
'Belastingdienst was ook bij inkomstenbelasting op fraudejacht'
DEN HAAG (ANP) - De Belastingdienst heeft tienduizenden mensen als fraudeur bestempeld op basis van profilering en 'vermoedens van fraude'. Dat gebeurde volgens RTL Nieuws en Trouw niet alleen bij de kinderopvangtoeslag, maar ook bij de inkomstenbelasting moesten burgers de afgelopen jaren zelf aantonen geen fraudeur te zijn.
RTL Nieuws en Trouw deden onderzoek naar de fraude op basis van interne vertrouwelijke documenten, vrijgegeven stukken en uit gesprekken met (ex-)ambtenaren en burgers die jaren met de fiscus overhoop lagen en liggen.
De mensen die als fraudeur bestempeld werden, kregen te maken met forse naheffingen omdat eerder goedgekeurde aftrekposten toch werden afgewezen. Ook kregen zij een vinkje achter hun naam en werden nog jaren geconfronteerd met extra controle en toezicht.
Systeemfraude
Onder de landelijke codenaam 'project 1043' wilde de Belastingdienst vanaf 2012 'systeemfraude' in de inkomstenbelasting tegengaan. "In de praktijk kwam dit neer op het eruit pikken van burgers die hoge zorgkosten, giften of uitgaven voor pensioenvoorziening als aftrekpost opvoerden. Soms werden zij in fraudeonderzoeken betrokken omdat de fiscus hun belastingadviseur bestempelde als 'facilitator' van fraude, als iemand die - mogelijk - misbruik organiseerde", schrijft RTL Nieuws.
Tussen 2012 en 2018 werden ruim 110.000 aangiften inkomstenbelasting geselecteerd onder de codenaam '1043', melden de twee media op basis van vertrouwelijke gegevens van de Belastingdienst. Wat het bewijs was in deze dossiers voor mogelijke fraude is onduidelijk.
Bewijzen niet geaccepteerd
De gedupeerden kregen niet te horen dat ze betrokken waren in een fraudeonderzoek. Aftrekposten werden standaard afgewezen en bewijzen dat ze wel klopten werden vaak niet geaccepteerd. Volgens RTL Nieuws en Trouw liggen zo’n 18.000 mensen nog altijd onder het vergrootglas.
"Dit is heel ernstig", reageert CDA'er Pieter Omtzigt op Twitter. Hij en Renske Leijten van de SP houden zich al lange tijd bezig met de toeslagenfraude. Omtzigt zegt dat ze "al maanden" aan het kabinet vragen of er fraudejachten waren buiten de toeslagen. "Het antwoord is dus ja en waarschijnlijk behoorlijk grootschalig."
Een woordvoerder van het ministerie van Financiën kan inhoudelijk niet ingaan op de beweringen. "We zijn het aan het uitzoeken." Volgens hem gaat er vrijdag een brief naar de Tweede Kamer, maar hij weet niet of alles dan uitgezocht is.
Meer uit Binnenland
DE BILT (ANP) - De temperatuur op het hoofdstation in De Bilt steeg dinsdag tot boven de 35 graden. Om 15.50 uur werd het 35,3 graden in De Bilt, waarmee het officieel een zeer hete dag is, meldt Weeronline.
16 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - Het universitair medische centrum Erasmus MC in Rotterdam zal ongeveer 335.000 euro aan Europese subsidies teruggeven aan de EU. Voor de aanvraag had het ziekenhuis een speciaal bedrijf ingehuurd, Percuros, maar dat is in opspraak gekomen door mogelijke fraude.
18 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Minstens 20.000 Nederlandse mannen per jaar maken zich schuldig aan seksueel kindermisbruik in het buitenland, denken onderzoekers die daar in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) een inschatting van hebben gemaakt. De onderzoekers van de Vrije Universiteit en onderzoekscentrum NSCR baseren zich op een onlinesteekproef onder ruim 9000 mannen. Die gaven daarin zelf anoniem aan dat ze seks hebben gehad met minderjarigen.
29 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - In de studiezaal van het Nationaal Archief in Den Haag konden mensen met een reservering dinsdag voor het eerst het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR) digitaal raadplegen. "Dat is prima gegaan", laat een woordvoerder van het archief weten. In de studiezaal staan vijf beveiligde computers waarop belangstellenden de tot nu toe gedigitaliseerde dossiers van het omvangrijke oorlogsarchief kunnen doorzoeken. In totaal waren daarvoor dinsdag vijftien tijdslots van drie uur beschikbaar.
36 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam gaat een proef doen met extra nachtopvang voor dak- en thuisloze mensen. In totaal gaat het om 132 extra opvangplekken die een aanvulling moeten zijn op de zogeheten winteropvang van 250 plekken.
53 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De Wegenwacht heeft het ook dinsdag drukker dan normaal door pechgevallen die te maken hebben met de hitte. De pechdienst van de ANWB ziet vooral gestrande automobilisten waarbij de auto start- of accuproblemen heeft.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Telegraaf hoeft een column die misdaadjournalist John van den Heuvel vorige maand schreef niet te rectificeren, oordeelde de rechtbank Amsterdam dinsdag. Advocaat Vito Shukrula had dat geëist in een kort geding omdat Van den Heuvel volgens hem "feitelijk onjuiste, kwalijke en lasterlijke informatie" had gepubliceerd over hem. De rechtbank wees alle eisen van Shukrula af.
1 uur geleden