Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bedrijven schenden privacywet met registratie lichaamstemperatuur

Bedrijven schenden privacywet met registratie lichaamstemperatuur

DEN HAAG (ANP) - Twee grote Nederlandse bedrijven hebben een waarschuwing gekregen van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), omdat ze privacyregels overtreden bij het meten van de temperatuur van hun werknemers. Diverse bedrijven zijn na de corona-uitbraak begonnen met temperatuurmetingen onder het personeel, omdat ze geen zieke personeelsleden op de werkplek willen. In veel gevallen mag dat echter niet.

Iemands lichaamstemperatuur geldt als persoonsgegeven "als deze temperatuur te herleiden is tot een specifiek persoon", legt de autoriteit uit. Bij beide bedrijven die in overtreding waren was dat het geval.

Een ander probleem is dat temperatuurmetingen alleen zijn toegestaan als mensen daar vrijwillig aan meewerken. Op het werk is weigeren echter vaak lastig. "Mensen moeten in vrijheid toestemming kunnen geven. Maar werknemers zullen zich vaak onder druk gezet voelen om toestemming te geven aan hun werkgever", zegt vicevoorzitter Monique Verdier van de AP. Een van de bedrijven vraagt direct voordat de meting wordt verricht toestemming, maar dat is niet voldoende. Mensen moeten ook echt "nee" kunnen zeggen, maar bij het bedrijf in kwestie mochten medewerkers in dat geval niet naar binnen. Dat gaat de AP te ver.

De privacywaakhond van de overheid heeft beide bedrijven "aangespoord zaken te verbeteren". Ze kunnen later een nieuwe controle tegemoetzien. Om welke bedrijven het gaat, maakt de autoriteit niet bekend. Wel wil de AP kwijt dat een ervan een multinational is. Volgens een woordvoerster van de autoriteit zou bekendmaking van de bedrijfsnamen neerkomen op een sanctie. "En dat is niet de bedoeling." Doel is dat bedrijven zich aan de regels houden, waaronder de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Groei Limburgs vliegveld alleen met minder geluidshinder mogelijk

MAASTRICHT (ANP) - Maastricht Aachen Airport (MAA) kan in de toekomst groeien, maar alleen als de geluidshinder drastisch wordt beperkt. Ook moet de nadruk op vrachtvervoer komen te liggen. Dat staat in een rapport, opgesteld door oud-politicus Pieter van Geel in opdracht van de provincie Limburg.

41 seconden geleden
Grapperhaus: inzet leger tegen relschoppers nu niet aan de orde

DEN HAAG (ANP) - Het is volgens demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus nu niet aan de orde om militairen in te zetten tijdens de avondklok om de orde te bewaren, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Woensdagmiddag debatteert de Kamer over de onrust van de afgelopen dagen en onder meer PVV-leider Geert Wilders wil dat het leger ingezet wordt.

38 minuten geleden
Verpleegster Sanna Elkadiri eerste met tweede coronaprik

VEGHEL (ANP) - Verpleegster Sanna Elkadiri heeft woensdag als eerste in Nederland de tweede vaccinatie tegen het coronavirus gekregen. Over ongeveer een week zou ze daarmee beschermd moeten zijn tegen het coronavirus. Elkadiri kreeg de herhaalprik op de speciale vaccinatielocatie van de GGD in Veghel. Precies drie weken geleden kreeg ze daar de eerste vaccinatie van heel Nederland.

47 minuten geleden
Willem-Alexander en Máxima bedanken hulpverleners na rellen

DEN HAAG (ANP) - Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn erg dankbaar voor de inzet van hulpverleners tijdens de ongeregeldheden van de afgelopen avonden. Op de sociale media van het Koninklijk Huis schrijft het paar: "Onze grote dank gaat uit naar alle politiemensen, hulpverleners en medewerkers van gemeenten die zich inzetten voor ons aller veiligheid. Onder moeilijke omstandigheden doet u fantastisch werk!"

58 minuten geleden
Fors meer boetes uitgedeeld voor negeren rood kruis

UTRECHT (ANP) - Het aantal boetes voor het negeren van een rood kruis is vorig jaar met 55 procent toegenomen. Dat meldt Rijkswaterstaat woensdag.

2 uur geleden
KNMI kondigt code geel af vanwege gladheid in noorden

DE BILT (ANP) - In het noorden en het noordoosten van Nederland is er woensdagochtend kans op sneeuw en kan het glad worden. Het KNMI heeft daarom code geel afgekondigd voor de provincies Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel.

3 uur geleden
D66 en GroenLinks willen recht op thuiswerken snel regelen

DEN HAAG (ANP) - D66 en GroenLinks komen met een spoedwet die mensen het recht geeft thuis te werken. Bij de meeste kantoorbanen kan dat prima, maar werkgevers kunnen een verzoek om thuis te mogen werken nu nog te makkelijk weigeren, vinden de partijen.

3 uur geleden