Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beleggers kijken uit naar rentebesluiten centrale banken

Beleggers kijken uit naar rentebesluiten centrale banken

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat de komende handelsweek volledig uit naar de rentebesluiten van 's werelds grote centrale banken. In strijd tegen de torenhoge inflatie, is het voor de banken het meest agressieve jaar voor wat betreft renteverhogingen in vier decennia.

De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, maakt woensdag bekend hoeveel de rente verder omhoog gaat. Ook zal de Fed een voorspelling doen over het aantal rentestappen dat nog nodig is om de inflatie te beteugelen. Naar verwachting wordt het belangrijkste rentetarief in de Verenigde Staten met 50 basispunten verhoogd naar een bandbreedte van tussen de 4 en 4,5 procent. Dat is het hoogste niveau sinds 2007.

Een dag later is het de beurt aan de Europese Centrale Bank (ECB) en de Bank of England. Ook zij schroeven naar verwachting de rentetarieven opnieuw op, met 50 basispunten. In Zwitserland, Noorwegen, Mexico, Taiwan, Colombia en de Filipijnen liggen eveneens hogere leenkosten in het verschiet.

Beleidsmakers

Het jaar eindigt heel anders dan het begon. Zo gaven de meeste beleidsmakers in januari toe dat ze er naast zaten met de verwachting dat de inflatiestijging van vorig jaar snel zou afnemen. Ze gingen er echter nog steeds van uit dat ze de prijzen konden bedwingen met een gestage aanscherping van het beleid. Maar tegen de verwachtingen in liep de inflatie wereldwijd juist hard op. Daardoor werden beleidsmakers gedwongen om hard in te grijpen.

Hoewel er tekenen zijn dat de inflatie in de meeste landen haar hoogtepunt heeft bereikt, is de grote vraag nu wat er in 2023 gebeurt. In het ergste geval blijft de inflatie hardnekkig hoog en belanden landen in recessies. Dat zou stagflatie opleveren, een situatie waarbij de economische groei vertraagt en de inflatie snel stijgt.

Macro-economisch vlak

Op het macro-economische vlak krijgen beleggers komende week nog veel meer cijfers te verwerken. Het gaat onder meer om de industriële productie in het Verenigd Koninkrijk, de Duitse vertrouwensindex van het ZEW en de steunaanvragen in de VS.

De bedrijfsagenda van Nederlandse en buitenlandse bedrijven is voor de komende week vrijwel leeg. Alleen het Amerikaanse Adobe, bekend van onder andere Photoshop, publiceert donderdag zijn resultaten over het vierde kwartaal.

Meer uit Financieel

SonntagsZeitung: UBS schrapt wereldwijd 36.000 banen

ZÜRICH (ANP/BLOOMBERG) - Het Zwitserse bankconcern UBS gaat zijn personeelsbestand met 20 tot 30 procent verminderen nadat de overname van zijn geplaagde branchegenoot Credit Suisse is afgerond. Dat betekent dat er wereldwijd 36.000 banen worden geschrapt, meldt de Zwitserse krant SonntagsZeitung.

6 minuten geleden
LTO-voorzitter: compensatie PAS-melders breekpunt landbouwakkoord

DEN HAAG (ANP) - De zogeheten PAS-melders moeten in het landbouwakkoord gecompenseerd worden, anders maakt Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) daar een breekpunt van. Dat zei Sjaak van der Tak, LTO-voorzitter, in het tv-programma Buitenhof.

19 minuten geleden
SER-voorzitter Putters: mensen moeten meer uren werken

HILVERSUM (ANP) - Om de arbeidsmarkt weer in beweging te krijgen, moet het aantrekkelijker worden gemaakt voor mensen om meer uren te draaien, zegt Kim Putters, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad, in tv-programma WNL Op Zondag.

1 uur geleden
ECB-directielid: te weinig oog voor bedrijfswinsten bij inflatie

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De winststijgingen van bedrijven en de prijsverhogingen die daaraan ten grondslag liggen, hebben mogelijk een grotere impact op de inflatie dan algemeen wordt aangenomen, zegt directielid Fabio Panetta van de Europese Centrale Bank (ECB).

4 uur geleden
Open Huizen Dag trekt ruim 66.000 mensen

UTRECHT (ANP) - De Open Huizen Dag van makelaarsorganisatie NVM heeft zaterdag ruim 66.000 bezoekers getrokken. Dat is meer dan de 55.000 huizenkijkers bij de vorige editie in oktober. Volgens de makelaars wijst dat erop dat er nog steeds grote interesse is in verhuizen, ondanks of misschien wel dankzij de afkoelende woningmarkt.

19 uur geleden
Ook Amerikaanse rechter beschouwt maaltijdkoerier als werknemer

LOS ANGELES (ANP/BLOOMBERG) - Een voormalige koerier van de Amerikaanse maaltijdbezorger Grubhub was eigenlijk werknemer en geen zelfstandige, heeft een federale rechtbank bepaald. Volgens de advocaat van de man kan de uitspraak grote gevolgen hebben voor andere platformbedrijven in de Verenigde Staten. Het gaat om een kwestie die ook in Nederland speelt.

21 uur geleden
Kwaliteit gegevens die toezichthouder DNB ontvangt is ondermaats

AMSTERDAM (ANP) - De kwaliteit van gegevens die De Nederlandsche Bank (DNB) krijgt aangeleverd voor het toezicht op de financiële sector, laat te wensen over. Zo komt het voor dat bepaalde zaken niet zijn ingevuld, soms worden cijfers onjuist berekend en bepaalde gegevens zijn soms niet up-to-date, staat in een zaterdag verschenen nieuwsbrief van de toezichthouder.

1 dag geleden