Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beelden over Oekraïne roepen herinneringen op

Beelden over Oekraïne roepen herinneringen op

GOES - Tweeëntachtig jaar geleden, op 14 mei 1940 capituleerde het Nederlandse leger in de strijd tegen de Duitse aanvallers. In Zeeland ging de strijd verder omdat Franse en Engelse hulptroepen, als deel van een geallieerd plan er de strijd wilden voortzetten. In een latere fase werd een aanzienlijke Belgische troepenmacht op de linkerflank van hun verdediging in Zeeuws-Vlaanderen ingezet. Na een periode van onzekerheden, spanningen, honderden doden en veel oorlogsschade was geheel Zeeland na 3 weken strijd, op 28 mei in Duitse handen.

Nog weinig Zeeuwen hebben daarover nog actieve herinneringen. Hun nazaten kennen hun verhalen over vooral de evacuaties. Een enkele foto getuigt. Die emotievolle tijden herleven bij het zien van de televisiebeelden over ontredderde vluchtelingen in Oekraïne. Wegvluchten uit een vertrouwde omgeving zonder perspectief... In de publicatie “Zeeland 1940, bewogen dagen van 10-27 mei” wordt verslag gedaan. Het begint met de gebeurtenissen vanaf de mobilisatie in 1939. De beschrijvingen over de militaire gebeurtenissen in Zeeland geven een overzicht over de militaire en civiele gebeurtenissen en de bestuurlijke chaos. Na een periode van traumatische onzekerheden werd gecapituleerd en begon een moeizame perioden bij het verwerken van persoonlijk en materieel verlies. Daarover wordt tot eind 1940 completerend gepubliceerd, inbegrepen onderwerpen zoals begane militaire misdrijven, de vestiging van het Duits bestuur, het regionaal bestuur onder curatele en de economische opleving overal in Zeeland. Na onderzoek in Duitse, Franse, Belgische en Nederlandse archieven ontstond inzicht en samenhang. Door de veelheid aan authentieke informatie is vanwege de leesbaarheid gekozen om de gebeurtenissen thematisch en per ‘eiland’ te beschrijven. Zie ook https://www.zeeland1940.com.. “Zeeland 1940, bewogen dagen van 10 - 27 mei”, 512 p, €32,90, ISBN 9789080113206 is te verkrijgen bij de plaatselijke boekhandels.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Beveland

Kom naar de Dag van het Landschapspark

BORSELE - Pak je fiets en doe mee met de agrarische fietstocht op 4 juni met streekproeverijen, wandel met een gids of stap in de stoomtrein en ga mee terug in de tijd.

19 uur geleden
Pam Lijdsman uit Kortgene voelt zich ‘ander mens’ door publicatie eerste boek

KORTGENE - Pam Lijdsman uit Kortgene schrijft al een groot deel van haar leven. Nu is op haar 66e haar eerste, deels autobiografische boek uitgekomen: ‘Gekke jij’. “Ik heb er lang aan geschreven en nu het boek af is, voel ik me heel anders.”

1 dag geleden
Persoon belandt in sloot Sinoutskerkseweg

’S-HEER ABTSKERKE – De brandweer en ambulance zijn vannacht uitgerukt voor een persoon die in een sloot is geraakt. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht.

1 dag geleden
Lezing over ‘De Zeeuwse Lijn’ op vrijdag 10 juni

GOES - Jan van der Male geeft een lezing over ‘de Zeeuwse Lijn’ op vrijdag 10 juni om 19.30 uur in buurthuis De Pit in Goes-Zuid. 

1 dag geleden
Politieauto botst op zwanger hert

GOES - Een politiebus is vannacht op de A256 op een overstekend hert gereden. Het moederhert en twee babyhertjes overleefden de klap niet.

1 dag geleden
Gewonde bij ongeval in woonwinkel Goes aan de Marconistraat

GOES - In een winkel bij de woonboulevard in Goes is gisteravond iemand gewond geraakt toen hij bekneld was komen te zitten. Het slachtoffer raakte voor zover bekend niet ernstig gewond.

2 dagen geleden
Automobilist ramt verkeersbord en rijdt van talud Nieuwdorp op Julianaweg

NIEUWDORP - Een automobilist is gisterochtend bij Nieuwdorp tegen een groot verkeersbord gereden om vervolgens van een talud te rijden en in de bosjes tot stilstand te komen. Het slachtoffer is met spoed naar het ziekenhuis gebracht.

2 dagen geleden