vindt werkgeversorganisatie VNO-NCW. Tegelijkertijd ziet de belangenorganisatie voor het bedrijfsleven het nieuwe rapport als "uitstekend vertrekpunt" voor afspraken tussen de regering en de staalfabriek over het terugdringen van de CO2-uitstoot.

19 minuten geleden
Kabinet wil door met vergroeningsplan Tata, onderzoekt versnelling

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil snel afspraken maken met Tata Steel over het verduurzamingsplan dat de staalfabrikant heeft ingediend. Onderzocht wordt of het haalbaar is een deel van die plannen sneller uit te voeren. Dat melden minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) en staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur).

34 minuten geleden
Microsoft wil ongepaste AI-opdrachten blokkeren met nieuwe tools

REDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Microsoft wil het moeilijker maken voor mensen om chatbots met kunstmatige intelligentie (AI) ongepaste opdrachten te geven. Daarvoor heeft het techbedrijf nieuwe veiligheidsfuncties ontwikkeld, die donderdag bekendgemaakt zijn.

1 uur geleden
Kritisch Vattenfall dingt wel mee naar bouw nieuwe windparken

AMSTERDAM (ANP) - Energieleverancier Vattenfall dingt mee naar de ontwikkeling van twee nieuwe windmolenparken voor de Noord-Hollandse kust. Maar net als concurrent Eneco, die zich terugtrekt van de projecten, heeft het bedrijf kritiek op de aanbestedingsprocedures van de regering voor windenergie op zee.

1 uur geleden
Wall Street opent met kleine uitslagen na sterk eerste kwartaal

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met kleine koersuitslagen geopend, na een sterk eerste kwartaal. Op Goede Vrijdag houdt Wall Street de deuren dicht. Op maandag, tweede paasdag, wordt wel gehandeld op de Amerikaanse beurzen.

1 uur geleden
Kabinet en regio steken 2,5 miljard in plan voor microchipsector

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet trekt samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro uit voor de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. Dat meldt economieminister Micky Adriaansens. Zij noemt dit deel van de technologiebranche, met de Veldhovense chipmachinebouwer ASML voorop, van groot belang voor het verdienvermogen van Nederland en de werkgelegenheid.

1 uur geleden