Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beeldmakers naar rechter om vergoeding beelden op sociale media

Beeldmakers naar rechter om vergoeding beelden op sociale media

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse auteursrechtorganisatie Pictoright sleept Meta voor de rechter om te eisen dat beeldmakers een eerlijke vergoeding krijgen voor het gebruik van hun beelden op Facebook en Instagram. Daar hebben ze volgens Pictoright recht op, maar Meta zou de wettelijke verplichtingen niet nakomen.

"We zien geen andere optie dan naar de rechter te stappen", zegt Hanneke Holthuis, hoofd juridische zaken bij de organisatie die in Nederland de belangen behartigt van Nederlandse en buitenlandse beeldmakers en hun erven. Nadat de Nederlandse Auteurswet in 2021 is aangepast aan Europese regelgeving, is Meta volgens Pictoright verplicht om toestemming te krijgen bij het uploaden van auteursrechtelijk beschermde content van professionele fotografen, ontwerpers, architecten en beeldend kunstenaars.

Het auteursrecht wordt volgens Holthuis geschonden zodra iemand een plaatje post op sociale media van een schilderij in een museum, of bijvoorbeeld een foto uploadt die door een professionele fotograaf is gemaakt. In totaal gaat het alleen in Nederland al om vele miljoenen afbeeldingen, zegt Holthuis. "Het is niet wenselijk of haalbaar om dat de individuele Facebook- of Instagram-gebruiker aan te rekenen. Meta is daarom verantwoordelijk voor de inbreuk van het auteursrecht."

Pictoright eist in ieder geval een voorschot van 2,5 miljoen euro van Meta. Er is volgens de organisatie meer informatie nodig om te bepalen hoe groot het totale bedrag is dat Meta verschuldigd zou zijn aan de meer dan 100.000 makers die Pictoright wereldwijd naar eigen zeggen vertegenwoordigt.

Meer uit Financieel

Vakbond ziet zo'n 60 werknemers Aviko staken om cao-conflict

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV bestempelt de stakingen bij Aviko in Lomm en Steenderen als een succes. Volgens vakbondsbestuurder Robert Wonnink deden in totaal zestig tot zeventig werknemers van de aardappelspecialist mee aan de acties.

29 minuten geleden
Week na beursrecords gaat aandacht belegger uit naar inflatie

AMSTERDAM (ANP) - De komende beursweek maakt duidelijk of de recordreeks op de internationale aandelenmarkten een vervolg krijgt. In New York bereikten de Dow-Jonesindex en S&P 500 afgelopen week hun hoogste niveau ooit, onder andere dankzij beter dan verwachte cijfers van chipbedrijf Nvidia. Nu gaat de aandacht uit naar de kwartaalresultaten van een aantal grote bedrijven, maar ook nieuwe inflatiecijfers kunnen het gemoed van beleggers beïnvloeden.

1 uur geleden
WTO richt miljoenenfonds op om vrouwelijke ondernemers te steunen

GENÈVE (ANP/AFP) - De Wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft een fonds opgericht voor hulp aan vrouwelijke ondernemers in armere landen bij het digitaliseren van hun bedrijf. Voor het initiatief is 50 miljoen dollar beschikbaar.

2 uur geleden
Britse premier pleit voor afpakken bevroren Russische tegoeden

LONDEN (ANP/RTR/DPA) - Westerse landen moeten meer durf tonen in de economische strijd tegen Rusland en bijvoorbeeld bevroren tegoeden afpakken. Dat stelt de Britse premier Rishi Sunak in een opiniestuk in de Sunday Times.

3 uur geleden
Vakbond pleit voor dialoog over uitbreiding Duitse Tesla-fabriek

BERLIJN (ANP) - Tesla en inwoners van het Duitse plaatsje Grünheide moeten met elkaar in gesprek over de uitbreiding van een fabriek van de elektrische-autoproducent. Dat zegt de machtige vakbond voor metaalwerkers IG Metall nadat inwoners van de gemeente bij Berlijn tegen de uitbouw van de fabriek hadden gestemd. De vakbond zelf is voorstander van uitbreiding en hoopt dat Tesla zorgen van omwonenden weg kan nemen.

6 uur geleden
's Werelds grootste lng-exporteur Qatar voert gaswinning op

DOHA (ANP/RTR) - QatarEnergy voert de productie van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) verder op. Het Qatarese staatsbedrijf is van plan 16 miljoen ton lng per jaar extra te winnen uit een groot gasveld in de Perzische Golf.

7 uur geleden
Chinese drankenmiljardair Zong Qinghou (79) overleden

HANGZHOU (ANP/AFP) - Zong Qinghou, de voormalig rijkste man van China, is overleden. Hij stierf zondagochtend op 79-jarige leeftijd nadat "behandeling voor een aandoening niet bleek aan te slaan", meldt zijn bedrijf op het sociale medium Weibo. Zong was de oprichter van het drankenconglomeraat Wahaha. Chinese media meldden eerder al dat hij ziek was, zonder te specificeren waar hij aan leed.

8 uur geleden