Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Begroting 2024: Veere is financieel gezond en houdt koers

Begroting 2024: Veere is financieel gezond en houdt koers

DOMBURG - Donderdag 12 oktober presenteerde de gemeente de Begroting 2024. Hierin staan plannen over hoe het geld het komende jaar wordt verdeeld en waar het vandaan komt. Veere staat er financieel goed voor. Ondanks uitdagingen en onzekerheden houdt Veere vast aan de ambities van de in mei 2022 ingezette koers.

Ondanks dat alles duurder wordt, is het gelukt om de lastenstijging voor huishoudens te beperken tot de inflatie van 4,2% (huurder) en tot 5,1% (eigenaar). Dit is inflatie en een extra stijging van de OZB met 2,5%. De lasten voor niet-woningen stijgen naast de inflatie en de verhoging van de 2,5% OZB ook met 8% (eigenarentarief) en 6% (gebruikerstarief). Dit komt deels door het dichten van een tekort in de algemene uitkering van het Rijk.

Investeringen
Door de financieel gezonde positie kunnen de huidige ambities doorgaan mét extra investeringen. De gemeente investeert de komende jaren in het beheer van wegen en groen. Ook gaat men nieuwbouw van betaalbare woningen versnellen, investeert men in het verbeteren van de dienstverlening en verduurzaamt men brandweerkazernes.

Evenwicht
Financieel gezond betekent een begroting die meer jaren in evenwicht is. Door minder geld van het Rijk koerst Veere net als andere gemeenten aan op tekorten in 2026 en 2027, ook wel ravijnjaren genoemd. De organisatie wacht af of het Rijk snel structureel meer financiële zekerheid biedt.

Gemeenteraad beslist
Het Veerse college van burgemeester en wethouders maakt de begroting. De Begroting 2024 werd op donderdag 12 oktober aangeboden aan de Veerse gemeenteraad. De gemeenteraad beslist in november over de Begroting 2024.

Hoofdlijnenakkoord ‘Veere breed verbinden’
In mei 2022 werd het Hoofdlijnenakkoord ‘Veere breed verbinden’ gepresenteerd met de ambitie om te investeren in: verbetering van de dienstverlening, voorrang voor wonen, duurzaamheid, versterking van de ambtelijke organisatie, een gedragen parkeerbeleid en een gezond financieel beleid. Deze onderwerpen zijn de basis voor de Begroting 2024.

De begroting vindt u op https://veere.begrotingonline.nl/programmabegroting-2023.

Meer uit Middelburg

Dennis Roobeek benoemt als nieuwe directeur-bestuurder Christelijke Scholengemeenschap Walcheren

De Raad van Toezicht benoemt met ingang van 1 augustus 2024 Dennis Roobeek als nieuwe directeur-bestuurder van de Christelijke Scholengemeenschap Walcheren (CSW). Hij volgt daarmee Christine Hylkema op. Zij vervult deze rol op dit moment op interim basis.

4 minuten geleden
Donderdag 16 mei vogelexcursie Sint Laurense Weihoek

Het Polderhuis in Westkapelle en de Vogelwerkgroep Walcheren (VWG) slaan de handen ineen en organiseren verschillende vogelexcursies naar het natuurgebied Weihoek (Sint Laurens). Omdat de vogels gewend zijn aan voorbijgangers, laten ze zich van dichtbij bestuderen. Tijdens de wandelexcursie (circa 2,5 - 3 uur) neemt een ervaren gids geïnteresseerden mee naar de Sint Laurense Weihoek, een topgebied voor veel verschillende weidevogels.

1 uur geleden
Team V presenteert vrijdag 17 mei hun eerste publieksprogramma in de Vleeshal

MIDDELBURG - Maart 2024 ging het nieuwe programma van Vleeshal, Team V, van start. Het team bestaat uit een groep diverse en creatieve jongeren met een passie voor hedendaagse kunst. Ze worden gecoacht en begeleidt door het Vleeshal-team en leren over alle aspecten van het werken in een professionele kunstinstelling. Het komende jaar krijgt Team V een unieke kans om een kijkje achter de schermen te nemen tijdens Vleeshal-projecten, terwijl ze publieksprogramma's creëren en in contact komen met kunstenaars, experts en een breed scala aan publiek. Door hen een eigen publieksprogramma te laten organiseren in relatie tot tentoonstelling in de Vleeshal, ontstaat ruimte voor jonge stemmen. 

3 uur geleden
Grote kans op licht wisselvallig lenteweer tijdens de Pinksterdagen

Het is deze dagen heerlijk lenteweer met hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Richting de Pinksterdagen lijkt de temperatuur echter wat in te leveren. Koud wordt het niet. De maxima komen waarschijnlijk uit tussen 16 en 20 graden. De wisselvalligheid neemt deze week flink toe en ook tijdens de Pinksterdagen lijken we het niet geheel droog te houden.

7 uur geleden
Geslaagde plantjesmarkt bij Speelhof Hoogerzael

MIDDELBURG - Speelhof Hoogerzael, de groene oase in de Middelburgse wijk de Griffioen, kleurde zaterdag 11 mei extra groen tijdens de plantjesmarkt.

1 dag geleden
Subsidieregeling hergebruik leegstaande panden geopend

MIDDELBURG/DOMBURG - De subsidieregeling Hergebruik Leegstaande Panden is bedoeld voor hergebruik van leegstaande panden. Dit kunnen beeldbepalende panden zijn of beeldverstorende verpauperde panden. Voor beeldverstorende panden is sloop en herbestemming van de locatie een mogelijkheid. De subsidieregeling Hergebruik Leegstaande Panden (HELP) heeft als doel beeldbepalende of beeldverstorende leegstaande panden opnieuw te gebruiken. Daarmee levert het een bijdrage aan de kwaliteit van de leefomgeving.

1 dag geleden
Protestactie studenten in centrum Middelburg

MIDDELBURG - Studenten hebben maandagochtend in Middelburg een protestactie gehouden om aandacht te vragen voor de situatie in Gaza.De studenten verzamelden zich bij de Lange Noordstraat, in de buurt van het University College Roosevelt. Nadat rond 11.00 uur melding was gemaakt van een mogelijke demonstratie gingen handhavers van de gemeente Middelburg samen met politieagenten poolshoogte nemen.De groep, die bestond uit zo'n vijftien personen, viel al snel uiteen zodat er verder niet ingegrepen hoefde te worden.

1 dag geleden