
'Belastingdienst was ook bij inkomstenbelasting op fraudejacht'
DEN HAAG (ANP) - De Belastingdienst heeft tienduizenden mensen als fraudeur bestempeld op basis van profilering en 'vermoedens van fraude'. Dat gebeurde volgens RTL Nieuws en Trouw niet alleen bij de kinderopvangtoeslag, maar ook bij de inkomstenbelasting moesten burgers de afgelopen jaren zelf aantonen geen fraudeur te zijn.
RTL Nieuws en Trouw deden onderzoek naar de fraude op basis van interne vertrouwelijke documenten, vrijgegeven stukken en uit gesprekken met (ex-)ambtenaren en burgers die jaren met de fiscus overhoop lagen en liggen.
De mensen die als fraudeur bestempeld werden, kregen te maken met forse naheffingen omdat eerder goedgekeurde aftrekposten toch werden afgewezen. Ook kregen zij een vinkje achter hun naam en werden nog jaren geconfronteerd met extra controle en toezicht.
Systeemfraude
Onder de landelijke codenaam 'project 1043' wilde de Belastingdienst vanaf 2012 'systeemfraude' in de inkomstenbelasting tegengaan. "In de praktijk kwam dit neer op het eruit pikken van burgers die hoge zorgkosten, giften of uitgaven voor pensioenvoorziening als aftrekpost opvoerden. Soms werden zij in fraudeonderzoeken betrokken omdat de fiscus hun belastingadviseur bestempelde als 'facilitator' van fraude, als iemand die - mogelijk - misbruik organiseerde", schrijft RTL Nieuws.
Tussen 2012 en 2018 werden ruim 110.000 aangiften inkomstenbelasting geselecteerd onder de codenaam '1043', melden de twee media op basis van vertrouwelijke gegevens van de Belastingdienst. Wat het bewijs was in deze dossiers voor mogelijke fraude is onduidelijk.
Bewijzen niet geaccepteerd
De gedupeerden kregen niet te horen dat ze betrokken waren in een fraudeonderzoek. Aftrekposten werden standaard afgewezen en bewijzen dat ze wel klopten werden vaak niet geaccepteerd. Volgens RTL Nieuws en Trouw liggen zo’n 18.000 mensen nog altijd onder het vergrootglas.
"Dit is heel ernstig", reageert CDA'er Pieter Omtzigt op Twitter. Hij en Renske Leijten van de SP houden zich al lange tijd bezig met de toeslagenfraude. Omtzigt zegt dat ze "al maanden" aan het kabinet vragen of er fraudejachten waren buiten de toeslagen. "Het antwoord is dus ja en waarschijnlijk behoorlijk grootschalig."
Een woordvoerder van het ministerie van Financiën kan inhoudelijk niet ingaan op de beweringen. "We zijn het aan het uitzoeken." Volgens hem gaat er vrijdag een brief naar de Tweede Kamer, maar hij weet niet of alles dan uitgezocht is.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Het protest in Den Haag tegen de NAVO, die dinsdag en woensdag zijn jaarlijkse top in de stad houdt, is geëindigd op het Malieveld. De demonstranten kwamen daar even voor 18.00 uur aan na een wandeling langs het Vredespaleis. De organisatie schatte dat ongeveer 5000 mensen deelnamen aan het protest, dat zonder grote problemen is verlopen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De deelnemers aan het Nationaal Burgerberaad Klimaat presenteren hun advies over het klimaatbeleid twee maanden later dan gepland aan het demissionaire kabinet en de Tweede Kamer. De aanbieding van hun advies stond gepland voor 29 september, maar is uitgesteld tot eind november, een maand na de verkiezingen. De organisatie zegt het advies graag te willen aanbieden aan een nieuw gekozen Tweede Kamer, "met een frisse blik en een nieuw mandaat".
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Weggebruikers in de Randstad moeten vanaf zondagmiddag rekening houden met veel hinder door de wegafsluitingen rond de NAVO-top. De A5, A44, N44 en de N440 zijn tot vrijdag deels of helemaal dicht, en ook op de A4 en N434 wordt veel hinder verwacht. Ook regionale en lokale wegen in en rond Den Haag, Wassenaar, Katwijk, Noordwijk, Haarlemmermeer, Leiden en Rotterdam gaan deels of helemaal dicht.
2 uur geledenVLISSINGEN (ANP) - De gemeente Vlissingen organiseert maandag of dinsdag een bijeenkomst voor mensen die willen praten over de twee schietpartijen van dit weekend in de Zeeuwse stad. Burgemeester Bas van den Tillaar spreekt van "zeer ernstige gebeurtenissen".
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Voor Nederlandse reizigers die vastzitten in Israël, wordt busvervoer geregeld naar Egypte. Van daaruit kunnen zij dan met commerciële vluchten terugkeren naar huis. Dat heeft demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) zondag gezegd.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Duizenden mensen lopen zondag door Den Haag voor een demonstratie tegen de NAVO, die dinsdag en woensdag zijn jaarlijkse top in de stad houdt. De betogers komen onder meer langs de Hofvijver. Hun bestemming is het Vredespaleis.
3 uur geledenAMSTERDAM/JERUZALEM (ANP) - Sigrid Kaag, de gezant voor de wederopbouw van Gaza, ziet niets in de verworpen motie van GroenLinks-PvdA voor een volledig wapenembargo van Israël. "Ik denk niet dat het effectief zal zijn", zei ze in het tv-programma Buitenhof.
3 uur geleden