Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beleggers kijken uit naar rentebesluiten centrale banken

Beleggers kijken uit naar rentebesluiten centrale banken

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat de komende handelsweek volledig uit naar de rentebesluiten van 's werelds grote centrale banken. In strijd tegen de torenhoge inflatie, is het voor de banken het meest agressieve jaar voor wat betreft renteverhogingen in vier decennia.

De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, maakt woensdag bekend hoeveel de rente verder omhoog gaat. Ook zal de Fed een voorspelling doen over het aantal rentestappen dat nog nodig is om de inflatie te beteugelen. Naar verwachting wordt het belangrijkste rentetarief in de Verenigde Staten met 50 basispunten verhoogd naar een bandbreedte van tussen de 4 en 4,5 procent. Dat is het hoogste niveau sinds 2007.

Een dag later is het de beurt aan de Europese Centrale Bank (ECB) en de Bank of England. Ook zij schroeven naar verwachting de rentetarieven opnieuw op, met 50 basispunten. In Zwitserland, Noorwegen, Mexico, Taiwan, Colombia en de Filipijnen liggen eveneens hogere leenkosten in het verschiet.

Beleidsmakers

Het jaar eindigt heel anders dan het begon. Zo gaven de meeste beleidsmakers in januari toe dat ze er naast zaten met de verwachting dat de inflatiestijging van vorig jaar snel zou afnemen. Ze gingen er echter nog steeds van uit dat ze de prijzen konden bedwingen met een gestage aanscherping van het beleid. Maar tegen de verwachtingen in liep de inflatie wereldwijd juist hard op. Daardoor werden beleidsmakers gedwongen om hard in te grijpen.

Hoewel er tekenen zijn dat de inflatie in de meeste landen haar hoogtepunt heeft bereikt, is de grote vraag nu wat er in 2023 gebeurt. In het ergste geval blijft de inflatie hardnekkig hoog en belanden landen in recessies. Dat zou stagflatie opleveren, een situatie waarbij de economische groei vertraagt en de inflatie snel stijgt.

Macro-economisch vlak

Op het macro-economische vlak krijgen beleggers komende week nog veel meer cijfers te verwerken. Het gaat onder meer om de industriële productie in het Verenigd Koninkrijk, de Duitse vertrouwensindex van het ZEW en de steunaanvragen in de VS.

De bedrijfsagenda van Nederlandse en buitenlandse bedrijven is voor de komende week vrijwel leeg. Alleen het Amerikaanse Adobe, bekend van onder andere Photoshop, publiceert donderdag zijn resultaten over het vierde kwartaal.

Meer uit Financieel

Omstandigheden industrie voor het eerst in jaar tijd verbeterd

ZEIST (ANP) - De bedrijfsomstandigheden in de Nederlandse industrie zijn voor het eerst in twaalf maanden tijd verbeterd. Zo kwamen er meer orders binnen, onder andere uit het buitenland. Ook steeg de werkgelegenheid licht en hadden ondernemingen in de industrie minder last van prijsstijgingen, meldt de Nederlandse Vereniging voor Inkoopmanagement (Nevi) op basis van haar maandelijkse enquête.

3 minuten geleden
Detailhandel zet ruim 2 procent meer om, volume daalt licht

DEN HAAG (ANP) - Winkeliers in Nederland hebben in mei meer omzet gedraaid dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De totale omzet in de detailhandel steeg met 2,2 procent, na een stijging van 3,9 procent in april. Het volume, ofwel de hoeveelheid verkochte spullen of voedingsmiddelen, lag 0,4 procent lager dan een jaar geleden. Online steeg de omzet met 4,7 procent.

34 minuten geleden
Nederlandse inflatie koelt verder af tot 3,1 procent in juni

DEN HAAG (ANP) - Het dagelijks leven is in juni gemiddeld 3,1 procent duurder geworden ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een snelle raming. De inflatie was daarmee lager dan de 3,3 procent in mei.

1 uur geleden
Aantal passagiers budgetmaatschappijen verdrievoudigd in 20 jaar

DEN HAAG (ANP) - Het aantal passagiers dat met een budgetvliegtuigmaatschappij zoals Ryanair en easyJet vliegt, is in twintig jaar verdrievoudigd. In 2024 reisden 27,8 miljoen passagiers van of naar een Nederlandse luchthaven met een budgetmaatschappij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is drie keer zoveel als de 9,3 miljoen passagiers in 2004.

1 uur geleden
Meer hypotheekaanvragen voor verbouwing en verduurzaming huis

CAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - Het aantal hypotheekaanvragen is in het tweede kwartaal van dit jaar met een tiende gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat komt deels doordat meer mensen een hypotheek afsluiten om hun woning te verbouwen of te verduurzamen. Ook het aantal aanvragen voor de aankoop van een woning zit nog steeds in de lift, meldt hypotheekadviesketen De Hypotheker.

7 uur geleden
Optimisme over handelsdeals stuwt Wall Street naar nieuwe records

NEW YORK (ANP) - De belangrijkste Amerikaanse beursgraadmeters gingen maandag verder omhoog en sloten op recordniveaus. Beleggers bleven optimistisch op de laatste dag van de sterke beursmaand juni. Zij hopen dat de Amerikaanse regering binnenkort nieuwe handelsdeals sluit met belangrijke partners.

9 uur geleden
Bloomberg: Brussel buigt voor heffing VS, maar wil uitzonderingen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie is bereid een handelsdeal met de Verenigde Staten te sluiten waarin een importheffing van 10 procent geldt voor veel van haar exportproducten. In ruil daarvoor wil de EU dat de VS lagere tarieven hanteren voor belangrijke producten zoals geneesmiddelen, alcohol, halfgeleiders en vliegtuigen, zeggen bronnen tegen persbureau Bloomberg.

10 uur geleden