Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bedrijfsresultaten en Amerikaanse rente beheersen beursweek

Bedrijfsresultaten en Amerikaanse rente beheersen beursweek

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers staan voor een drukke week nu de cijferperiode zijn hoogtepunt bereikt. In Nederland komen grote bedrijven als Philips, KPN, Randstad, Shell en Air France-KLM met cijfers en ook uit het buitenland komt er het nodige cijfergeweld op ze af. Daarbij valt met name de Verenigde Staten op waar een reeks techbedrijven als Tesla, Apple, Amazon, Facebook, Microsoft en Google-moeder Alphabet de boeken opent.

Bovendien gaat de aandacht uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve. De beleidsmakers van de Amerikaanse koepel van centrale banken komen dinsdag en woensdag bijeen. Er wordt weinig vuurwerk verwacht van die vergadering. Mogelijk geeft de Fed wel een eerste signaal af wanneer het opkoopprogramma voor bedrijfs- en staatsobligaties waarmee de centrale bank de economie ondersteunt tijdens de coronacrisis, wordt afgebouwd. Een formele aankondiging komt vermoedelijk pas later dit jaar, denken economen.

Voor de Fed met zijn rentebesluit naar buiten komt, hebben in Nederland onder meer medisch technologiebedrijf Philips, chipbedrijven ASMI en Besi, telecombedrijf KPN, uitzender Randstad, winkelvastgoedfondsen Wereldhave en Unibail-Rodamco-Westfield en tankopslag bedrijf Vopak al inzicht gegeven in hun prestaties. Later in de week komen ook dataleverancier RELX, olie- en gasbedrijf Shell en luchtvaartmaatschappij Air France-KLM daar nog bij, net als een reeks aan kleinere bedrijven.

Inflatiecijfers

Ook buiten de landsgrenzen wordt het druk. Behalve de Amerikaanse techbedrijven openen nog veel ondernemingen de boeken als speelgoedfabrikant Hasbro, industrieel concern 3M, pakketbezorger UPS, DAF-moeder Paccar, levensmiddelenconcern Mondelez, koffieketen Starbucks, farmaceut Pfizer, fastfoodondernemingen McDonald's en Yum! Brands, vliegtuigfabrikant Boeing en autoproducent Ford.

Op macro-economisch gebied is er ook het nodige nieuws. Zo komen er uit onder meer Duitsland Frankrijk en de eurozone inflatiecijfers. Ook worden nieuwe cijfers over de economische groei in veel Europese landen vrijgegeven.

Meer uit Financieel

Topman: wapenfabrikant Rheinmetall kan 17 miljard waard worden

DÜSSELDORF (ANP) - De Duitse wapenfabrikant Rheinmetall verwacht de komende jaren flink meer waard te worden. De oorlog in Oekraïne zorgt voor een grote vraag naar munitie en pantservoertuigen, waardoor het bedrijf vorig jaar recordresultaten boekte. Volgens topman Armin Papperger zou de beurswaarde van Rheinmetall kunnen stijgen van 10,5 miljard euro naar 17 miljard euro.

5 uur geleden
Autobedrijven Tesla en GM bij winnaars op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine winsten gesloten. De autobedrijven Tesla en General Motors (GM) stonden bij de winnaars. Beleggers op Wall Street reageerden positief op de aankondiging dat ook GM, bekend van Chevrolet en Hummer, de door Tesla ontwikkelde stekker voor elektrische auto's gaat gebruiken voor zijn voertuigen. Verder werd vooral gewacht op het rentebesluit van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve volgende week.

21 uur geleden
Kyiv: krimp economie in eerste kwartaal minder sterk dan gedacht

KYIV (ANP/RTR/DPA) - De economie van Oekraïne is in het eerste kwartaal van dit jaar met 10,5 procent gekrompen in vergelijking met een jaar eerder vanwege de Russische invasie van het land. Maar daarmee valt de krimp wel minder sterk uit dan eerder werd gevreesd, aldus de Oekraïense minister van Economische Zaken Joelia Sviridenko.

22 uur geleden
Europese gasprijs fors omhoog, mede door warm weer

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is vrijdag flink gestegen, mede door het warme weer in grote delen van Europa waardoor er meer vraag is naar stroom voor bijvoorbeeld airconditioners en ventilatoren. Maar ook tekenen van toenemende concurrentie vanuit Azië voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zorgen voor een stijgende prijs.

1 dag geleden
PPG geeft toe en sluit cao-akkoord voor 10 procent meer loon

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van verffabrikant PPG krijgen een tiende meer loon. Dat hebben het Amerikaanse bedrijf en vakbond FNV afgesproken na weken van stakingen. Daarbij werd bij vestigingen in Amsterdam, Den Bosch, Tiel en Uithoorn het werk neergelegd.

1 dag geleden
AEX-index licht lager weekend in, IMCD onderuit

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine min het weekend ingegaan. Beleggers namen geen grote risico's voorafgaand aan de rentevergaderingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) die volgende week worden gehouden. Verder was op het Damrak chemicaliëndistributeur IMCD een opvallende daler na een winstwaarschuwing van het Britse speciaalchemieconcern Croda International.

1 dag geleden
Man (53) uit Aerdenhout langer vast voor dividendstrippen

AERDENHOUT (ANP) - Een 53-jarige man uit de gemeente Aerdenhout, die dinsdag is aangehouden door de FIOD, blijft veertien dagen langer vastzitten op verdenking van het doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en het zogeheten dividendstrippen. De man werd vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam, die het voorarrest heeft verlengd.

1 dag geleden