Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beleggers op Damrak blijven in wachtmodus

Beleggers op Damrak blijven in wachtmodus

AMSTERDAM (ANP) - De beurshandel op het Damrak zal woensdag waarschijnlijk opnieuw rustig verlopen. Beleggers zijn vooral in afwachting van het belangrijke inflatiecijfer uit de Verenigde Staten, dat donderdag naar buiten komt. Na de gemiddelde prijsstijging van ruim 4 procent in de VS in april wordt voor mei opnieuw een sterke stijging verwacht. De kans dat de Amerikaanse centrale bank voorzichtig zal beginnen met het afbouwen van het stimuleringsbeleid neemt daardoor toe.

In Europa zijn de inflatiezorgen minder sterk en zal de Europese Centrale Bank (ECB) naar verwachting bij het rentebesluit op donderdag nog niet van koers veranderen. De AEX-index op Beursplein 5 stevent op basis van de openingsindicatoren af op een licht hoger begin van de nieuwe handelsdag. Ook de andere Europese beursgraadmeters lijken met kleine koersuitslagen te openen. De belangrijkste aandelenmarkten in Azië gingen woensdag overwegend licht omlaag na een sterker dan verwachte stijging van de Chinese producentenprijzen in mei.

Beleggers houden de ogen ook gericht op het bezoek van de Amerikaanse president Joe Biden aan Europa. Volgens persbureau Bloomberg komen de Europese Unie en de Amerikaanse president naar verwachting volgende week tijdens een top in Brussel met een belofte om hun slepende handelsconflicten snel op te lossen. De handelstarieven in verband met een geschil over staal en aluminium zouden dan voor het einde van het jaar afgeschaft kunnen worden.

InPost

Op het Damrak liet beursuitbater Euronext weten dat InPost per 21 juni promoveert naar de MidKap. De Poolse aanbieder van pakketkluisjes, die in januari naar de Amsterdamse beurs ging, neemt de plaats in van biotechnologiebedrijf Pharming, dat naar de Smallcaps-index degradeert. De samenstelling van de AEX-index blijft ongewijzigd.

De Europese beurzen sloten dinsdag gemengd. De AEX klom 0,1 procent tot 719,43 punten en de MidKap daalde 0,2 procent tot 1068,61 punten. De graadmeters in Parijs en Londen wonnen tot 0,3 procent. Frankfurt verloor 0,2 procent. Wall Street liet weinig beweging zien. De Dow-Jonesindex eindigde 0,1 procent in de min op 34.599,82 punten. De brede S&P 500 won een fractie en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,3 procent.

De euro was 1,2176 dollar waard, tegen 1,2178 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,3 procent tot 70,25 dollar. Brentolie kostte ook 0,3 procent meer op 72,44 dollar per vat.

Meer uit Financieel

British Steel verhoogt prijzen vanwege energiecrisis

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - British Steel, een van de belangrijkste staalproducenten in het Verenigd Koninkrijk, verhoogt de prijzen voor sommige staalproducten vanwege de stijgende energiekosten. De marges van producenten in Europa staan al langer onder druk sinds energie nog duurder is geworden als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

43 minuten geleden
Uitzondering Nederland drukt groei broeikasgassen in EU nog wat

LUXEMBURG (ANP) - Nederland is zowat het enige EU-land waar de uitstoot van broeikasgassen afgelopen winter flink lager was dan een jaar eerder, toen het coronavirus nog huishield. In bijna de hele Europese Unie gingen juist meer CO2 en andere gassen die het klimaat schaden de lucht in. De uitstoot is weer nagenoeg net zo groot als vóór de pandemie.

1 uur geleden
Europese gasprijzen naar hoogste piek in zes maanden

DEN HAAG (ANP/AFP) - De Europese gasprijzen zijn dinsdag naar het hoogste niveau in zes maanden gestegen, waarmee de vrees voor een recessie verder toenam. Europa wordt geconfronteerd met het vooruitzicht van rantsoenering nu de levering van gas door Rusland onder druk staat als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

2 uur geleden
WSJ: Duitsland wil sluiting laatste kerncentrales uitstellen

NEW YORK (ANP/RTR) - Duitsland zou zijn laatste nog in gebruik zijnde kerncentrales voorlopig open willen houden. De meldde althans de Amerikaanse krant The Wall Street Journal op basis van bronnen. Vanwege de impact van de oorlog in Oekraïne, en vooral de energiecrisis die deze veroorzaakt, zou besloten zijn om de drie centrales langer in gebruik te houden. De Duitse minister van Economische Zaken ontkende dat er al een beslissing is gevallen over de levensduur van de centrales.

3 uur geleden
Philips bij winnaars op Damrak na aangekondigd vertrek topman

AMSTERDAM (ANP) - Zorgtechnologiefonds Philips stond dinsdag bij de winnaars in de AEX-index in Amsterdam. De onderneming maakte bekend dat topman Frans van Houten per 15 oktober vertrekt als baas van de onderneming. Hij stond 12 jaar aan het roer bij Philips. Het bedrijf heeft met Roy Jakobs intern een opvolger voor Van Houten gevonden. Jakobs is nu nog de eindverantwoordelijke voor de grote terugroepactie van de slaapapneu-apparaten van het bedrijf.

3 uur geleden
Duitse industrie waarschuwt voor lage waterstand in Rijn

ESSEN (ANP/DPA) - De Duitse industrie waarschuwt voor de lage waterstand in de Rijn. Deze zit de commerciële scheepvaart op de belangrijke vaarroute in de weg. De waterstand in sommige delen heeft al een historisch dieptepunt bereikt.

4 uur geleden
Consumentenbond wil ruimere compensatieregeling voor woekerrentes

DEN HAAG (ANP) - De Consumentenbond wil met banken opnieuw in gesprek over een ruimere compensatieregeling voor zogeheten woekerrentes. Aanleiding is een uitspraak van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) vorige week over klanten van ABN AMRO die een vergoeding moeten krijgen voor te veel betaalde rentes.

5 uur geleden