Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Belangrijke frequentieband pas eind 2023 beschikbaar voor 5G

Belangrijke frequentieband pas eind 2023 beschikbaar voor 5G

DEN HAAG (ANP) - Nederland kan op zijn vroegst eind volgend jaar de belangrijke 3,5 Ghz-frequentieband in gebruik nemen voor de verdere ontwikkeling van supersnel mobiel internet (5G). Bovendien moet mogelijk een klein deel van de beschikbare frequentieruimte nog een tijdje beschikbaar blijven voor de huidige gebruiker, het satellietbedrijf Inmarsat.

Dat staat in een advies dat een onafhankelijke commissie heeft uitgebracht op verzoek van het ministerie van Economische Zaken. Minister Micky Adriaansens zegt voor de zomer met een reactie te komen maar lijkt het advies te willen opvolgen. Ook Inmarsat en de huidige telecomaanbieders kunnen zich er volgens de commissie in vinden.

Telecombedrijven bieden al 5G-diensten aan in Nederland, maar de 3,5 Ghz-band belooft nog veel hogere datasnelheden mogelijk te maken. Dat is volgens de telecombranche nodig gezien de verwachte groei van het aantal slimme apparaten dat verbonden is met internet. Het kabinet had de frequentieruimte al dit jaar via een veiling willen verdelen.

Noodoproepen

Inmarsat maakt evenwel al decennialang gebruik van deze frequentieband voor noodoproepen van zeeschepen, die worden opgevangen in het Friese Burum. Het bedrijf wilde daar niet zonder meer mee stoppen en wees daarbij op het grote belang van deze dienstverlening voor de veiligheid van de scheepvaart wereldwijd. Daar kreeg het vorig jaar gelijk in van de rechter in een kort geding.

Het ministerie vroeg daarop een onafhankelijke adviescommissie om oplossingen aan te dragen. Deze commissie oppert nu een verhuizing van Inmarsat naar Griekenland per 2024, tegen een niet nadere gespecificeerde vergoeding. Mocht de nieuwe locatie dan nog niet klaar zijn, moet het bedrijf tijdelijk gebruik kunnen blijven maken van een deel van de frequentieruimte.

Meer uit Financieel

BBC: lange rijen op Britse luchthavens door storing e-gates

LONDEN (ANP/DPA/RTR/BLOOMBERG) - Passagiers die zaterdag arriveerden op luchthavens in het Verenigd Koninkrijk hadden te maken met lange wachtrijen vanwege een storing bij de elektronische paspoortcontrole, meldt de BBC. De problemen met de e-gates op onder meer de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick en het vliegveld van Manchester begonnen vrijdagavond. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet zaterdagavond weten dat het probleem is opgelost en bedankte de getroffen reizigers voor hun geduld.

11 uur geleden
Irak lanceert miljardenproject voor verbinding zuiden met Turkije

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - De Iraakse overheid heeft zaterdag een project gelanceerd ter waarde van 17 miljard dollar voor de verbinding van een ​​belangrijke goederenhaven aan de zuidkust via spoor en wegen met de grens met Turkije. Het miljardenproject moet helpen bij het transformeren van de Iraakse economie na decennia van oorlog en conflict in het land.

12 uur geleden
Onderzoek ECB: klimaatverandering kan inflatie aanjagen

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Klimaatverandering kan de komende tien jaar de wereldwijde inflatie aan gaan jagen, bijvoorbeeld omdat voedselprijzen harder stijgen. Dat stelt de Europese Centrale Bank (ECB) op basis van nieuw onderzoek. Volgens de studie kan het jaarlijks om een stijging met meer dan 1 procentpunt gaan.

13 uur geleden
VDL dreigt met intrekking bonus bij doorgaan stakingen Nedcar

BORN (ANP) - VDL dreigt met het intrekken van een bonus van 7500 euro als de medewerkers van Nedcar doorgaan met staken. Dat blijkt uit een interne mededeling van Nedcar-directeur John van Soerland aan de medewerkers van de autofabriek in Born.

15 uur geleden
Peiling: meeste Duitsers sceptisch over digitale euro

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een meerderheid van de Duitsers staat sceptisch tegen de eventuele komst van een digitale euro, waaraan wordt gewerkt door de Europese Centrale Bank (ECB). Dat blijkt uit een peiling die de Duitse branchevereniging voor banken heeft laten uitvoeren. Uit de enquête kwam naar voren dat driekwart van de ondervraagden het er in meer of mindere mate mee eens is dat die digitale euro overbodig is omdat bestaande betalingsmogelijkheden toereikend zijn.

15 uur geleden
Frankrijk krijgt nieuwe waarschuwing over kredietwaardigheid

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Frankrijk heeft een nieuwe waarschuwing gekregen van een kredietbeoordelaar over zijn financiële status. Het kleinere Europese kredietbeoordelingsbureau Scope heeft de zogeheten outlook voor de Franse kredietwaardigheid verlaagd van stabiel naar negatief. Dat betekent dat Scope zijn oordeel over de Franse rating kan gaan verlagen, vooral vanwege zorgen over de hoge overheidsschuld.

17 uur geleden
Twitter stapt uit vrijwillige EU-overeenkomst rond desinformatie

BRUSSEL (ANP/DPA) - Twitter houdt zich niet langer aan een vrijwillige Europese gedragscode voor internetplatforms. Eurocommissaris Thierry Breton (Industrie) meldt op Twitter dat het sociale medium van Elon Musk uit de EU-overeenkomst is gestapt.

18 uur geleden