Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Bedreigingen moet je omdraaien tot kansen'

'Bedreigingen moet je omdraaien tot kansen'

VLISSINGEN - Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun zaak. Wat drijft hen? Waarvan liggen zij wakker? In de rubriek 'Aan de keukentafel met...' vertellen zij hun bijzondere verhaal. Deze keer is Harrie van Hal uit Vlissingen, eigenaar van Smokeless Nederland, aan het woord.

Wie is Harrie?

“Ik ben een rasechte Zeeuw. Geboren in Nieuw- en Sint Joosland. Vanaf mijn vijftiende zorg ik al voor mezelf, omdat mijn ouders dat niet zo goed deden, zal ik maar zeggen. Ik ging op mezelf wonen in Rotterdam. Om te overleven, had ik een heleboel baantjes.”

Je zit al vele jaren in de sigarettenbranche. Hoe kwam je daarin terecht?


“Rond mijn twintigste verhuisde ik naar Vlissingen. Ik was inmiddels gediplomeerd schoenmaker, maar daarin vond ik geen werk. Ik pakte alles aan, zo had ik een bouwbedrijfje en was elektricien. Op 5 november 1979 opende ik mijn eerste sigarenwinkel. Ik nam sigarenmagazijn Marja over, op het hoekje van de Scherminkelstraat. In een jaar lukte het om qua omzet van de kleinste, de grootste te worden. Mijn vrouw en ik namen er een lunchroom en souvenirshop bij en later openden we een zaak in Middelburg. Uiteindelijk beviel het me niet om mijn aandacht zo te moeten verdelen. Toen ging ik verder met een bedrijf in sigarettenautomaten. Dat heb ik na vier jaar met goeie winst verkocht. Daarna gingen we verder als Primera en landelijk gezien scoorden we erg hoog. De gemeente wilde het Fonteyne-gebied ontwikkelen en wij besloten ook onze energie daarin te steken. We verhuisden met de VVV naar de duurste winkelmeters van Vlissingen en iedereen verklaarde ons voor gek. Maar het werd een succes. Toen we de sigarenwinkel verkochten, waren we al begonnen met Smokeless. Vorig jaar kwam de zaak in zwaar weer door de negatieve reclame voor e-sigaretten. Achteraf ten onrechte. Nu krijgt de omzet een klap door corona. Daarom verbreedden we onze markt, met de verkoop van bedrukte artikelen.”

Je bent 73 jaar. Waar haal je de energie vandaan om nog zoveel nieuwe plannen te bedenken?

“Een paar jaar terug ging het slecht met mijn gezondheid, maar deze zaak geeft me energie. En ik werk met Miranda, die het vol enthousiasme oppakt, zodat ik het rustiger aan kan doen. Dat de zaak in goede handen achterblijft, is mijn ideaal.”

Waarvan lig jij ‘s nachts wakker?


“Nergens van. Ik vind dat er geen problemen zijn, maar oplossingen. Bedreigingen, zoals negatieve reclame voor de e-sigaret, draai ik om naar kansen. Ik zocht er handel bij. Tegen andere ondernemers zeg ik ook: zorg dat je kansen krijgt. Juist als het slecht gaat, investeer! Laat zien wie je bent en wat je ideeën zijn. Bij mijn eerste sigarenzaakje had ik ook weinig geld. Hoe konden mensen mij ontdekken? Ik hing een speakertje uit het raam en sprak hen toe: ‘Ik heb hier de ballen verstand van, maar hoop dat de mensen mij willen helpen die kennis op te doen’. Ook maakte ik eens mijn etalage helemaal dicht en liet veertien dagen in de krant zetten: ‘Nog twaalf dagen, nog elf dagen…’. Op de openingsdag stonden er echt om 7.00 uur al mensen te wachten op wat er gebeuren zou. Maar er gebeurde niets. Ik had een nylon draad met een zilver gespoten erwtje opgehangen in een verder zwarte etalage met een bordje erbij ‘ik wist niet wat ik hier moest neerzetten’. Kost niets, maar het had een impact van heb ik jou daar. Dus iets bijzonders hoeft niet altijd veel te kosten.”

Hoe zie jij de toekomst van het Vlissingse centrum?

“Ik heb vertrouwen in toekomst, mede door de ontwikkeling van het Scheldeterrein. Het enige wat we missen is een bulldozer die door de Lange Zelke rijdt en pas stopt in het gebied erachter. Vlissingen moet een geheel worden. Nu zijn het allemaal eilandjes. We hebben de meest unieke boulevard van Europa, maar ook de minst benutte. Het Scheldekwartier wordt ook weer zo’n apart eiland. En de Lange Zelke wordt mooier door de overkapping weg te halen, maar geef dan nog een paar miljoen uit om van die smalle rotstraatjes een verbinding naar het gebied daarachter te maken. Daaraan wil ik best meebetalen! Ik blijf van Vlissingen houden en ik blijf ook kritisch. Geef bijvoorbeeld kunstenaars gratis ruimte in de Walstraat-zuid. Maak het een kunstenaarsstraat vol galerietjes. Dan wordt het de meest unieke straat van Nederland. Ik barst nog van de ideeën. Tot mijn laatste adem.”

