Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beelden over Oekraïne roepen herinneringen op

Beelden over Oekraïne roepen herinneringen op

GOES - Tweeëntachtig jaar geleden, op 14 mei 1940 capituleerde het Nederlandse leger in de strijd tegen de Duitse aanvallers. In Zeeland ging de strijd verder omdat Franse en Engelse hulptroepen, als deel van een geallieerd plan er de strijd wilden voortzetten. In een latere fase werd een aanzienlijke Belgische troepenmacht op de linkerflank van hun verdediging in Zeeuws-Vlaanderen ingezet. Na een periode van onzekerheden, spanningen, honderden doden en veel oorlogsschade was geheel Zeeland na 3 weken strijd, op 28 mei in Duitse handen.

Nog weinig Zeeuwen hebben daarover nog actieve herinneringen. Hun nazaten kennen hun verhalen over vooral de evacuaties. Een enkele foto getuigt. Die emotievolle tijden herleven bij het zien van de televisiebeelden over ontredderde vluchtelingen in Oekraïne. Wegvluchten uit een vertrouwde omgeving zonder perspectief... In de publicatie “Zeeland 1940, bewogen dagen van 10-27 mei” wordt verslag gedaan. Het begint met de gebeurtenissen vanaf de mobilisatie in 1939. De beschrijvingen over de militaire gebeurtenissen in Zeeland geven een overzicht over de militaire en civiele gebeurtenissen en de bestuurlijke chaos. Na een periode van traumatische onzekerheden werd gecapituleerd en begon een moeizame perioden bij het verwerken van persoonlijk en materieel verlies. Daarover wordt tot eind 1940 completerend gepubliceerd, inbegrepen onderwerpen zoals begane militaire misdrijven, de vestiging van het Duits bestuur, het regionaal bestuur onder curatele en de economische opleving overal in Zeeland. Na onderzoek in Duitse, Franse, Belgische en Nederlandse archieven ontstond inzicht en samenhang. Door de veelheid aan authentieke informatie is vanwege de leesbaarheid gekozen om de gebeurtenissen thematisch en per ‘eiland’ te beschrijven. Zie ook https://www.zeeland1940.com.. “Zeeland 1940, bewogen dagen van 10 - 27 mei”, 512 p, €32,90, ISBN 9789080113206 is te verkrijgen bij de plaatselijke boekhandels.

Meer uit Beveland

Voorgedragen burgemeester Cees van den Bos: 'Goes is een kans die ik niet kan laten lopen'

GOES - Hij is het niet, maar Cees van den Bos klinkt al aardig ingeburgerd als Goesenaar. De burgemeester van Urk is voorgedragen als burgervader van Goes en hij blijkt de gemeente goed te kennen. “Ik heb een Schouws accent, want ik ben geboren en getogen op Schouwen-Duiveland, maar ik hou van Goes en kan niet wachten om er aan de slag te gaan", vertelt de 43-jarige Van den Bos. “Ik heb op de havo gezeten in Goes en er meerdere stages gelopen. Met mijn gezin bezoek ik Goes ook regelmatig. De gemeente heeft zoveel plussen dat ik deze kans niet kon laten lopen", zegt hij over de vacature die vrijkwam nadat Margo Mulder in juni vertrok als burgemeester van Goes.

7 uur geleden
Treinenclub houdt vrijdagavond lezing in Goes

GOES - De NVBS, vereniging van spoor- en tramliefhebbers, organiseert vrijdag 8 december in hotel Terminus in Goes een lezing. Jan Strooband gaat in op 'Turkije voordat de toeristenstroom op gang kwam'.

12 uur geleden
'Een Suikerbieten sage' eert Zeeuws cultureel erfgoed

COLIJNSPLAAT - Met haar oma trots toekijkend heeft fotografe Janne van Gilst in zorgcentrum Cleijenborch in Colijnsplaat 'Een Suikerbieten sage' geopend. Deze expositie, die het Zeeuwse erfgoed van de suikerbiet eert, maakte Van Gilst samen met de leerlingen van de plaatselijke basisschool Het Stelleplankier. Zij spraken ouderen, onder wie Van Gilsts oma, over hun herinneringen aan de suikerbietenteelt. “Deze tentoonstelling is een mooi voorbeeld van hoe kunst verbindt", zei de Noord-Bevelandse cultuurwethouder Yvonne Maas, die de expo met kinderburgemeester Noor opende. In januari reist een uitgebreide versie van 'Een Suikerbieten sage' door naar de bibliotheek in Middelburg.

13 uur geleden
Energiecoaches helpen mensen aan huis

25 energiecoaches zijn in de gemeenten Borsele, Goes, Noord-Beveland, Kapelle en Reimerswaal beschikbaar om langs te komen bij mensen voor hulp bij energie besparen. Tot en met eind 2025 zet het team van vrijwillige coaches zich in om energiearmoede te bestrijden en kosteloos helpen ze iedereen die behoefte heeft aan hulp met energiekosten besparen en het huis verduurzamen.

20 uur geleden
Brand in auto aan de Patijnweg in Goes

GOES - Maandagavond heeft er brand gewoed in een auto aan de Patijnweg in Goes. De brand ontstond onder de motorkap van het voertuig. Brandweerlieden hadden het vuur gelukkig snel onder controle. Het voertuig stond op het moment dat bestuurder de brand opmerkte voor de stoplichten te wachten.

1 dag geleden
Goes voert tweede controle leegstaande panden uit

GOES - De gemeente Goes controleerde donderdagavond voor de tweede keer onverklaarbaar leegstaande panden. 'In drie woningen woonden arbeidsmigranten', laat de gemeente Goes weten. 'Er volgt een onderzoek of bewoning in deze huizen is toegestaan.'

1 dag geleden
Minder treinen en vertraging door verzakt spoor

VLISSINGEN - Er rijden minder treinen op het traject van Vlissingen naar Roosendaal vanwege verzakkingen in het spoor. Daarnaast moeten reizigers rekening houden met 30 minuten vertraging.

1 dag geleden