Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bedrijven schenden privacywet met registratie lichaamstemperatuur

Bedrijven schenden privacywet met registratie lichaamstemperatuur

DEN HAAG (ANP) - Twee grote Nederlandse bedrijven hebben een waarschuwing gekregen van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), omdat ze privacyregels overtreden bij het meten van de temperatuur van hun werknemers. Diverse bedrijven zijn na de corona-uitbraak begonnen met temperatuurmetingen onder het personeel, omdat ze geen zieke personeelsleden op de werkplek willen. In veel gevallen mag dat echter niet.

Iemands lichaamstemperatuur geldt als persoonsgegeven "als deze temperatuur te herleiden is tot een specifiek persoon", legt de autoriteit uit. Bij beide bedrijven die in overtreding waren was dat het geval.

Een ander probleem is dat temperatuurmetingen alleen zijn toegestaan als mensen daar vrijwillig aan meewerken. Op het werk is weigeren echter vaak lastig. "Mensen moeten in vrijheid toestemming kunnen geven. Maar werknemers zullen zich vaak onder druk gezet voelen om toestemming te geven aan hun werkgever", zegt vicevoorzitter Monique Verdier van de AP. Een van de bedrijven vraagt direct voordat de meting wordt verricht toestemming, maar dat is niet voldoende. Mensen moeten ook echt "nee" kunnen zeggen, maar bij het bedrijf in kwestie mochten medewerkers in dat geval niet naar binnen. Dat gaat de AP te ver.

De privacywaakhond van de overheid heeft beide bedrijven "aangespoord zaken te verbeteren". Ze kunnen later een nieuwe controle tegemoetzien. Om welke bedrijven het gaat, maakt de autoriteit niet bekend. Wel wil de AP kwijt dat een ervan een multinational is. Volgens een woordvoerster van de autoriteit zou bekendmaking van de bedrijfsnamen neerkomen op een sanctie. "En dat is niet de bedoeling." Doel is dat bedrijven zich aan de regels houden, waaronder de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Meer uit Binnenland

Weerwind: gesprek over Transgenderwet moet gevoerd worden

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) blijft erbij dat het voorstel tot verruiming van de Transgenderwet verder moet worden behandeld in de Tweede Kamer. Hoewel een meerderheid hem gevraagd heeft het wetsvoorstel in te trekken, vindt hij dat "het gesprek gevoerd moet worden".

42 seconden geleden
Dieuwertje Blok legt werk neer en moet neusamputatie ondergaan

HILVERSUM (ANP) - Dieuwertje Blok legt haar werkzaamheden neer en verdwijnt voorlopig uit de openbaarheid, omdat haar neus geamputeerd moet worden. Ze heeft neuskanker. Dat zegt de 66-jarige Blok, vooral geliefd en bekend door het presenteren van Het Sinterklaasjournaal, in de Volkskrant. Een eerdere poging om kankercellen in haar neus te bestrijden was niet succesvol.

32 minuten geleden
Actievoerders vragen natuur rond terrein VDL Nedcar te sparen

MAASTRICHT (ANP) - De actiegroep Red het Sterrebos roept het Limburgse provinciebestuur op de kap van bomen rond het terrein van autofabrikant VDL Nedcar tegen te houden. Actievoerders boden vrijdagochtend voor de deur van het gouvernement in Maastricht een petitie aan, die gedeputeerde Stephan Satijn namens het Limburgse college in ontvangst nam.

1 uur geleden
LTO vertrouwt op werking blauwtongvaccin voor hoogseizoen

DEN HAAG (ANP) - Land- en Tuinbouworganisatie LTO haalt opgelucht adem nu het Spaanse vaccin tegen het blauwtongvirus is goedgekeurd door de landbouwminister. "De tijd begon te dringen", zegt Jeannette van de Ven, portefeuillehouder Gezonde Dieren bij de LTO in een verklaring. Met deze ontwikkeling heeft ze "goede hoop" dat schapen en runderen voor het hoogtepunt van het knuttenseizoen beschermd zijn.

1 uur geleden
Plofkraak op pinautomaat in Franeker

FRANEKER (ANP) - In het Friese Franeker is in de nacht van donderdag op vrijdag rond 03.40 uur een plofkraak gepleegd. Doelwit was een pinautomaat aan de Voorstraat, meldt een woordvoerder van de politie. Er is niemand gewond geraakt. Of er iets is buitgemaakt, is onbekend.

6 uur geleden
Drukte op wegen verwacht door begin meivakantie

DEN HAAG (ANP) - In heel het land gaat vrijdagmiddag de meivakantie van start voor scholen. De ANWB verwacht door het vakantieverkeer een extra drukke avondspits. Ook Schiphol en andere luchthavens maken zich met tienduizenden verwachte reizigers per dag op voor topdrukte.

7 uur geleden
Rutte overlegt met Erdogan over benoeming tot NAVO-baas

ISTANBUL (ANP) - Mark Rutte hoopt vrijdag van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan te horen dat die geen bezwaren meer heeft tegen zijn benoeming tot secretaris-generaal van de NAVO. Turkije is nu nog een van de vier landen die nog dwars ligt bij Ruttes benoeming tot baas van het militaire bondgenootschap.

7 uur geleden