Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beleggers kijken uit naar rentebesluiten centrale banken

Beleggers kijken uit naar rentebesluiten centrale banken

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat de komende handelsweek volledig uit naar de rentebesluiten van 's werelds grote centrale banken. In strijd tegen de torenhoge inflatie, is het voor de banken het meest agressieve jaar voor wat betreft renteverhogingen in vier decennia.

De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, maakt woensdag bekend hoeveel de rente verder omhoog gaat. Ook zal de Fed een voorspelling doen over het aantal rentestappen dat nog nodig is om de inflatie te beteugelen. Naar verwachting wordt het belangrijkste rentetarief in de Verenigde Staten met 50 basispunten verhoogd naar een bandbreedte van tussen de 4 en 4,5 procent. Dat is het hoogste niveau sinds 2007.

Een dag later is het de beurt aan de Europese Centrale Bank (ECB) en de Bank of England. Ook zij schroeven naar verwachting de rentetarieven opnieuw op, met 50 basispunten. In Zwitserland, Noorwegen, Mexico, Taiwan, Colombia en de Filipijnen liggen eveneens hogere leenkosten in het verschiet.

Beleidsmakers

Het jaar eindigt heel anders dan het begon. Zo gaven de meeste beleidsmakers in januari toe dat ze er naast zaten met de verwachting dat de inflatiestijging van vorig jaar snel zou afnemen. Ze gingen er echter nog steeds van uit dat ze de prijzen konden bedwingen met een gestage aanscherping van het beleid. Maar tegen de verwachtingen in liep de inflatie wereldwijd juist hard op. Daardoor werden beleidsmakers gedwongen om hard in te grijpen.

Hoewel er tekenen zijn dat de inflatie in de meeste landen haar hoogtepunt heeft bereikt, is de grote vraag nu wat er in 2023 gebeurt. In het ergste geval blijft de inflatie hardnekkig hoog en belanden landen in recessies. Dat zou stagflatie opleveren, een situatie waarbij de economische groei vertraagt en de inflatie snel stijgt.

Macro-economisch vlak

Op het macro-economische vlak krijgen beleggers komende week nog veel meer cijfers te verwerken. Het gaat onder meer om de industriële productie in het Verenigd Koninkrijk, de Duitse vertrouwensindex van het ZEW en de steunaanvragen in de VS.

De bedrijfsagenda van Nederlandse en buitenlandse bedrijven is voor de komende week vrijwel leeg. Alleen het Amerikaanse Adobe, bekend van onder andere Photoshop, publiceert donderdag zijn resultaten over het vierde kwartaal.

Meer uit Financieel

ANVR: Nederlandse vakantiegangers pakken weer vaker het vliegtuig

LEUSDEN (ANP) - Nederlandse vakantiegangers gaan deze zomer weer massaal met het vliegtuig op vakantie, zelfs vaker dan vorig jaar. Volgens onderzoek dat reisbrancheorganisatie ANVR heeft laten uitvoeren kiest 55 procent van de Nederlanders ervoor om te reizen met het vliegtuig dit jaar. Vorig jaar was dit 51 procent. "De positieve trend voor zowel eigen vervoer als reizen met de trein zet niet door", concludeert de ANVR.

12 minuten geleden
Opluchtingsrally op Wall Street na doorbraak in handelsoverleg

NEW YORK (ANP) - De aandelenkoersen op Wall Street gingen maandag hard omhoog, nadat de VS en China tijdelijk lagere importheffingen hadden afgesproken. Hierdoor namen de zorgen over een recessie onder beleggers af en stortten zij zich massaal op technologieaandelen.

7 uur geleden
Havenondernemers Rotterdam overwegen rechtszaak om stikstofbeleid

ROTTERDAM (ANP) - De ondernemers in de haven van Rotterdam zijn klaar met het in hun ogen te weinig doortastende stikstofbeleid van het kabinet. Ze onderzoeken de mogelijkheid om een rechtszaak aan te spannen tegen de overheid, heeft voorzitter Victor van der Chijs van belangenvereniging Deltalinqs gezegd tijdens een jaarlijks diner met de ondernemingen.

7 uur geleden
Heinen kan bonussen KLM-top niet tegenhouden, maakt wel bezwaar

DEN HAAG (ANP) - Minister van Financiën Eelco Heinen vindt het niet kunnen dat KLM "hoge bonussen" uitkeert aan de directie, terwijl het luchtvaartbedrijf wil snijden in de kosten. Daarom wil de VVD-bewindsman volgende week bij de aandeelhoudersvergadering bezwaar maken tegen het beloningsbeleid. Dat bevestigt zijn woordvoerder na berichtgeving van De Telegraaf.

8 uur geleden
Laadpalenmaker Alfen waarschuwt voor lagere omzet

ALMERE (ANP) - Alfen, producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet, heeft zijn omzetverwachting voor heel 2025 verlaagd. Dat komt volgens het bedrijf door zwakkere marktomstandigheden, vooral op de markt voor oplaadsystemen voor elektrische auto's. Het bedrijf rekent ook op een grotere krimp van de winstmarge dan aanvankelijk gedacht.

9 uur geleden
Opluchting op Amsterdamse beurs, chipbedrijven hard omhoog

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op het Damrak haalden maandag opgelucht adem nadat de Verenigde Staten en China overeenkwamen om tijdelijk de importtarieven te verlagen. Door de afgenomen handelsspanningen tussen 's werelds twee grootste economieën, schoten de aandelenkoersen omhoog. De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML behoorden tot de grote winnaars bij de hoofdfondsen, met winsten tot 7,7 procent.

11 uur geleden
Economen vinden deal VS en China goed nieuws voor EU en Nederland

DEN HAAG (ANP) - De tijdelijke verlaging van de importtarieven tussen de Verenigde Staten en China is goed nieuws voor de wereldeconomie en daarmee ook voor de Europese Unie en Nederland. Dat zeggen economen Bert Colijn en Arjen van Dijkhuizen in reactie op de maandag aangekondigde verlagingen, van 30 procent van de VS voor China en 10 procent van China voor de VS voor zeker negentig dagen. "Dit is een enorme de-escalatie van de handelsoorlog", zegt Van Dijkhuizen van ABN AMRO.

13 uur geleden