Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beleggers nemen geen risico en wachten op kwartaalcijferseizoen

Beleggers nemen geen risico en wachten op kwartaalcijferseizoen

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers namen maandag geen risico in afwachting van het kwartaalcijferseizoen dat deze week begint. De verwachtingen over de bedrijfsresultaten zijn hooggespannen nu veel beursgraadmeters op recordhoogtes staan. Maar de stemming op de Europese aandelenbeurzen was op de eerste handelsdag van de week nog duidelijk terughoudend.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,8 procent lager op 707,35 punten. De MidKap daalde 0,7 procent tot 1035,56 punten. De belangrijkste graadmeters in Parijs en Frankfurt leverden 0,1 procent in en Londen verloor 0,4 procent, ondanks de versoepelingen van de coronamaatregelen in het Verenigd Koninkrijk.

Grootste dalers in de Amsterdamse hoofdindex waren chipbedrijven Besi en ASMI, waarvan de koers recent nog flink opliep. Beleggers namen hier duidelijk hun winsten. Hun aandelen zakten tot zo'n 3 procent. ING verloor verder 0,7 procent in afwachting van de resultaten van de grote Amerikaanse banken, die later deze week naar buiten komen. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway won 1,7 procent en was daarmee koploper. De eigenaar van Thuisbezorgd.nl opent dinsdag de boeken.

Opvallend beursnieuws uit Parijs

In de MidKap won GrandVision 0,8 procent. De eigenaar van optiekketen Pearle gaat het onderdeel Rotter y Kraus in Chili verkopen om van de mededingingsautoriteit van het land goedkeuring te krijgen voor de fusie met EssilorLuxottica. Volgens het Frans-Italiaanse brillenconcern is er nu alleen in Turkije nog goedkeuring nodig voor de overname van GrandVision.

De meest opvallende koersbeweging vond eigenlijk plaats buiten Nederland. De aandelen Suez en Veolia zijn omhooggeschoten op de beurs in Parijs. Beleggers reageerden verheugd op het nieuws dat de twee grote Franse nutsbedrijven een akkoord hebben bereikt over een fusie. In Parijs werd Suez bijna 8 procent meer waard, en Veolia kreeg er zo'n 10 procent bij. Veolia had al een belang van bijna 30 procent in Suez, dat zich lang tegen een overname door zijn concurrent heeft verzet. Bij de nieuwe deal wordt heel Suez gewaardeerd op zo'n 13 miljard euro.

De euro was 1,1909 dollar waard, tegen 1,1887 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1 procent duurder op 59,93 dollar. Brentolie klom 0,8 procent in prijs tot 63,47 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Financial Times: EU wil invoerheffing graan uit Rusland en Belarus

BRUSSEL (ANP/RTR) - De Europese Unie werkt aan een invoerheffing voor graan uit Rusland en Belarus. De EU wil graan uit deze landen duurder maken om Europese boeren en sommige lidstaten tegemoet te komen, melden ingewijden aan de Britse zakenkrant Financial Times.

23 minuten geleden
Japanse centrale bank verhoogt rente voor het eerst sinds 2007

TOKIO (ANP/AFP) - De Bank of Japan heeft het belangrijkste rentetarief in het land voor het eerst sinds 2007 verhoogd. De centrale bank maakte daarmee een einde aan een decennialange periode waarin Japan met lage rentes en het opkopen van obligaties de inflatie juist wilde aanjagen. De rente bedraagt nu tussen nul en 0,1 procent, tegen een eerdere negatieve rente van 0,1 procent. Een verhoging van de rente zal leningen duurder maken voor consumenten en bedrijven.

1 uur geleden
Energiecoöperaties lopen tegen tekort wind- en zonlocaties aan

UTRECHT (ANP) - Het is voor energiecoöperaties de afgelopen jaren steeds moeilijker geworden om een geschikte locatie voor een zonnepark of windproject te vinden. Dat maakt klimaatstichting Hier bekend in de jaarlijkse Lokale Energie Monitor. Energiecoöperaties zijn burgercollectieven die zich inzetten om lokaal duurzame energie op te wekken.

2 uur geleden
Vooral vakanties en uitjes stuwen omzet webwinkels

EDE (ANP) - Webwinkels in Nederland moesten het vorig jaar voor hun groei vooral hebben van online geboekte vakanties en uitjes. Het aantal verkochte spullen bleef rond hetzelfde niveau van 2022, meldt brancheorganisatie Thuiswinkel.org op basis van eigen cijfers.

3 uur geleden
Vooral vakanties en uitjes stuwen omzet webwinkels

EDE (ANP) - Webwinkels in Nederland moesten het vorig jaar voor hun groei vooral hebben van online geboekte vakanties en uitjes. Het aantal verkochte spullen bleef rond hetzelfde niveau van 2022, meldt brancheorganisatie Thuiswinkel.org op basis van eigen cijfers.

3 uur geleden
Philips goed voor een vijfde van alle Nederlandse octrooiaanvragen

DEN HAAG (ANP) - Zeker een vijfde van alle octrooiaanvragen uit Nederland kwam vorig jaar van Philips. Dat komt naar voren uit de nieuwe Patent Index van het Europees Octrooibureau (EPO). Philips, dat zich tegenwoordig vooral richt op medische technologie en toepassingen, deed in totaal bijna 1300 van de ruim 7000 aanvragen uit Nederland. Daarmee staat het bedrijf uit Eindhoven op plek negen van de wereldwijde ranglijst met bedrijven die octrooien aanvroegen in 2023.

8 uur geleden
Nederlanders staken vorig jaar 14 miljard in verduurzaming huis

DEN BOSCH (ANP) - Nederlanders hebben vorig jaar 14 miljard euro uitgegeven aan het verduurzamen van hun huis, meer dan in voorgaande jaren. Dat heeft marktonderzoeksbureau Multiscope bekendgemaakt. De meeste mensen investeerden in duurzame ledlampen, zonnepanelen en waterbesparende douchekoppen.

8 uur geleden