Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Belangenorganisatie: lhbti-unit in Ter Apel moet open

Belangenorganisatie: lhbti-unit in Ter Apel moet open

TER APEL (ANP) - De speciale lhbti-unit op het terrein van het aanmeldcentrum in Ter Apel moet worden opengesteld voor lhbti-asielzoekers. De kamers van deze ruimtes staan al maanden leeg, zegt de organisatie LGBT Asylum Support.

Ook bij andere azc's zouden plekken in lhbti-units leegstaan. Per unit is er plek voor acht mensen. Hoeveel units er in totaal zijn is niet duidelijk, maar het gaat zowel om plekken bij de centrale opvanglocaties (col), waar asielzoekers aankomen, als om procesopvanglocaties (pol), waar ze de verdere asielprocedure doorlopen. Dat terwijl er wel degelijk lhbti-asielzoekers zijn die zich aanmelden, zegt voorzitter Sandro Kortekaas.

"Het is onbegrijpelijk en ontoelaatbaar dat een zeer kwetsbare groep van lhbti-asielzoekers die doodsangsten uitstaan voor de ingang van azc Ter Apel, geen gebruik kunnen maken van lege kamers die juist voor hen bedoeld zijn, slechts een paar honderd meter verderop." Waarom de units precies leeg blijven, is voor de organisatie onduidelijk.

Instroombeleid

Het COA heeft aan LGBT Asylum Support laten weten dat de lhbti-units "niet bij voorbaat bestemd zijn voor lhbti-bewoners", maar dat ze worden ingericht op het moment dat er behoefte aan is bij de bewoners die op de locatie verblijven. "Binnen de logistieke crisis van dit moment (met al het menselijk leed als gevolg) is er geen speciaal instroombeleid voor lhbti-personen", zo valt te lezen in een antwoord van het COA aan de belangenorganisatie.

Behalve bij het COA heeft LGBT Asylum Support zijn eis ook neergelegd bij Jaap Velema, de burgemeester van Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, en de burgemeester van Groningen en voorzitter van de Veiligheidsregio in Groningen, Koen Schuiling.

Het is al maanden druk in het Groningse aanmeldcentrum. De afgelopen twee nachten hebben ongeveer zevenhonderd mensen buiten geslapen. De twee nachten daarvoor brachten zo'n vierhonderd mensen de nacht buiten door. De problemen ontstaan doordat asielzoekerscentra geen plek hebben en statushouders, door onder meer de vastgelopen huizenmarkt, niet doorstromen naar een woning.

Meer uit Binnenland

COA: vrijdag genoeg opvangplekken, naar verwachting zaterdag ook

TER APEL (ANP) - Alle asielzoekers die zich vrijdag in Ter Apel melden, kunnen worden opgevangen. Dat meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Vrijdag worden in totaal ruim 1900 mensen opgevangen in Ter Apel. Het COA zei eerder op de dag al te verwachten hen allemaal "een bed en onderdak" te kunnen geven. De woordvoerder zegt dat de verwachting is dat er zaterdag ook genoeg plekken zijn.

4 uur geleden
ON! spant kort geding aan tegen NPO

HILVERSUM (ANP) - Ongehoord Nederland (ON!) heeft een kort geding aangespannen tegen de Raad van Bestuur van de NPO. Advocaat Hakan Külcü van de omroep liet vrijdag weten dat een voorlopige voorziening is aangevraagd. Het kort geding richt zich op de periodieke rapportages die ON! sinds begin dit jaar moet inleveren bij de NPO.

8 uur geleden
Arnhem maakt plaats voor 200 asielzoekers, Zwolle voor 60

ARNHEM (ANP) - Arnhem maakt per onmiddellijk plaats voor tweehonderd volwassen asielzoekers. De gemeente laat vrijdagavond een schip met 95 opvangplekken afmeren aan de Rijnkade. In het weekend of in elk geval zo snel mogelijk arriveert een tweede cruiseschip, aldus een woordvoerder van de gemeente.

8 uur geleden
Zeven agenten lichtgewond geraakt tijdens Ajax - Marseille

AMSTERDAM (ANP) - Zeven politieagenten zijn donderdagavond lichtgewond geraakt tijdens hun inzet bij de voetbalwedstrijd Ajax - Olympique Marseille, meldt de politie vrijdag. Het gaat om verwondingen zoals brandwonden en gehoorschade. Een agent is in het gezicht geslagen. De agenten hebben aangifte gedaan.

10 uur geleden
OM eist 25 jaar en levenslang voor moorden Lieshout en Amsterdam

DEN BOSCH (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag een levenslange celstraf geëist tegen de 52-jarige Bill C. voor twee moorden. Tegen de 34-jarige medeverdachte Sharona de J. luidde de eis 25 jaar cel. Het tweetal staat voor de rechtbank in Den Bosch terecht voor de moord op zakenman Willem van der Willigen (70) in Lieshout, in mei 2021, en voor de moord op Benito van Ommeren (65) een maand later in Amsterdam.

10 uur geleden
Provincie: RIVM-studie stimulans voor werken aan schonere IJmond

HAARLEM (ANP) - De provincie Noord-Holland ziet in het rapport van het RIVM over Tata Steel een stimulans en bevestiging om hard te blijven werken aan een gezondere en schonere IJmond. Verder vindt de provincie dat Tata Steel de uitstoot van stoffen zo snel mogelijk moet verminderen en de staalproductie moet verduurzamen door het maken van 'groen' staal.

10 uur geleden
Advocaat Ficq vindt uitkomst RIVM-rapport Tata Steel 'shockerend'

VELSEN (ANP) - Advocaat Bénédicte Ficq noemt het rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over de kortere levensverwachting en de gezondheidsrisico's door de uitstoot van Tata Steel "shockerend". Uit het nieuwe onderzoek van het RIVM blijkt dat de emissies de levensverwachting van inwoners van Wijk aan Zee met 2,5 maand verkorten.

11 uur geleden