Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Beeld oud-president Jackson doelwit demonstranten Washington'

'Beeld oud-president Jackson doelwit demonstranten Washington'

WASHINGTON (ANP/AFP/DPA) - Demonstranten in de Amerikaanse hoofdstad Washington hebben dinsdag geprobeerd een standbeeld van oud-president Andrew Jackson in een park voor het Witte Huis neer te halen.

Volgens CNN trachtten actievoerders het beeld in Lafayette Square door middel van touwen van zijn sokkel te trekken. Op videobeelden is te zien dat de politie de demonstranten daarop terugdringt. De aanwezige journalisten zouden door de US Secret Service, de Amerikaanse geheime dienst, geïnstrueerd zijn het Witte Huis-terrein onmiddellijk te verlaten, aldus CNN.

In veel landen, waaronder de VS, het Verenigd Koninkrijk en Nederland, is de roep om beelden van kolonisatoren en slavenhandelaren te verwijderen luider geworden. Wereldwijd zijn er demonstraties tegen racisme sinds de zwarte Amerikaan George Floyd een paar weken geleden stierf nadat een agent minutenlang met een knie op zijn nek had gedrukt.

Zevende president

Andrew Jackson was van 1829 tot 1837 de zevende president van de Verenigde Staten. Het standbeeld in Washington stelt hem te paard voor. Onder Jackson werd in 1830 de Indian Removal Act aangenomen, die als doel had de inheemse bevolking uit gebieden in het zuiden van de VS te verdrijven en hervestigen. Ook bezat Jackson gedurende zijn leven meer dan vijfhonderd slaven. Maandag werd in Jacksonville (Florida) een standbeeld van de voormalig president beklad, meldden lokale media.

President Donald Trump heeft kritiek geuit op de demonstranten die het op het beeld in Washington gemunt hadden. "Talloze mensen gearresteerd voor het schandalige vandalisme in Lafayette Park van het prachtige standbeeld van Andrew Jackson", schreef Trump op Twitter. Ook waarschuwde de president dat op dergelijk vandalisme celstraffen staan.

Meer uit Buitenland

Japanner omgekomen in Oekraïne die voor Rusland vocht

KYIV (ANP/AFP) - In Oekraïne is vorige maand mogelijk voor de eerste keer een Japanse staatsburger omgekomen terwijl hij er aan de zijde van Rusland vocht, heeft de Japanse regering dinsdag bekendgemaakt.

29 minuten geleden
Harris heeft genoeg steun van gedelegeerden voor nominatie

WASHINGTON (ANP) - Vicepresident Kamala Harris heeft maandag genoeg gedelegeerden achter zich geschaard om de Democratische presidentiële nominatie binnen te halen, zegt haar campagneteam aan persbureau Reuters. Daarmee neemt de oud-hoofdaanklager van Californië het zo goed als zeker op tegen Donald Trump in de presidentsverkiezing op 5 november.

2 uur geleden
Biden dinsdag terug naar Witte Huis

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden keert dinsdag terug naar het Witte Huis, na bijna een week in zijn persoonlijke residentie waar hij herstelde van covid en voor het eerst sinds hij zijn herverkiezingscampagne staakte.

3 uur geleden
Democratische partij belooft uiterlijk 7 augustus presidentskandidaat

WASHINGTON (ANP) - Uiterlijk 7 augustus, nog voor de Democratische partijconventie, wordt duidelijk wie de nieuwe presidentskandidaat van de partij wordt. Dat zei de voorzitter van het partijbestuur Jaime Harrison maandagavond.

3 uur geleden
VS waarschuwen voor samenwerking Rusland en China bij Noordpool

WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse Ministerie van Defensie waarschuwt voor toenemende samenwerking tussen Rusland en China in het Noordpoolgebied, nu klimaatverandering de regio ontsluit voor grotere concurrentie over maritieme routes en hulpbronnen. Dat zegt het Pentagon in een nieuw beleidsdocument.

4 uur geleden
Harris wil van recht op abortus prioriteit maken in campagne

WASHINGTON (ANP) - Kamala Harris wil in haar komende kiescampagne prioriteit geven aan het recht op abortus, strengere wapenwetgeving en het versterken van de middenklasse. Dat zei de Amerikaanse vicepresident tijdens een toespraak in haar campagnehoofdkwartier.

6 uur geleden
Ik ga campagne voeren voor Harris, zegt Biden

WASHINGTON (ANP) - Joe Biden gaat campagne voeren voor vicepresident Kamala Harris en heeft zijn campagnestaf opgeroepen om haar te steunen als Democratische kandidaat voor de verkiezingen in november. Dat zei de Amerikaanse president in een telefoongesprek met zijn team maandag, dat voor iedereen was te horen voorafgaand aan een speech van Harris.

6 uur geleden