Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Beledigende' D66'er De Groot in aanvaring met aantal Kamerleden

'Beledigende' D66'er De Groot in aanvaring met aantal Kamerleden

DEN HAAG (ANP) - D66-Kamerlid Tjeerd de Groot is donderdagochtend met meerdere Kamerleden gebotst tijdens een debat over het geklapte landbouwakkoord. Hij kreeg het aan de stok met GroenLinks-leider Jesse Klaver, Caroline van der Plas (BBB) en partijloos Kamerlid Pieter Omtzigt.

Klaver wilde van De Groot weten wanneer D66 duidelijkheid gaat vragen aan het CDA over de stikstofdeadline. De Groot gaf daar niet direct antwoord op, maar hield Klaver voor dat diens partij in sommige provincies "aan de leiband" van BBB loopt. In Zuid-Holland gaan die twee ogenschijnlijke tegenpolen samenwerken. Klaver constateerde dat De Groot "wild om zich heen slaat" maar verder het kabinet en de coalitie uit de wind houdt.

BBB-leider Van der Plas was woedend dat De Groot suggereerde dat haar partij GroenLinks onder de duim zou hebben. Zij vroeg dat De Groot zijn woorden terugnam en excuses zou maken, wat hij niet deed. "Hier doet de heer De Groot zichzelf alleen maar meer kwaad dan goed", verzuchtte Van der Plas. Vervolgens somde ze een lijst op van eerdere uitspraken van De Groot die zij schofferend vond. Zo riep hij ertoe op foto's te maken van gele grasvelden veroorzaakt door gewasverdelger glyfosaat en heeft hij "min of meer" gezegd dat er geen plek meer is voor gangbare boeren in Nederland. "Dan heb je het over mensen, en niet over een systeem", aldus Van der Plas.

Irritatie

Ook Omtzigt maakte ruzie met de liberaal. "De heer De Groot heeft nu iedereen in Nederland de maat genomen, behalve het kabinet." Na een verdere woordenwisseling keerde Omtzigt terug naar zijn bankje achter in de zaal. De Groot vervolgde zijn beantwoording, maar suggereerde ten onrechte dat Omtzigt "verdwenen was uit de zaal". Dit schoot bij Omtzigt in het verkeerde keelgat. Hij eiste dat De Groot zijn woorden terugnam. "Dit is de tiende keer dat de heer De Groot iemand hier beledigt." De Groot zei dat hij Omtzigt niet had gezien en nam zijn woorden terug.

De Groots debatstijl levert vaker irritatie op in de Kamer, ook bij coalitiepartners. In een eerder debat verweet CDA'er Derk Boswijk hem te "polariseren" toen hij opriep boeren die veel stikstof uitstoten al sneller te dwingen om te stoppen. Hiermee zette De Groot "de zaak op scherp", vonden ook Thom van Campen (VVD) en Pieter Grinwis (ChristenUnie). Ook zijn vaak herhaalde oproep om de veestapel te halveren, zette veel kwaad bloed, bij boeren maar ook de coalitiepartners van D66.

Meer uit Politiek

Kabinet geeft voorlopig geen geld aan de UNRWA

DEN HAAG (ANP) - Nederland zal voorlopig geen geld geven aan de UNRWA. In de toekomst kan de VN-organisatie voor hulp aan Palestijnen daar wel weer voor in aanmerking komen, maar dan zal wel eerst gekeken worden of ze de aanbevelingen heeft opgevolgd die een recent onderzoek onder leiding van de Franse oud-minister Colonna heeft gedaan, schrijft demissionair minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Lijsttrekkers EU-parlement tegen harde datum toetreding Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Oekraïne moet perspectief hebben om toe te treden tot de Europese Unie, maar daar moet vooraf geen datum aan worden vastgeplakt, zoals 2034. Het land moet eerst aan alle gestelde voorwaarden voldoen, vinden vijf van de zes Nederlandse lijsttrekkers die vrijdag aan het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen meededen. De SP is tegen verdere uitbreiding van de EU.

1 dag geleden
'Opt-out' migratie splijtzwam bij lijsttrekkers EU-parlement

DEN HAAG (ANP) - Een Nederlandse uitzonderingspositie (opt-out) voor EU-afspraken op het gebied van asiel en migratie is bij de Europese lijsttrekkers net zo'n splijtzwam als in de Haagse politiek. In het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen in Nieuwspoort met zes Nederlandse lijsttrekkers werden de voors en tegens flink aangezet. D66 maakte korte metten met partijen die een opt-out als mogelijkheid zien. "Een opt-out is niet iets dat je in de winkel koopt", zei Gerben-Jan Gerbrandy (D66).

1 dag geleden
Van Gennip laat hoogte boetes voor illegale arbeid onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt een onderzoek in naar de maatschappelijke effecten van boetes die worden opgelegd aan werkgevers die werknemers uit het buitenland illegaal laten werken. Uit onderzoek van de Arbeidsinspectie blijkt dat het financiële voordeel dat werkgevers behalen door deze praktijken veel hoger is dan de boete die ze (mogelijk) krijgen.

1 dag geleden
Kabinet en Tata beginnen met onderhandelingen over verduurzaming

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet en Tata Steel beginnen met onderhandelingen over verduurzaming van de staalfabriek in IJmuiden. Demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) meldt dat zij samen met staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) gesprekken gaat voeren met het bedrijf. Die moeten leiden tot juridisch bindende afspraken.

1 dag geleden
Kees van der Staaij opnieuw aan de slag bij de Raad van State

DEN HAAG (ANP) - Voormalig Tweede Kamerlid en partijvoorzitter van de SGP Kees van der Staaij gaat aan de slag bij de Raad van State. Hij wordt staatsraad bij de afdeling advisering van het belangrijkste adviesorgaan van de regering.

1 dag geleden
Kabinet wil digitale raadsvergadering bij nood mogelijk maken

DEN HAAG (ANP) - Gemeenteraden mogen in geval van een griepgolf of een heftige storm met bijvoorbeeld code oranje of rood ook digitaal vergaderen. Dat wil het demissionaire kabinet. Fysiek vergaderen heeft de voorkeur, maar in bijzondere omstandigheden mag daarvan worden afgeweken.

1 dag geleden