Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Behandel de boulevard als één geheel’

‘Behandel de boulevard als één geheel’

VLISSINGEN - Ze zijn er niet over te spreken, Pieter de Nooijer en Paul Sonke, dat Boulevard de Ruyter apart wordt behandeld in de nieuwe Boulevardvisie van de gemeente Vlissingen. “Hier wordt een historische vergissing gemaakt,” meent Sonke. “En dat zeggen we niet als boulevardbewoners voor ons eigen woongenot. Boulevard de Ruyter is juist een stuk van de boulevard dat veel betekent voor het toerisme en voor de stad.”

De Boulevardvisie stamt uit 2013 en is in 2018 herijkt. “Er is toen een bijeenkomst geweest met 150 boulevardbewoners,” vertelt De Nooijer. “Dat was voornamelijk een klaagzang over de verkeershinder op de boulevard. De burgemeester wilde toen een wijktafel opzetten en die is aan de slag gegaan. Dat heeft geleid tot een nieuwe Boulevardvisie en een Notitie Verkeersregime Boulevards.” In die visie en notitie werden de boulevards tot genoegen van De Nooijer en Sonke als één geheel gezien. “Die nieuwe visie vonden we erg goed,” zegt Sonke. “Strand, recreatie op de boulevard, maritieme beleving en rekening houden met de monumenten.” Over wel of geen gemotoriseerd op de boulevards worden al jaren gesteggeld, maar in de nieuwe visie zou de gehele boulevard in de zomermaanden alleen ‘s morgens tussen 8 en 12 uur bereikbaar zijn voor gemotoriseerd verkeer.

Woonstraat
De Boulevardvisie en de verkeersnotitie zijn in het najaar van 2021 voor het eerst in de gemeenteraad behandeld. Groot was de verbazing van De Nooijer en Sonke dat de verkeersnotitie plots was aangepast en auto’s toch gebruik konden blijven maken van Boulevard de Ruyter. “Boulevard de Ruyter was zomaar ineens gedegradeerd tot woonstraat, en dat is onbegrijpelijk,” aldus De Nooijer. “Boulevard de Ruyter is het oudste deel van de boulevard met juist enorm toeristisch potentieel. De maritieme beleving, de historie, het zou eerder een soort open stadsmuseum moeten worden,” vult Sonke aan.

Visies
De Nooijer en Sonke hebben verschillende deskundigen gevraagd hun visie over Boulevard de Ruyter op papier te zetten. “Onno Bakker van het Muzeeum onderstreept de maritieme beleving op Boulevard de Ruyter en ziet het als een ‘openzee museum’,” weet De Nooijer. “Ad Tramper van het Zeeuws Archief en historicus Peter van Druenen benadrukken het historische karakter van dit deel van de boulevard waar veel meer mee gedaan zou kunnen worden dan nu het geval is. Ronald den Broeder had ook een mooi punt: de kustlijn is van Vlissingen-Oost tot aan Westkapelle helemaal gereserveerd door fietsers en wandelaars. Het zou raar zijn dan uitgerekend het kleine stukje Boulevard de Ruyter niet verkeersluw wordt gemaakt.”

Formateurs

Als laatste mogelijkheid om het tij te keren hopen De Nooijer en Sonke dat het dilemma deel gaat uitmaken van de formatiebesprekingen. Sonke: “We gaan nu de mensen benaderen waarvan we denken dat ze een rol gaan spelen in de formatie van het nieuwe college. Dat is onze laatste kans om het opnieuw op de agenda te zetten, want als het op deze manier doorgaat dan wordt er een historische vergissing gemaakt.”

Meer uit Vlissingen

Jarige Watergeuzen zoeken oud-leden voor reünie

VLISSINGEN - Scoutinggroep de Watergeuzen bestaat dit jaar 75 jaar en viert dat met verschillende activiteiten, waaronder een jubileumkamp op het Scoutcentrum Zeeland in Veere dat van 31 mei tot en met 2 juni wordt gehouden. Tijdens het kamp wordt er een receptie gehouden voor oud-leden van de scoutinggroep, de Watergeuzen kunnen niet alle oud-leden bereiken en doen daarom een oproep.

1 uur geleden
Auto over de kop op A58: 18-jarige bestuurder mogelijk onder invloed van drugs

RITTHEM - Vanochtend heeft op de A58 bij Ritthem een eenzijdig ongeval plaatsgevonden. Zeker twee personen zijn ter controle naar het ziekenhuis overgebracht. Eén van hen was zwaargewond, zo meldt de politie.

4 uur geleden
Voor de vijfde keer beschieting in Vlissingen, ditmaal park Koudekerkseweg

VLISSINGEN -  Zaterdagavond is Vlissingen voor de vijfde keer opgeschrikt door een melding van een schietpartij. Er zijn door de melder knallen gehoord.

17 uur geleden
Extra controles in en rond het Middengebied vanwege reeks schietpartijen

VLISSINGEN- In en rond het Middengebied zullen vanaf vandaag extra controles plaatsvinden. Dit gebeurt naar aanleiding van de vier schietpartijen in de stad deze week. Dat meldt de gemeente Vlissingen. 

1 dag geleden
Na het in beslag nemen van een auto gaat de politie uit van een schietincident [UPDATE]

VLISSINGEN- Er is nog veel onduidelijkheid rondom het vermoedelijke schietincident dat vrijdagavond plaatsvond bij de Singel. De politie wil namelijk geen nadere mededelingen doen. Het is daardoor nog altijd niet zeker of er daadwerkelijk geschoten is en welk verband er bestaat tussen de vermeende schietpartij en een personenauto die vier uur na de melding getakeld werd bij de Van Dishoeckstraat onder toeziend oog van een forensisch onderzoeker. 

1 dag geleden
Wederom (vermoedelijke) schietpartij in Vlissingen

VLISSINGEN - De politie onderzoekt opnieuw een mogelijke schietincident in Vlissingen. Als er inderdaad geschoten is, gaat het om de vierde schietpartij in de stad een week tijd.

1 dag geleden
Zeus Hoenderop exposeert op diverse locaties in Hendrikstraat

VLISSINGEN - Kunstenaar Zeus Hoenderop exposeert op drie locaties in de Hendrikstraat: Galerie Hannelore Meijaard, Het Beeldenhuis en het Witte Huis. De drie locaties vormen volgens Hoenderop een geografische driehoek als verwijzing naar de Trans-Atlantische driehoekshandel. Hoenderops recente werk verwijst geregeld naar het slavernijverleden van Nederland, eerder maakte hij het slavernijmonument dat korte tijd op de boulevard heeft gestaan en nu in het Muzeeum op de Nieuwendijk te zien is.

2 dagen geleden