Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bekroonde oorlogsfilm krijgt als eerste 18+ van Kijkwijzer

Bekroonde oorlogsfilm krijgt als eerste 18+ van Kijkwijzer

AMSTERDAM (ANP) - De bekroonde Tsjechische oorlogsfilm The Painted Bird wordt de eerste film in de Nederlandse bioscopen die het nieuwe advies 18+ van de Kijkwijzer krijgt. Dat heeft distributeur September Film zaterdag bekendgemaakt. De film is vanaf 15 oktober in de filmtheaters te zien.

De Kijkwijzer introduceerde begin dit jaar twee nieuwe categorieën: films kunnen tegenwoordig ook de adviezen 14 en 18 jaar krijgen. Volgens NICAM, de organisatie achter de Kijkwijzer, zijn deze nieuwe leeftijden nodig omdat het huidige media-aanbod meer dan voorheen een genuanceerde classificatie vereist voor heftige inhoud en beelden. Aan het doorvoeren van de nieuwe labels ging een lange testperiode vooraf.

Volgens NICAM hebben ouders en tieners behoefte aan meer verfijnde adviesleeftijden. Programma’s of films die nu geschikt worden bevonden vanaf 14 jaar zijn te heftig voor 12-jarigen, maar ook weer niet zodanig dat het pas geschikt is vanaf 16 jaar. Beelden met extreem geweld en harde porno worden nu geclassificeerd vanaf 18 jaar. Eerder was dat 16.

Kritiek

The Painted Bird, die vorig jaar in première ging en in de prijzen viel op het festival van Venetië, vertelt over een Joodse jongen die tijdens de Tweede Wereldoorlog bij zijn pleegmoeder in Oost-Europa woont. Als zij komt te overlijden, moet hij het alleen zien te redden. Geteisterd door honger en kou trekt het kind mishandeld en weggejaagd door de primitieve bevolking van dorp tot dorp. Ondertussen is hij getuige van het angstaanjagende geweld van de brute Russische en Duitse soldaten.

In de film zijn rollen weggelegd voor acteurs Harvey Keitel, Julian Sands, Stellan Skarsgard en Udo Kier. De film kreeg veel lof, maar ook kritiek; in Venetië liepen mensen zelfs de zaal uit vanwege het expliciete oorlogsgeweld dat wordt getoond.

Meer uit Binnenland

Rutte: fraudeaanpak geen groot thema in beginjaren als premier

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte weerspreekt het beeld dat fraude met uitkeringen en toeslagen een groot thema was bij de vorming van zijn eerste twee kabinetten. Het ministerie van Sociale Zaken kreeg weliswaar opdracht met fraudebestrijding 180 miljoen euro te bezuinigen, maar op het grote geheel was dat volgens hem "verwaarloosbaar".

49 minuten geleden
COA: net genoeg plek in Ter Apel, opvanglocatie Leeuwarden vol

TER APEL (ANP) - Om te voorkomen dat er komende nacht mensen buiten moeten slapen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel wordt een deel van de asielzoekers woensdag overgebracht naar de zogeheten wachtkamer in Assen. Ook zijn er mensen overgeplaatst naar reguliere asielzoekerscentra in Nederland. Het WTC-complex in Leeuwarden, dat sinds dinsdag ook dient als wachtkamer voor asielzoekers, is vol, meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

53 minuten geleden
Kamerleden willen onderzoek naar NSDAP-verleden prins Bernhard

DEN HAAG (ANP) - Mark Rutte moet een onderzoek laten instellen naar het NSDAP-verleden van prins Bernhard, willen Kamerleden van D66, Partij voor de Dieren en GroenLinks-PvdA. Zij hebben dit verzoek via Kamervragen aan de demissionair premier gedaan, bevestigen ze na berichtgeving van het AD. Woensdag maakte de historicus Flip Maarschalkerweerd bekend dat hij de originele lidmaatschapskaart heeft gevonden van de NSDAP, de partij van Adolf Hitler.

1 uur geleden
Politie pakt meer dan honderd actievoerders op voor blokkade A12

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft woensdag 110 klimaatdemonstranten opgepakt op de 26e dag op rij dat de A12 in Den Haag geblokkeerd is. De actievoerders liepen wederom rond het middaguur de weg op.

1 uur geleden
Rutte gaat 'helemaal niet reageren' op onthullingen over Bernhard

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte weigert te reageren op de onthullingen over prins Bernhard en zijn lidmaatschap van de NSDAP, de partij van Adolf Hitler. Hij werd door een ANP-verslaggever expliciet om een reactie gevraagd, voorafgaand aan zijn verhoor voor de parlementaire enquêtecommissie fraudebeleid. "Daar ga ik helemaal niet op reageren", zei de demissionair premier.

2 uur geleden
De Jonge wil vanaf 2025 strengere milieuregels voor nieuwbouw

DEN HAAG (ANP) - Demissionair woonminister Hugo de Jonge wil per 1 januari 2025 strengere milieuregels voor nieuw te bouwen woningen, kantoren en andere gebouwen, schrijft hij aan de Tweede Kamer. In de praktijk moeten bouwers daardoor schonere bouwmaterialen gaan gebruiken, zoals schoner staal of baksteen. Ook worden de verschillende regionale eisen naar één landelijke norm getrokken.

2 uur geleden
Rechtbank Rotterdam probeerde vergeefs gedupeerde ouders te helpen

DEN HAAG (ANP) - Ouders die bij de rechtbank in Rotterdam het besluit van de Belastingdienst aanvochten om de kindertoeslagen terug te vorderen, kwamen op de zitting soms "met hele schoenendozen met informatie" aan. Ze werden daartoe vooraf aangemoedigd door de rechtbank zelf, omdat de afdeling Toeslagen amper informatie verstrekte over zowel het eerste besluit de toeslag "op nihil" te zetten als ook het bezwaar dat de ouders ertegen instelden.

3 uur geleden