
Begin kwartaalcijferseizoen op aandelenbeurzen
AMSTERDAM (ANP) - Het cijferseizoen gaat deze week weer beginnen op de aandelenbeurzen. De aandacht van beleggers zal daarbij vooral uitgaan naar de prestaties van de grote Amerikaanse banken in het derde kwartaal en de verwachtingen voor de komende tijd. Op de beurs in Amsterdam staan resultaten gepland van verschillende bedrijven, waaronder omzetcijfers van maaltijdbezorger Just Eat Takeaway. Daarnaast blijft de energiesector in de schijnwerpers staan, door de sterk stijgende prijzen voor olie en gas.
De banken JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Citigroup, Bank of America, Wells Fargo en Morgan Stanley openen de boeken over de afgelopen periode. Ook luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines en de grote vermogensbeheerder BlackRock komen met kwartaalpublicaties.
In Amsterdam gaat de belangstelling behalve naar Just Eat Takeaway ook uit naar cijfers van navigatiedienstverlener TomTom, uitbater van snellaadstations Fastned, chipbedrijf RoodMicrotec, toeleverancier aan apotheken Fagron en beddenverkoper Beter Bed. Het Franse luxebedrijf LVMH meldt eveneens kwartaalgegevens.
Macro-economische agenda
De macro-economische agenda is vrij goed gevuld. Zo komen er verschillende economische cijfers uit het Verenigd Koninkrijk, China, de Verenigde Staten en de eurozone. Het gaat onder meer om inflatie, handel en consumentenvertrouwen. In Duitsland wordt informatie gemeld over het beleggersvertrouwen. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) komt met economische vooruitzichten.
De energiemarkt houdt de gemoederen flink bezig. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg vrijdag nog voor het eerst sinds 2014 even boven de 80 dollar. Door de grote vraag naar olie vanwege het sterke economische herstel van de coronacrisis en het beperkte aanbod worden de prijzen aangejaagd. Ook de gasprijzen zitten sterk in de lift. Oliekartel OPEC en het Internationaal Energie Agentschap (IEA) brengen deze week rapporten naar buiten.
Grillig verloop
De handel op de beurzen liet vorige week een grillig verloop zien door onzekerheid over de inflatie en het schuldenplafond in de VS. Vrijdag kwam ook het Amerikaanse banenrapport naar buiten, dat veel zwakker uitviel dan verwacht. Dat zorgde weer voor onzekerheid over het monetair beleid van de Federal Reserve, de koepel van centrale banken in de VS.
De AEX-index op Beursplein 5 eindigde vrijdag 0,7 procent lager op 772,05 punten. De markten elders in Europa lieten een wisselend beeld zien. Wall Street ging met kleine koersverliezen het weekend in.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Zes bagageafhandelingsbedrijven op Schiphol krijgen een boete van de Arbeidsinspectie als zij niet voldoen aan de eisen om het personeel te ontlasten. De inspectie stelde de bedrijven een last onder dwangsom in het vooruitzicht. Als zij niets doen gaat die dwangsom over vijftien dagen in. De boetes verschillen per bedrijf, de hoogste is 65.000 euro per maand.
19 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Veel mensen met een laag inkomen en een hoge energierekening maken geen aanspraak op de energietoeslag die gemeenten verstrekt hebben. Daarop wijst belangenorganisatie de Woonbond na honderden meldingen van huurders die door de staat van hun woning grote moeite hebben om op energiekosten te besparen.
35 minuten geledenSTOCKHOLM (ANP) - De Zweedse producent van autogordels, airbags en andere veiligheidssystemen voor auto's Autoliv schrapt wereldwijd 6000 banen en wil ook vestigingen sluiten. Het bedrijf heeft ook een vestiging in het Brabantse Boxtel, maar het is nog niet duidelijk of daar banen in gevaar komen en zo ja hoeveel. Autoliv was niet direct bereikbaar voor commentaar.
37 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging donderdag licht omlaag door koersverliezen bij de chipbedrijven ASML, Besi en ASMI. Door de hernieuwde rentezorgen staat de techsector onder druk. De vrees dat de Amerikaanse centrale bank mogelijk toch nog niet klaar is met het verhogen van de rente laaide namelijk weer op na een onverwachte renteverhoging van de Canadese centrale bank. Hogere rentetarieven zijn met name slecht voor de waarderingen van snelgroeiende chip- en techbedrijven.
1 uur geledenSTUTTGART (ANP/DPA) - Een meerderheid van de Duitsers is niet bang dat hun baan in gevaar komt omdat ze volledig worden vervangen door kunstmatige intelligentie. Dat meldt advies- en accountantsbureau E&Y op basis van onderzoek. Daaruit kwam naar voren dat 67 procent van de ondervraagden geen angst heeft dat ze worden vervangen door machines of technologie.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag onder meer uit naar de techbedrijven. Door de hernieuwde rentezorgen komt de techsector mogelijk onder druk te staan. De vrees dat de Amerikaanse centrale bank mogelijk toch nog niet klaar is met het verhogen van de rente laaide weer op na een onverwachte renteverhoging van de Canadese centrale bank. Hogere rentetarieven zijn met name slecht voor de waarderingen van snelgroeiende techbedrijven. De Amerikaanse techbeurs Nasdaq sloot daardoor woensdag al ruim 1 procent lager.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - Vakbond CNV en studentenorganisatie Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) willen dat studenten die stage lopen verplicht een vergoeding moeten krijgen. Dat is nu nog lang niet altijd het geval, terwijl studenten door de stage vaak geen bijbaantje meer kunnen aanhouden en er dus qua geld op achteruit gaan. Ook willen CNV en ISO dat de stagevergoeding voor studenten op het mbo, hbo en de universiteit gelijk wordt getrokken. Ze zijn een petitie gestart.
2 uur geleden