Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beleggers enthousiast over ruimtevaartbedrijf Virgin Galactic

NEW YORK (ANP) - Ruimtevaartbedrijf Virgin Galactic was vrijdag de grote winnaar op de beurzen in New York. De onderneming, die uit de koker komt van zakenman Richard Branson, heeft van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA toestemming gekregen voor commerciële vluchten naar de ruimte. Beleggers reageerden enthousiast en zetten het aandeel tientallen procenten hoger. Ook sportmerk Nike was na het openen van de boeken erg in trek op Wall Street, waar de belangrijkste graadmeters overwegend hoger het weekend ingingen.

Virgin Galactic werd bijna 39 procent hoger gezet. Een succesvolle testvlucht met de VSS Unity in mei overtuigde de Amerikaanse toezichthouder om voor het eerst een vergunning voor commerciële ruimtevaart af te geven. Dit was de derde keer dat het voertuig boven de 80 kilometer kwam, de hoogte die de FAA als grens van de ruimte aanhoudt. Het bedrijf verkoopt ook al tickets voor ruimtevluchten. Die kosten 250.000 dollar per stuk.

Nike kwam met zeer sterke kwartaalcijfers en positieve verwachtingen en klom zo'n 15,5 procent. Het bedrijf zag de omzet in het afgelopen kwartaal bijna verdubbelen vergeleken met een jaar eerder, toen veel sportwinkels gesloten waren vanwege de coronapandemie. Nike verwacht dat de omzet dit boekjaar voor het eerst zal stijgen tot boven de 50 miljard dollar.

FedEx

Meerdere bedrijven kwamen met resultaten en vooruitzichten. Die van pakketbezorger FedEx vielen duidelijk minder goed bij beleggers. Het aandeel verloor een kleine 4 procent. Het bedrijf heeft te kampen met hogere kosten en moeite om voldoende personeel te vinden. Autodealerbedrijf CarMax opende eveneens de boeken en won bijna 7 procent. Technologieconcern BlackBerry ging meer dan 4 procent omlaag na cijfers.

Ook de Amerikaanse banken stonden in de belangstelling omdat ze zijn geslaagd voor de stresstest van de Federal Reserve. Daardoor mogen de banken nu zelf bepalen hoeveel dividend ze gaan uitkeren en hoe groot aandeleninkoopprogramma's zijn. De aandelen van grote banken als Bank of America en Wells Fargo wonnen tot bijna 3 procent. Er wordt verwacht dat ze met plannen komen voor grote winstuitkeringen aan aandeelhouders.

Dow-Jonesindex

De markt reageerde ook op nieuwe cijfers over de persoonlijke bestedingen van Amerikaanse consumenten. Die zijn in mei onveranderd gebleven. Een belangrijk inflatiecomponent in die gegevens ging verder omhoog. De Dow-Jonesindex sloot 0,7 procent in de plus op 34.433,84 punten en de S&P 500 won 0,3 procent tot 4280,70 punten, wat voor de brede graadmeter weer een nieuw slotrecord was. Technologiebeurs Nasdaq ging 0,1 procent omlaag naar 14.360,39 punten.

De euro was 1,1942 dollar waard, tegen 1,1944 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,9 procent duurder op 73,99 dollar. Brentolie kostte 0,7 procent meer op 76,12 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Gameontwikkelaar Ubisoft keldert op beurs in Parijs na resultaten

AMSTERDAM (ANP) - Ubisoft is donderdag gekelderd op de aandelenbeurs in Parijs. Beleggers waren niet te spreken over de jaarresultaten van de gameontwikkelaar, die het afgelopen jaar te maken had met verschillende tegenslagen. Ook de nieuwe game Assassin's Creed Shadows, gelanceerd aan het einde van het gebroken boekjaar, wist het tij voor het Franse bedrijf niet te keren. Het aandeel zakte ruim 18 procent.

1 uur geleden
Poolse minister: EU nog geen hinder handelsspanningen VS en China

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie heeft nog geen hinder ondervonden van handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China. Dat zei de Poolse handelsminister Michael Baranowski na afloop van de bijeenkomst van EU-handelsministers.

2 uur geleden
Loonstijging in nieuwe cao sinds lange tijd minder dan 4 procent

DEN HAAG (ANP) - De gemiddelde loonstijging in nieuwe cao's was vorige maand 3,7 procent. Daarmee kwam het percentage in april voor het eerst in ruim tweeënhalf jaar onder de 4 procent uit. Werkgeversvereniging AWVN, de belangrijkste arbeidsvoorwaardenadviseur van Nederlandse werkgevers, constateert dat het erop lijkt dat de gemiddelde loonafspraak "eindelijk" weer een dalende trend vertoont.

2 uur geleden
Action koopt voordeliger in China door handelsoorlog

ZWAAGDIJK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse importheffingen hebben Chinese leveranciers ertoe aangezet betere deals aan te bieden aan Europese retailers, merkt de eigenaar van discountketen Action. Volgens topman Simon Borrows van het Britse moederconcern 3i hebben de handelsspanningen Europa tot een nog belangrijkere markt gemaakt voor Chinese fabrikanten.

3 uur geleden
Foot Locker fors omhoog op Wall Street na overnamebod

NEW YORK (ANP) - Foot Locker schoot donderdag zo'n 83 procent omhoog op de aandelenbeurzen in New York. De sportschoenenketen, die in Nederland ook tientallen winkels heeft, wordt overgenomen door branchegenoot Dick's Sporting Goods (min 12,4 procent). Dick's, dat zo'n 800 grote sportwinkels in Amerikaanse voorsteden heeft, betaalt omgerekend 2,1 miljard euro voor Foot Locker. Beide sportketens hebben last van de handelsoorlog van president Donald Trump. Veel van de producten die ze verkopen van merken als Adidas en Nike worden in China en Vietnam gemaakt.

3 uur geleden
Stormloop van Nederlanders op huizen net over de Belgische grens

BRASSCHAAT (ANP) - Belgische makelaars zien de laatste maanden een flinke toename van Nederlandse woningzoekenden die net over de grens op zoek zijn naar een huur- of koopwoning. "Huurders vanwege de krapte op de Nederlandse huurmarkt. Kopers omwille van het prijsverschil", zegt makelaar Stijn Adams van de Belgische makelaarsorganisatie De Boer & Partners. Deze organisatie is met zestien kantoren een van de grotere spelers op de Belgische vastgoedmarkt.

4 uur geleden
Amerikaanse winkelverkopen stijgen nauwelijks nog

WASHINGTON (ANP/RTR) - De winkelverkopen in de Verenigde Staten zijn afgelopen maand nauwelijks gestegen, wat erop wijst dat consumenten hun uitgaven hebben teruggeschroefd vanwege zorgen over stijgende prijzen als gevolg van invoerheffingen. De waarde van de detailhandelsverkopen, niet gecorrigeerd voor inflatie, steeg met 0,1 procent na een stijging van 1,7 procent in maart, zo bleek donderdag uit gegevens van het Amerikaanse ministerie van Handel.

4 uur geleden