Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beleggers beginnen nieuwe beursmaand waarschijnlijk voorzichtig

Beleggers beginnen nieuwe beursmaand waarschijnlijk voorzichtig

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers beginnen de nieuwe beursmaand waarschijnlijk voorzichtig. Rond de oorlog in Oekraïne is namelijk een hoop onzeker. Vrijdag gaan de onderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland als het goed is verder, maar of dat wat kan opleveren valt te betwijfelen. Ook is nog onduidelijk wat er nu precies gaat gebeuren met de gasleveranties.

President Vladimir Poetin zei donderdag dat Russisch gas vanaf april met roebels betaald moet worden. Maar hij benadrukte tegelijkertijd dat Rusland ernaar streeft om gas te blijven leveren aan Europa. Uit een decreet viel op te maken dat er een financiële constructie wordt opgetuigd die het voor buitenlandse partijen waarschijnlijk mogelijk maakt om via een omweg gewoon in euro's te blijven afrekenen.

De situatie rondom de Oekraïense hoofdstad Kiev lijkt iets te verbeteren. In de buitenwijken van de stad zou nog altijd gevochten worden, maar verder bleef het volgens de laatste berichten relatief rustig. Wel woedde er vrijdagochtend een brand in een brandstofdepot in de Russische stad Belgorod, op zo'n veertig kilometer van de grens met Oekraïne.

Kleine verliezen

De AEX-index koerst op basis van de openingsindicatoren af op een licht lager begin van de nieuwe handelsdag. De andere Europese beursgraadmeters lijken ook met kleine verliezen te openen. Op de aandelenbeurzen in Azië was het sentiment vrijdag eveneens overwegend negatief, terwijl de graadmeters op Wall Street donderdag met stevige minnen de handel uitgingen.

Op het Damrak gaat de aandacht ook uit naar Pharming. De biotechnoloog kwam kwam met positieve studieresultaten voor zijn middel leniolisib voor de behandeling van een zeldzame aandoening van het immuunsysteem. Branchegenoot Vivoryon kondigde op zijn beurt aan nieuwe aandelen te gaan uitgeven. Verder maakte bouwconcern Heijmans bekend 144 woningen te verkopen aan woningbelegger- en investeerder Vesteda. Met die deal is ruim 46 miljoen euro gemoeid.

Avantium

Daarnaast meldde Avantium dat het de financiering rond heeft voor de fabriek die moet helpen om op grote schaal plantaardige plastics te produceren. Het chemiebedrijf heeft daarvoor een overeenkomst ter waarde van 90 miljoen gesloten met banken en investeringsfonds Invest-NL. Avantium begint direct met de bouw van de fabriek in Delfzijl, die in 2023 moet zijn afgerond.

De olieprijzen gingen opnieuw omlaag, na de flinke prijsdalingen van een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1 procent tot 99,31 dollar. Brentolie werd 0,7 procent minder waard op 103,93 dollar per vat. De euro was 1,1058 dollar waard, tegen 1,1098 dollar bij het slot in Europa op donderdag.

Meer uit Entertainment

Britse schrijver van The Horse Whisperer overleden

LONDEN (ANP) - De Britse schrijver Nicholas Evans, beroemd door zijn werk The Horse Whisperer, is op 72-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. De in 1995 gepubliceerde roman werd wereldwijd een enorm succes. Er werden vijftien miljoen exemplaren verkocht van het boek, dat in Nederland werd uitgebracht onder de titel De paardenfluisteraar. Het is in tientallen talen vertaald.

1 jaar geleden
BNN 25 jaar: van tv-programma tot spraakmakende publieke omroep

HILVERSUM (ANP) - BNN, dat staat voor Bart's Neverending Network, is maandag 25 jaar geleden opgericht. De publieke omroep werd op 15 augustus 1997 in het leven geroepen door Bart de Graaff, Gerard Timmer, Willem de Bois en Frank Timmer. Na de fusie van BNN en VARA staat de omroep inmiddels al een aantal jaar bekend als BNNVARA.

1 jaar geleden
Conservatieve Iraanse media prijzen aanvaller Rushdie

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Conservatieve media in Iran prijzen de man die vrijdag de schrijver Salman Rushdie heeft neergestoken. Rushdie kampt sinds 1988 met bedreigingen vanwege zijn boek De duivelsverzen, dat door sommige moslims als godslasterlijk wordt beschouwd.

1 jaar geleden
Minister gaat FM-radiofrequenties veilen na uitspraak rechter

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) komt dit najaar met een voorstel voor een herverdeling van de landelijke FM-frequenties door middel van een veiling. De rechter zette onlangs een streep door het besluit van haar ambtsvoorganger Mona Keijzer om de bestaande vergunningen met drie jaar te verlengen.

1 jaar geleden
Grease-actrice Olivia Newton-John (73) overleden

LOS ANGELES (ANP) - Olivia Newton-John is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. De actrice, met name bekend van haar rol als Sandy in de musical Grease, sliep in het bijzijn van vrienden en familie vredig in op haar ranch in Californië, meldt haar echtgenoot John Easterling op Facebook.

1 jaar geleden
Actrice Anne Heche in kritieke toestand na auto-ongeluk

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat ze met haar auto een woning in reed in Los Angeles. De auto en het huis vlogen in brand en de bestuurder liep ernstige brandwonden op, melden Amerikaanse media. Een anonieme bron bevestigde aan CNN dat het om Heche ging en de LA Times meldt dat de auto op haar naam geregistreerd stond.

1 jaar geleden
1,9 miljoen kijkers zien Engelse voetbalsters EK winnen

HILVERSUM (ANP) - Bijna 1,9 miljoen mensen hebben zondag gekeken naar de finale van het EK tussen de voetbalsters van Engeland en Duitsland. Via NPO 1 zagen zij hoe de Engelsen, gecoacht door de Nederlandse Sarina Wiegman, er met de winst vandoor gingen.

1 jaar geleden