Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Belangrijke voorverkiezingen Democratische kandidaten in Iowa

Belangrijke voorverkiezingen Democratische kandidaten in Iowa

DES MOINES (ANP) - De eerste voorverkiezingen voor de presidentsrace in de Verenigde Staten worden maandag gehouden in de staat Iowa. Bij de Republikeinen lijkt het een uitgemaakte zaak. Hoewel president Donald Trump twee tegenstrevers heeft, is hij de grote favoriet. Bij de Democraten is er door de kandidaten afgelopen maanden flink campagne gevoerd in Iowa om steun te vergaren.

Nog elf Democraten hopen het in november op te nemen tegen Trump. De vier belangrijkste kandidaten zijn voormalig burgemeester Pete Buttigieg, oud-vicepresident Joe Biden en de senatoren Bernie Sanders en Elizabeth Warren. In de peilingen in Iowa gaan Sanders en Biden aan kop. De grootste regionale krant in Iowa, Des Moines Register, steunt Warren.

Bij de laatste peiling, 24 uur voor de verkiezingen, gaat Sanders aan de leiding met 28 procent van de stemmen. Biden is tweede met 21 procent, gevolgd door Buttigieg (15) en Warren met 14 procent.

De voorverkiezingen in Iowa worden gehouden door middel van een zogeheten caucus. Dat is een debatavond waarbij leden van de partij kunnen worden overtuigd op een kandidaat te stemmen. Daarna wordt hoofdelijk gestemd om te bepalen hoeveel steun kandidaten krijgen.

Een goed resultaat kan voor een kandidaat een flinke steun in de rug zijn, terwijl een slecht resultaat het einde van een campagne kan betekenen.

Meer uit Buitenland

Biden: VS onderzoeken tegenstrijdige versies schietincident Gaza

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - President Joe Biden heeft gezegd dat de Verenigde Staten onderzoek hebben ingesteld naar de "tegenstrijdige versies" van het schietincident in Gaza. Dat zal de onderhandelingen over een wapenstilstand waarschijnlijk bemoeilijken, voegde hij eraan toe.

32 minuten geleden
VS: sinds oktober zijn 25.000 vrouwen en kinderen in Gaza gedood

WASHINGTON (ANP) - Sinds de aanval door Hamas op Israël op 7 oktober zijn in de Gazastrook meer dan 25.000 vrouwen en kinderen omgekomen door de Israëlische tegenaanval. Dat heeft de Amerikaanse defensieminister Lloyd Austin donderdag gezegd.

38 minuten geleden
Bondgenoten Navalny op zoek naar lijkwagen voor begrafenis

MOSKOU (ANP/RTR) - Een dag voor de begrafenis van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny in Moskou is nog steeds geen lijkwagen gevonden, meldt een woordvoerder van bondgenoten van de activist die in gevangenschap stierf. Onbekenden zouden pogingen dwarsbomen een voertuig te huren.

2 uur geleden
Israël noemt doden bij voedselverdeling in Gaza een tragedie

TEL AVIV (ANP/RTR) - Israël heeft een dodelijk incident bij de aanvoer van hulpgoederen in Gaza omschreven als een tragedie. De Palestijnse autoriteiten in de Gazastrook zeggen dat er meer dan honderd doden vielen nadat Israëlische troepen het vuur hadden geopend, maar volgens Israël kwamen mogelijk tientallen mensen om het leven doordat ze zijn aangereden door trucks met hulpgoederen.

2 uur geleden
Spaans terreuronderzoek naar Catalaanse separatist Puigdemont

MADRID (ANP/AFP) - Het Spaanse hooggerechtshof opent een terreuronderzoek naar de Catalaanse separatistenleider Carles Puigdemont. Hij was leider van de regio Catalonië, met Barcelona als hoofdstad, toen daar in 2017 een illegaal onafhankelijkheidsreferendum werd gehouden.

4 uur geleden
Autoriteiten Gaza: ruim honderd doden bij aflevering voedselhulp

GAZA-STAD (ANP/RTR/AFP) - De autoriteiten in de Gazastrook zeggen dat Israëlische troepen het vuur hebben geopend op Gazanen die stonden te wachten op hulpgoederen. Het dodental zou inmiddels zijn opgelopen tot 104. Ook raakten volgens het ministerie van Volksgezondheid in het gebied honderden mensen gewond.

4 uur geleden
Poetin: risico op kernoorlog bij inzet NAVO-troepen in Oekraïne

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De NAVO-landen riskeren een nucleair conflict als ze troepen naar Oekraïne sturen, waarschuwt de Russische president Vladimir Poetin. De Verenigde Staten en belangrijke Europese bondgenoten zeiden deze week dat ze geen plannen hadden om grondtroepen naar Oekraïne te sturen, nadat Frankrijk op de mogelijkheid had gezinspeeld om Kyiv te helpen in de strijd tegen de Russische invasie.

7 uur geleden