Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Belastingfraude bij onderaannemers van PostNL in België'

'Belastingfraude bij onderaannemers van PostNL in België'

BRUSSEL (ANP) - De Belgische fiscus heeft onderzoek gedaan naar belastingfraude door meerdere pakketbezorgers die in het land voor onder meer PostNL werkten. Volgens het Belgische zakenblad De Tijd zijn daarbij miljoenen aan belastingvorderingen opgelegd.

De Tijd heeft de hand weten te leggen op een aantal papieren van PostNL Pakketten België waarop de namen staan van onderaannemers die in België namens PostNL pakjes leverden. Maar die zogeheten rittenlijsten roepen volgens de krant vragen op. Zo staan op een lijst van begin 2019 bijvoorbeeld twee bedrijven die in de voorgaande jaren al failliet waren verklaard.

Ook hebben verschillende firma’s op de lijsten officieel andere bedrijfsactiviteiten, bijvoorbeeld als bouwonderneming of kroeg. Ingewijden zeggen tegen de krant dat er ook veel cash uitbetaald wordt bij de koeriers. Sommige chauffeurs zouden niet eens een bankrekening hebben. Daarnaast kunnen de onderaannemers onderling ritten aan elkaar uitbesteden en factureren. Daarvan ontbreken soms geldige betaalbewijzen, bestelbonnen, contracten, transportdocumenten of zelfs commerciële correspondentie, aldus De Tijd.

Een woordvoerder van de Belgische Belastingdienst zegt dat een speciale inspectiedienst 29 dossiers behandelt over koeriersdiensten in België. "Daarvan zijn er al 21 afgehandeld met als resultaat 11,7 miljoen euro aan ingekohierde (geclaimde) belastingen. Het gaat inderdaad om onderaannemers van bijvoorbeeld PostNL", aldus de zegsman, die verder geen details wil geven.

Een woordvoerster van PostNL Pakketten België, dat na Bpost de grootste speler is op de Belgische pakjesmarkt, zegt dat de contracten met de onderaannemers worden opgesteld met "de verwachting dat de Belgische wet wordt nageleefd onder andere qua belastingen en sociale zekerheid". Volgens haar wordt een koerier "maximaal binnen het wettelijk vastgelegde kader" door PostNL gecontroleerd.

Als een bedrijf failliet is, moet het dat zelf bij PostNL melden. Volgens de woordvoerster kan daarom een recent failliet verklaarde koerier nog op de dagplanning voorkomen. "Maar dat kan niet lang duren, omdat bij de wekelijkse uitbetaling het btw-nummer gecontroleerd wordt."

Meer uit Financieel

CBS: huizenprijzen 'stabiliseren' na maanden van prijsdaling

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse huizenprijzen zijn in augustus voor de derde maand op rij licht gestegen, laat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) weten. Volgens CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen lijken de huizenprijzen daarmee te "stabiliseren" na maanden van prijsdaling.

1 uur geleden
Wall Street opnieuw omlaag door rentezorgen beleggers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag opnieuw met rode cijfers gesloten. De rentezorgen bleven boven de markt hangen in de nasleep van het rentebesluit van de Federal Reserve een dag eerder. De Amerikaanse centrale bank besloot toen om voor de tweede keer dit jaar een rentepauze te houden. Wel lieten de beleidsmakers van de Fed de deur open voor nog een renteverhoging later dit jaar om de inflatie te bestrijden en verwachten ze de rente volgend jaar minder snel te verlagen dan gehoopt.

3 uur geleden
Erdogan: met Israël werken aan gasprojecten in Middellandse Zee

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Turkije gaat samen met Israël werken aan projecten voor de ontdekking en winning van aardgas in het oostelijke deel van de Middellandse Zee. Dat zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan na een ontmoeting met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in New York. Dat gas kan volgens Erdogan ook geëxporteerd gaan worden naar Europa.

3 uur geleden
Grote Duitse oefening rond crisis bij acuut tekort aan aardgas

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland heeft donderdag een grote oefening gehouden rond de crisis die zou ontstaan bij een acuut tekort aan aardgas. In verschillende deelstaten werden simulaties georganiseerd door de Duitse toezichthouder voor de energievoorziening Bundesnetzagentur over wat kan worden gedaan in het geval van een tekort en hoe het gasverbruik dan verminderd zou moeten worden.

4 uur geleden
Vakbonden blij met verhoging minimumloon, FNV wil meer

DEN HAAG (ANP) - Vakbonden FNV en CNV laten weten blij te zijn met het voorstel van de Tweede Kamer om het minimumloon volgend jaar extra te verhogen met 1,7 procent. FNV vindt echter dat het minimumloon, de AOW en het sociaal minimum nog verder omhoog moeten.

5 uur geleden
Pomphoudersclub: blij dat verhoging brandstofaccijns niet doorgaat

DEN HAAG (ANP) - Het is goed nieuws dat de Tweede Kamer een streep zet door een verhoging van de brandstofaccijns per 1 januari. Dat zegt Ewout Klok, voorzitter van Belangenvereniging Tankstations (BETA). Volgens hem is dit vooral erg belangrijk voor Nederlandse pomphouders in de grensstreek omdat het prijsverschil met Duitsland en België daardoor niet nog verder oploopt.

6 uur geleden
Rode cijfers op Europese beurzen na rentebesluit Fed

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gingen donderdag over een breed front omlaag, na het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve een dag eerder. De centrale bank hield de rente in de Verenigde Staten onveranderd, maar een grote meerderheid van de beleidsmakers van de Fed is echter wel voorstander van nog een renteverhoging later dit jaar om de inflatie te bestrijden. Daardoor laaide de rentevrees weer op.

7 uur geleden