Met wie zou jij graag aan de keukentafel zitten?

“Met Paco Underhill. Hij komt uit Amerika en heeft als eerste ondernemen wetenschappelijk benaderd. Waarom kopen we wat we kopen? Verschillende studieboeken heb ik van hem en hij heeft me veel geleerd. Hij heeft een helikoptervisie en roept ondernemers op om achter die toonbank vandaan te komen en naar hun winkel te kijken, zoals de klant dat doet. Ik zou graag met hem babbelen. Niet zozeer voor mezelf, want mijn reis zit er bijna op, maar om kennis zoveel mogelijk te kunnen doorgeven aan andere ondernemers.”

Meer uit Vlissingen

Letsel bij botsing taxibusje-scooter Vlissingen

VLISSINGEN - Bij een botsing met een taxibusje is vrijdagmiddag in Vlissingen de bestuurder van een snorscooter gewond geraakt. De persoon hoefde niet naar het ziekenhuis te worden gebracht.

20 uur geleden
House of Reggae in De Piek

VLISSINGEN - Zaterdag 23 september staat De Piek in het teken van reggae tijdens House of Reggae 2023. Vanaf 20 uur treden achtereenvolgens JR Kenna, Uwe Banton met de Rude Cut Band en High Tide Sounds op.

1 dag geleden
Speelgoedbank Zeeland kan weer beregoed verder

VLISSINGEN - Op 18 september heeft de Speelgoedbank Zeeland een waardevolle beer cadeau gekregen. De knuffelbeer symboliseert de opbrengst van 12.500 euro, bijeen gefietst tijdens de Benefiet Tour Walcheren op 26 augustus 2023.  

2 dagen geleden
Graffiti, hiphop en rap op nieuw festival Royal Flush

VLISSINGEN - Op 23 september 2023 is Vlissingen de place to be voor liefhebbers van urban cultuur. De allereerste editie van het Urban Culture Festival ‘Royal Flush’ brengt een line-up van getalenteerde hip-hop dansers, Bboys, graffiti artiesten, rappers en meer, allemaal live in actie. De festiviteiten beginnen en om 11.30 uur en duren tot 17 uur. 

2 dagen geleden
Ontwerp omgevingsvisie ter inzage

VLISSINGEN – Het college heeft ingestemd met de ontwerp ‘Omgevingsvisie Vlissingen – Vlissingen in balans’. Dat betekent dat deze visie nu ter inzage wordt gelegd van 21 september tot en met 1 november 2023. Per 1 januari 2024 zal dan eindelijk de Omgevingswet in werking treden.De gemeentelijke omgevingsvisie is het (verplichte) gemeentelijke instrument waarin een gemeente haar visie op de fysieke leefomgeving vastlegt voor de lange termijn. De ‘Omgevingsvisie Vlissingen – Vlissingen in balans’ vervangt de structuurvisie en vormt het geactualiseerde strategische beleid op de fysieke leefomgeving, waarbij de Strategische visie 2040, zoals vastgesteld in 2021, als uitgangspunt dient. ParticipatieMet een uitvoerig participatietraject zijn inwoners, organisaties en ondernemers betrokken bij de totstandkoming van de omgevingsvisie. De omgevingsvisie is ook aan hen een uitnodiging om gezamenlijk de ambities waar te maken. De ontwerp ‘Omgevingsvisie Vlissingen – Vlissingen in balans’ ligt van 21 september tot en met 1 november 2023 ter inzage. Iedereen kan reageren op de ontwerp omgevingsvisie. De ontwerp omgevingsvisie is te vinden op www.vlissingen.nl/inspraak. Daarnaast komt er een publicatie in het gemeenteblad op www.vlissingen.nl/bekendmakingen en via www.ruimtelijkeplannen.nl. Na de ter inzage periode worden alle reacties verzameld en gedeeld met de gemeenteraad. Begin 2024 wordt de omgevingsvisie ter besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad van Vlissingen. De omgevingsvisie vormt het belangrijkste sturingsinstrument voor de fysieke leefomgeving.

3 dagen geleden
Nieuwe muurschildering siert woning Prinsenstraat

VLISSINGEN - In aanloop naar het Urban Culture Festival Royal Flush is op een gevel aan de Prinsenstraat een nieuwe muurschildering aangebracht. De reusachtige visarend is aangebracht door kunstenaar Joram Roukes.

3 dagen geleden
Burendag bij Museum Scheldewerf

VLISSINGEN - Voor het eerst doet ook Museum Scheldewerf dit jaar mee aan de Burendag. Op zaterdag 23 september van 13 tot 17 uur zijn bewoners van de Rode Buurt en buurten rondom het museum welkom in het museum. Voor kinderen is er een springkussen in de vorm van een boot.

3 dagen geleden