
Belastingplan hoog op de agenda G20-top
VENETIË (ANP) - Tijdens de G20-top die vrijdag in het Italiaanse Venetië begint, zal met name gesproken worden over het al dan niet invoeren van een minimum-belastingtarief voor bedrijven. Eerder bereikten de landen van de G7 daarover al een akkoord op hoofdlijnen. In dat historische akkoord zijn de ministers van Financiën van de G7 overeengekomen om te streven naar een wereldwijd minimumbelastingtarief voor de vennootschapsbelasting van ten minste 15 procent. Verder mogen winsten van grote bedrijven in landen waar deze behaald worden extra worden belast.
De vraag is of de landen van de G20, zoals Rusland en China, zullen instemmen. Peking vindt dat er een praktische aanpak van het belastingplan moet komen, waarbij moet worden gelet op wensen en bedenkingen van alle partijen. De Verenigde Staten dulden geen speciale behandeling voor China of andere landen waardoor het belastingplan afgezwakt zou worden.
Het plan, waar G7-landen Frankrijk, Italië, Japan, Canada, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten het eerder eens over werden, had ook al de steun van 130 van de 139 landen die met de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) meepraatten over de plannen. Een van die ondertekenaars was Nederland. Demissionair minister Wopke Hoekstra van Financiën zal bij de G20-top aanwezig zijn, ook al is Nederland formeel geen lid. De Europese Unie is dat wel.
De landen van de G20 vertegenwoordigen circa 80 procent van de wereldhandel.
Meer uit Financieel
BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil een eenmalige jaarlijkse uitkering voor kleine boeren verhogen van 1200 naar 2500 euro. Ook moeten deze kleine boeren vrijgesteld worden van milieuregels, stelt de Europese Commissie voor in een plan voor vereenvoudiging van de landbouwregels.
14 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Aziatische restaurants hebben een tegenvaller te verwerken gekregen in hun rechtszaak tegen de Staat over het schrappen van een gunstige regeling voor het halen van koks van buiten de Europese Unie. De rechtbank in Den Haag oordeelde dat ze met hun klacht bij het verkeerde adres waren. In plaats van de civiele rechter moet de bestuursrechter over dit soort zaken oordelen.
19 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De geluidshinder voor omwonenden van luchthavens groeit. Het verminderen van de hinder vraagt om meer dan stille vliegtuigen. Ook is in de luchtvaart meer cyberweerbaarheid nodig door geopolitieke ontwikkelingen. Dat concludeert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in een nieuw rapport.
35 minuten geledenHAMBURG (ANP/BLOOMBERG) - De grote Duitse rederij Hapag-Lloyd constateert de afgelopen dagen een grote vraag naar containers op routes tussen China en de Verenigde Staten. Dat komt door de deal die de twee economische grootmachten hebben gesloten over een forse tijdelijke verlaging van de wederzijdse importheffingen. Dat zegt topman Rolf Habben Jansen van Hapag-Lloyd in een interview met persbureau Bloomberg.
36 minuten geledenKEULEN (ANP/RTR/DPA) - Medewerkers van twee fabrieken van Ford in Keulen hebben het werk neergelegd uit protest tegen een grote reorganisatie waardoor duizenden banen verloren gaan. Het gaat om de eerste staking ooit bij de fabrieken. Volgens vakbond IG Metall liggen de fabrieken volledig stil.
1 uur geledenPARIJS (ANP) - Het Franse IT-concern Atos schrapt de komende vier jaar banen om de kosten te verlagen. Het techbedrijf wil ook meer personeel inzetten voor de ontwikkeling van toepassingen van kunstmatige intelligentie, maakte het bedrijf bekend bij zijn beleggersdag.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - De technische storing met het internetbankieren bij Rabobank is voorbij. Door de storing konden klanten enige tijd hun rekeningen niet inzien. Volgens een woordvoerder van de bank was er geen sprake van een cyberaanval.
2 uur geleden