
'Beeld oud-president Jackson doelwit demonstranten Washington'
WASHINGTON (ANP/AFP/DPA) - Demonstranten in de Amerikaanse hoofdstad Washington hebben dinsdag geprobeerd een standbeeld van oud-president Andrew Jackson in een park voor het Witte Huis neer te halen.
Volgens CNN trachtten actievoerders het beeld in Lafayette Square door middel van touwen van zijn sokkel te trekken. Op videobeelden is te zien dat de politie de demonstranten daarop terugdringt. De aanwezige journalisten zouden door de US Secret Service, de Amerikaanse geheime dienst, geïnstrueerd zijn het Witte Huis-terrein onmiddellijk te verlaten, aldus CNN.
In veel landen, waaronder de VS, het Verenigd Koninkrijk en Nederland, is de roep om beelden van kolonisatoren en slavenhandelaren te verwijderen luider geworden. Wereldwijd zijn er demonstraties tegen racisme sinds de zwarte Amerikaan George Floyd een paar weken geleden stierf nadat een agent minutenlang met een knie op zijn nek had gedrukt.
Zevende president
Andrew Jackson was van 1829 tot 1837 de zevende president van de Verenigde Staten. Het standbeeld in Washington stelt hem te paard voor. Onder Jackson werd in 1830 de Indian Removal Act aangenomen, die als doel had de inheemse bevolking uit gebieden in het zuiden van de VS te verdrijven en hervestigen. Ook bezat Jackson gedurende zijn leven meer dan vijfhonderd slaven. Maandag werd in Jacksonville (Florida) een standbeeld van de voormalig president beklad, meldden lokale media.
President Donald Trump heeft kritiek geuit op de demonstranten die het op het beeld in Washington gemunt hadden. "Talloze mensen gearresteerd voor het schandalige vandalisme in Lafayette Park van het prachtige standbeeld van Andrew Jackson", schreef Trump op Twitter. Ook waarschuwde de president dat op dergelijk vandalisme celstraffen staan.
Meer uit Buitenland
ISLAMABAD (ANP/AFP) - Het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken stelt dat India "twee kernmachten dichter bij een groot conflict" brengt. De spanningen tussen de landen, die allebei over nucleaire wapens beschikken, zijn de afgelopen weken opgelopen tot het hoogste niveau in jaren.
13 minuten geledenNEWCASTLE (ANP) - In Noord-Engeland zijn twee mannen schuldig bevonden aan het omkappen van een beroemde boom, meldt de BBC. Het vellen van de 'Sycamore Gap Tree' leidde twee jaar geleden tot veel woede en verdriet.
22 minuten geledenVATICAANSTAD (ANP/RTR) - De nieuwe paus Leo heeft in de Sixtijnse Kapel zijn eerste mis gehouden. Hij ging voor in het gebed voor alle kardinalen, die hem donderdag in diezelfde zaal kozen als leider van de Rooms-Katholieke Kerk.
52 minuten geledenOSLO (ANP) - Ook de Verenigde Staten vinden nu dat er een staakt-het-vuren moet komen voordat het overleg over het beëindigen van de oorlog van Rusland tegen Oekraïne verder kan, zeggen Noord-Europese leiders. Bovendien zouden de VS volgens hen bereid zijn tot sancties als Moskou niet instemt met een staakt-het-vuren. Oekraïne zegt al langer dat er pas te onderhandelen valt als Rusland akkoord gaat met het Amerikaanse plan voor een bestand van dertig dagen.
1 uur geledenGAZA-STAD (ANP/RTR) - Mike Huckabee, de Amerikaanse ambassadeur in Israël, meldt dat er een nieuw mechanisme komt om humanitaire hulp te verlenen in de Gazastrook. Israël, dat al ruim twee maanden alle noodhulp blokkeert, zal geen rol spelen bij de leveringen, maar wel bij de veiligheid in het gebied. Ook Hamas zou buiten de regeling worden gehouden.
1 uur geledenMOSKOU (ANP) - Rusland heeft drones getoond tijdens de militaire parade in Moskou, ter ere van de Dag van de Overwinning. Het is volgens Russische staatsmedia voor het eerst dat dergelijke technologie op deze manier is gepresenteerd.
2 uur geledenMOSKOU (ANP/AFP) - Rusland viert dat tachtig jaar geleden nazi-Duitsland werd verslagen in de Tweede Wereldoorlog. Net als voorgaande jaren vindt de grootste militaire parade plaats in Moskou. Die optocht is inmiddels bezig in het bijzijn van president Vladimir Poetin en buitenlandse leiders.
3 uur geleden