Bekroonde oorlogsfilm krijgt als eerste 18+ van Kijkwijzer
AMSTERDAM (ANP) - De bekroonde Tsjechische oorlogsfilm The Painted Bird wordt de eerste film in de Nederlandse bioscopen die het nieuwe advies 18+ van de Kijkwijzer krijgt. Dat heeft distributeur September Film zaterdag bekendgemaakt. De film is vanaf 15 oktober in de filmtheaters te zien.
De Kijkwijzer introduceerde begin dit jaar twee nieuwe categorieën: films kunnen tegenwoordig ook de adviezen 14 en 18 jaar krijgen. Volgens NICAM, de organisatie achter de Kijkwijzer, zijn deze nieuwe leeftijden nodig omdat het huidige media-aanbod meer dan voorheen een genuanceerde classificatie vereist voor heftige inhoud en beelden. Aan het doorvoeren van de nieuwe labels ging een lange testperiode vooraf.
Volgens NICAM hebben ouders en tieners behoefte aan meer verfijnde adviesleeftijden. Programma’s of films die nu geschikt worden bevonden vanaf 14 jaar zijn te heftig voor 12-jarigen, maar ook weer niet zodanig dat het pas geschikt is vanaf 16 jaar. Beelden met extreem geweld en harde porno worden nu geclassificeerd vanaf 18 jaar. Eerder was dat 16.
Kritiek
The Painted Bird, die vorig jaar in première ging en in de prijzen viel op het festival van Venetië, vertelt over een Joodse jongen die tijdens de Tweede Wereldoorlog bij zijn pleegmoeder in Oost-Europa woont. Als zij komt te overlijden, moet hij het alleen zien te redden. Geteisterd door honger en kou trekt het kind mishandeld en weggejaagd door de primitieve bevolking van dorp tot dorp. Ondertussen is hij getuige van het angstaanjagende geweld van de brute Russische en Duitse soldaten.
In de film zijn rollen weggelegd voor acteurs Harvey Keitel, Julian Sands, Stellan Skarsgard en Udo Kier. De film kreeg veel lof, maar ook kritiek; in Venetië liepen mensen zelfs de zaal uit vanwege het expliciete oorlogsgeweld dat wordt getoond.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft sinds juli beslag gelegd op 16.500 fatbikes uit China. Volgens de inspectie gaat het om illegale bromfietsen met het uiterlijk van een fatbike. De ILT heeft de invoer van de voertuigen in de Rotterdamse haven tegengehouden. Ook zijn er ongeveer duizend fatbikes in beslag genomen bij distributiecentra van een Nederlandse aanbieder.
13 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Behalve over asiel is tijdens de uitzonderlijk lange ministerraad afgelopen vrijdag ook stevig gediscussieerd over het Midden-Oostenbeleid van het kabinet, bevestigen bronnen na berichtgeving van de NOS. Het smaldeel van NSC wilde de tweestatenoplossing voor Israël en de Palestijnse gebieden opnemen in het regeerprogramma en daarmee waren de kabinetsleden van PVV het niet eens. Het PVV-smaldeel gaf na een harde discussie toe.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De politie heeft dit jaar tot nu toe 167 mensen aangehouden die ervan worden verdacht anderen te hebben opgelicht door zich voor te doen als agent. Dat zijn er nu al meer dan in heel vorig jaar, toen in totaal 132 mensen voor dit type misdrijf werden aangehouden, laat een woordvoerster van de politie weten. Ze verwacht dat de komende periode nog meer arrestaties zullen worden verricht, omdat veel onderzoeken nog lopen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Voor het tweede jaar op rij is vorig jaar het aantal bibliotheekleden toegenomen. Dat meldt statistiekbureau CBS na onderzoek samen met de KB, de nationale bibliotheek van ons land. In de jaren voor de coronapandemie daalde het aantal leden juist.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Twintigers hebben een hoger inkomen dan ruim tien jaar geleden, maar hebben minder vaak een koophuis. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers. In 2022 woonde 43 procent van de 29-jarigen in een koopwoning buiten het ouderlijk huis. Dat was in 2011 nog 54 procent.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De petitie tegen de btw-verhoging op boeken wordt in de Tweede Kamer tentoongesteld. Een 2 meter hoog boek van kinderboekenschrijver Francine Oomen met de fictieve titel Hoe overleef ik 21% btw op boeken? staat er centraal opgesteld.
4 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Wereldwijd worden steeds meer klimaatrechtszaken gevoerd tegen grote olie- en gasbedrijven als Shell, BP en ExxonMobil. Sinds het Klimaatakkoord van Parijs eind 2015 werd gesloten, is het aantal van dit soort zaken bijna verdrievoudigd, stellen Oil Change International en Zero Carbon Analytics in een rapport. Volgens hun inventarisatie lopen op dit moment zeker 86 gerechtelijke procedures tegen bedrijven die vooral bestaan van fossiele brandstoffen. De onderzoekers zien een groeiende "golf van klimaatzaken" ontstaan.
4 uur geleden