Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bedevaartgangers Mekka moeten mondkapje op

Bedevaartgangers Mekka moeten mondkapje op

RIYADH (ANP/DPA) - De weinige islamitische pelgrims die de bedevaart naar de heilige Saudische steden Mekka en Medina dit jaar nog kunnen maken, zullen daarbij een mondkapje moeten dragen in verband met de coronapandemie. Ook mogen er geen mensenmassa's ontstaan en moeten gelovigen minstens 1,5 meter afstand van elkaar houden. De regels gelden niet alleen bij gebed en bezoek aan heilige plaatsen maar ook in restaurants en tenten, aldus het Saudische centrum voor de preventie en bestrijding van epidemieën.

Vorig jaar namen nog bijna 2,5 miljoen pelgrims deel aan de bedevaart, hadj genaamd. Van hen kwamen er 1,8 miljoen niet uit Saudi-Arabië. Vanwege de uitbraak van het zeer besmettelijke nieuwe coronavirus heeft het koninkrijk het aantal toegestane pelgrims drastisch verlaagd. Duizend gelovigen, die onder de 65 jaar moeten zijn en niet vanuit het buitenland mogen komen, wordt toegestaan mee te doen aan de hadj, die eind deze maand begint.

Vanwege het coronavirus gelden er nog meer hygiëneregels. Zo mogen de pelgrims de Zwarte Steen in de Grote Moskee van Mekka niet aanraken. Ook mogen bedevaartgangers geen persoonlijke gebruiksvoorwerpen als kleding, handdoeken en mobiele telefoons met anderen delen. De bussen mogen slechts halfvol zijn.

Met meer dan 209.000 geregistreerde besmettingen en bijna 2000 doden is Saudi-Arabië een van de zwaarst getroffen landen in het Midden-Oosten. Zondag meldde het land 3600 nieuwe vastgestelde besmettingen. De regering is de beperkende maatregelen tegen het virus desondanks aan het versoepelen.

Meer uit Buitenland

Spaans terreuronderzoek naar Catalaanse separatist Puigdemont

MADRID (ANP/AFP) - Het Spaanse hooggerechtshof opent een terreuronderzoek naar de Catalaanse separatistenleider Carles Puigdemont. Hij was leider van de regio Catalonië, met Barcelona als hoofdstad, toen daar in 2017 een illegaal onafhankelijkheidsreferendum werd gehouden.

42 minuten geleden
Autoriteiten Gaza: ruim honderd doden bij aflevering voedselhulp

GAZA-STAD (ANP/RTR/AFP) - De autoriteiten in de Gazastrook zeggen dat Israëlische troepen het vuur hebben geopend op Gazanen die stonden te wachten op hulpgoederen. Het dodental zou inmiddels zijn opgelopen tot 104. Ook raakten volgens het ministerie van Volksgezondheid in het gebied honderden mensen gewond.

51 minuten geleden
Poetin: risico op kernoorlog bij inzet NAVO-troepen in Oekraïne

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De NAVO-landen riskeren een nucleair conflict als ze troepen naar Oekraïne sturen, waarschuwt de Russische president Vladimir Poetin. De Verenigde Staten en belangrijke Europese bondgenoten zeiden deze week dat ze geen plannen hadden om grondtroepen naar Oekraïne te sturen, nadat Frankrijk op de mogelijkheid had gezinspeeld om Kyiv te helpen in de strijd tegen de Russische invasie.

3 uur geleden
Premier Estland: Rutte zou alweer vierde NAVO-topman uit NL zijn

TALLINN (ANP) - Premier Kaja Kallas van Estland heeft kanttekeningen geplaatst bij de kandidatuur van Mark Rutte om topman te worden voor de NAVO. Ze noemt het belangrijk dat de volgende secretaris-generaal uit een land komt dat voldoet aan de NAVO-norm om 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) uit te geven aan defensie.

7 uur geleden
Palestijnen melden meer dan 30.000 doden in Gaza sinds 7 oktober

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid heeft donderdag bekendgemaakt dat het dodental in de Gazastrook "meer dan 30.000" bedraagt ​​sinds het begin van de oorlog met Israël op 7 oktober.

8 uur geleden
Tsjechisch lagerhuis stemt tegen legalisering homohuwelijk

PRAAG (ANP) - Het lagerhuis van het Tsjechische parlement heeft woensdag een voorstel tot legalisering van het homohuwelijk afgewezen. Het huis stemde wel voor het toestaan van gezamenlijke adoptie door homostellen, mits een van de partners de biologische ouder van het te adopteren kind is.

10 uur geleden
Palestijnen melden tientallen doden door aanvallen Israël in Gaza

GAZA-STAD (ANP) - Israëlische luchtaanvallen hebben in de nacht van woensdag op donderdag minstens 25 mensen gedood in de vluchtelingenkampen Nuseirat en Bureij in centraal Gaza, meldt het Palestijnse persbureau Wafa.

11 uur geleden