
Bedrijven willen opiatencrisis schikken voor 26 miljard dollar
NEW YORK (ANP/RTR/DPA/BLOOMBERG) - Farmaceut Johnson & Johnson en drie andere bedrijven willen 26 miljard dollar neertellen om de Amerikaanse opiatencrisis te schikken, omgerekend zo'n 22 miljard euro. Die al jaren spelende zaak gaat om verslavende medicijnen. Opiaten zijn zware pijnstillers. De bedrijven willen met hun schikkingsvoorstel een einde maken aan claims van een reeks Amerikaanse staten en lagere overheden.
Talloze Amerikanen zijn verslaafd aan de morfineachtige middelen als oxycodon en fentanyl. Sinds 1999 zou overmatig gebruik van de middelen al aan honderdduizenden mensen in de Verenigde Staten het leven hebben gekost.
Johnson & Johnson, de laatste tijd vooral bekend van het coronavaccin van dochterbedrijf Janssen uit Leiden, zou volgens het voorstel verspreid over vele jaren 5 miljard dollar uitkeren. McKesson, Cardinal Health en AmerisourceBergen, die verantwoordelijk zijn voor de levering van de meerderheid van de verslavende medicijnen aan Amerikaanse apotheken, zouden 21 miljard dollar betalen.
Lakse controles
De distributeurs werden onder meer beschuldigd van lakse controles, waardoor enorme hoeveelheden verslavende pijnstillers ook via illegale kanalen konden worden verspreid. En Johnson & Johnson zou het risico op verslaving te veel hebben gebagatelliseerd in zijn marketing voor de medicijnen. De ondernemingen blijven de aantijgingen ontkennen.
Of het voorstel genoeg zal zijn om tot een akkoord te komen is nog de vraag. Naar verluidt zullen minstens 44 Amerikaanse staten de schikking moeten accepteren voordat een deel van het geld kan worden uitgekeerd. En voor de volledige uitbetaling zouden vrijwel alle claimende partijen moeten instemmen. Er zijn meer dan 3000 rechtszaken aangespannen in verband met de opiatencrisis. Sommige lokale overheden hebben al aangegeven niet akkoord te willen gaan met een schikkingsvoorstel.
Meer uit Financieel
MUMBAI (ANP/BLOOMBERG) - Het Indiase Oil and Natural Gas Corp (ONGC) wil 1 biljoen roepies (omgerekend ruim 11 miljard euro) investeren in groene energie tegen 2030. Het staatsconcern, dat voorziet in ruim de helft van de vraag naar olie en gas, wil daarmee de "inspanningen voor groene energie opvoeren", aldus ONGC-voorzitter Arun Kumar Singh.
22 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging maandag licht omlaag tijdens een rustige handelssessie. Veel Nederlandse bedrijven zijn dicht vanwege Pinksteren. Daarnaast hebben beleggers in Londen en Zürich een vrije dag en houdt Wall Street ook de deuren gesloten vanwege Memorial Day in de Verenigde Staten. De Turkse beurs liet een stevige winst zien na de herverkiezing van president Recep Tayyip Erdogan, die zondag de tweede verkiezingsronde wist te winnen.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Chauffeurs die rijden voor de taxi-app Uber gaan verspreid over Europa dinsdag actie voeren tegen schijnzelfstandigheid. In Nederland zal dat gebeuren in Amsterdam, meldt vakbond FNV. Andere acties vinden plaats in Brussel, Genève, Londen en Parijs, waarmee chauffeurs handhaving van de overheid willen afdwingen.
3 uur geledenBEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese overheid overweegt belastingvoordelen voor bepaalde fabrikanten in China om de economie te stimuleren. Daarmee wil het land inzetten op de innovatie van technologie om zo de concurrentie met de Verenigde Staten aan te kunnen gaan. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is maandag licht hoger begonnen aan de nieuwe handelsweek. Het principeakkoord tussen de Democraten en Republikeinen over het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid zorgde voor opluchting bij beleggers. Zonder een verhoging van het plafond zouden de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten en niet meer aan zijn schuldverplichtingen kunnen voldoen.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt maandag positief te beginnen aan de nieuwe handelsweek. Het principeakkoord tussen de Democraten en Republikeinen over het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid zorgt voor opluchting bij beleggers. Zonder een verhoging van het plafond zouden de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten. De deal moet nog wel worden goedgekeurd door het Amerikaanse Congres, waar het naar verwachting woensdag in stemming zal worden gebracht.
5 uur geledenTAIPEI (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse chipproducent Nvidia heeft een reeks nieuwe producten en diensten bekendgemaakt rondom kunstmatige intelligentie (AI). Daaronder valt bijvoorbeeld een supercomputer waarmee techbedrijven als Microsoft en Meta Platforms opvolgers van de bekende chatbot ChatGPT kunnen ontwikkelen. Nvidia profiteert al sterk van de grote vraag naar techniek voor AI-toepassingen.
5 uur geleden