Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bekende belegger Buffett kan weer miljardenwinst bijschrijven

Bekende belegger Buffett kan weer miljardenwinst bijschrijven

OMAHA (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De bekende Amerikaanse belegger Warren Buffett heeft in het tweede kwartaal een forse winst in de boeken kunnen zetten bij zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway. Onder de streep hield het bedrijf zo'n 36 miljard dollar over, waar een jaar terug nog sprake was van bijna 44 miljard dollar verlies.

Buffett, ook wel bekend als het 'orakel van Omaha', dankt die enorme resultaatverbetering vooral aan het feit dat de aandelen van bedrijven waarin hij belegt, zoals Apple, flink meer waard zijn geworden. Daar profiteerde Berkshire Hathaway in de eerste drie maanden van het jaar ook al van, toen de winst meer dan zes keer zo hoog uitpakte als een jaar eerder. Vorig jaar ging het juist nog erg slecht met de resultaten.

Berkshire Hathaway is al sinds de jaren zestig in handen van Buffett. De firma was aanvankelijk een textielfabrikant maar Buffett transformeerde het bedrijf in een groot zakenimperium. De inmiddels 92-jarige Amerikaan waarschuwde eerder al dat de cijfers van vorig jaar eigenlijk een vertekend beeld gaven. Berkshire Hathaway kiest namelijk voor beleggingen op de lange termijn. Koersschommelingen op kwartaal- of jaarbasis zouden in de ogen van Buffett en zijn zakenpartner Charlie Munger, die al 99 is, geen goede graadmeter zijn.

Kenners kijken bij Berkshire Hathaway daarom liever naar de operationele winst. Die kwam uit op 10 miljard dollar. Dat is het hoogste kwartaalcijfer ooit maar betekent ook weer niet zo'n enorme winstsprong ten opzichte van de meer dan 9 miljard dollar van een jaar terug. Daarbij werden de prestaties vooral vooruit geholpen door goedlopende verzekeringsactiviteiten. Dat compenseerde slechtere cijfers bij andere bedrijven waarin Buffett belangen heeft. Zo zit de belegger ook in spoorbedrijf BNSF waar de verslechterde economische omstandigheden drukten op het resultaat.

Meer uit Financieel

Herstel ASML blijft uit op Damrak na koersval

AMSTERDAM (ANP) - ASML leek donderdag te herstellen op de Amsterdamse beurs, maar het aandeel zag een kleine openingswinst weer snel verdampen en zakte 1,1 procent. De chipmachinefabrikant verloor een dag eerder zo'n 11 procent aan beurswaarde. Ook andere chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China.

3 uur geleden
Volvo verkocht meer auto's, vooral elektrisch en in Europa

STOCKHOLM (ANP) - Volvo Cars heeft in het vorige kwartaal flink meer auto's verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral in thuismarkt Europa wist de Zweedse fabrikant te profiteren, met een toename van 40 procent in het aantal verkochte wagens. Deze stijging is grotendeels toe te schrijven aan elektrische Volvo's.

4 uur geleden
Kapitaalinjectie maakt Rotterdams bedrijf grote speler chipmarkt

ROTTERDAM (ANP) - Het Rotterdamse bedrijf Nearfield Instruments heeft 135 miljoen euro opgehaald voor de ontwikkeling van geavanceerde meetsystemen voor de chipindustrie. Het bedrijf heeft het Zuid-Koreaanse techbedrijf Samsung al als klant binnengehaald.

4 uur geleden
Omzet Sligro onder druk door inflatie en slecht weer

VEGHEL (ANP) - Groothandelaar Sligro Food Group heeft in de eerste helft van dit jaar de omzet licht zien dalen en wijst daarbij op de impact van de hoge inflatie en het slechte weer op de consumentenbestedingen. Het bedrijf uit Veghel verwacht ook geen herstel van het consumentenvertrouwen en de bestedingen in de rest van dit jaar.

4 uur geleden
Winstsprong TSMC door sterke vraag naar AI-chips

HSINCHU (AFN/AFP/BLOOMBERG) - Het Taiwanese chipconcern TSMC heeft de winst in het afgelopen kwartaal met 36 procent omhoog zien gaan, boven de verwachtingen van marktkenners. Het concern profiteerde vooral van een sterke vraag naar halfgeleiders die worden gebruikt in toepassingen voor kunstmatige intelligentie (AI).

4 uur geleden
Aandacht voor chipbedrijven en rentebesluit ECB op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag vooral uit naar de chipsector en het rentebesluit in de eurozone. De chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China. Zo kelderde ASML zo'n 11 procent, waarmee de chipmachinefabrikant bijna 43 miljard euro aan beurswaarde verloor.

4 uur geleden
Meeste 10- tot 12-jarigen zijn helemaal gewend aan digitaal geld

AMSTERDAM (ANP) - De meeste kinderen van boven de tien jaar zijn al helemaal gewend aan digitaal geld. Meer dan de helft van de kinderen tussen 10 en 12 jaar weet bijna altijd hoeveel geld er op hun bankrekening staat, blijkt uit onderzoek in opdracht van ABN AMRO.

5 uur geleden